Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή, δεύτερη, εκδήλωση στο Σήμα αφιερωμένη στην Παλαιστίνη. Οι 11.000 νεκροί, μεταξύ των οποίων πάνω από 4.000 παιδιά, και η παύση λειτουργίας των μεγάλων νοσοκομειακών συγκροτημάτων στη Λωρίδα της Γάζας ήταν στο μυαλό τόσο των ομιλητών όσο και των παραβρισκόμενων.

Ο Ισραηλινός Δρ. Σιρ Χεβέρ, συντονιστής της εκστρατείας στρατιωτικού εμπάργκο υπέρ του Παλαιστινιακού κινήματος BDS – Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων, Κυρώσεις- μίλησε για τη στρατιωτική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ και την αναγκαιότητα να διακοπεί κάθε μεταφορά όπλων από ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια. Σημείωσε την αντίφαση ανάμεσα στην υποτελή στάση της ελληνικής κυβέρνησης και τη μαζική υποστήριξη του αγώνα των Παλαιστινίων από τον ελληνικό λαό. Αναφέρθηκε στα λογισμικά παρακολούθησης του Ισραήλ, τα οποία εμπορεύεται σε άλλες χώρες, που όμως δεν του επέτρεψαν να «προλάβει» την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ανέδειξε την κυριαρχία της κυβερνητικής προπαγάνδας και την καταστολή των αντιφρονούντων στο εσωτερικό του Ισραήλ. Και, τέλος, κάλεσε τον ελληνικό λαό να κλιμακώσει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και να διατρανώσει το αίτημά του για τον τερματισμό του Ισραηλινού Απαρτχάιντ.

Η Παλαιστίνια Σουχάντ Νιεράτ ζωντάνεψε ανάγλυφα τη ζοφερή πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στους ακροατές. Με τα λόγια της έφερε μπροστά στα μάτια μας τον πόνο του παλαιστινιακού λαού που ψυχορραγεί στη Γάζα, αλλά ταυτόχρονα αγωνίζεται ηρωικά και αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει, ξανά, την πατρίδα του. Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στην τρομοκρατία που έχει εξαπολυθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά την έναρξη του πολέμου, η οποία δεν προβάλλεται σχεδόν καθόλου από τα ελληνικά ΜΜΕ.
Η Φιόνα Μπεν Τσεκρούν, εκπρόσωπος του BNC, Εθνική Επιτροπή του BDS, παρουσίασε τα όπλα του Μποϊκοτάζ, της Απόσυρσης επενδύσεων, και των Κυρώσεων εναντίον του Ισραηλινού Απαρτχάιντ και κάλεσε τον κόσμο να αφουγκραστεί την έκκληση της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών να στηρίξει το BDS και να πλαισιώσει τις αντίστοιχες δράσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αναφορικά με το στρατιωτικό εμπάργκο.
Μετά τις αρχικές ομιλίες ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από το κοινό που οδήγησαν σε πλούσια ανταλλαγή απόψεων αναφορικά, μεταξύ άλλων, με τα ειρηνικά και τα ένοπλα μέσα της αντίστασης και διατρανώθηκε η πίστη ότι ο ηρωικός αγώνας του παλαιστινιακού λαού θα είναι μακρύς αλλά νικηφόρος.
Τη μετάφραση στις εισηγήσεις και στη συζήτηση έκανε η σ. Γιωργία Μυλωνάκη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το