Σε ένα τσουνάμι τρομοκρατικών προειδοποιήσεων και ανακοινώσεων για κινδύνους που ελλοχεύουν αν παραβιαστεί η περιοριστική πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας ή των ενισχύσεων σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως πχ οι αγρότες, έχουν επιδοθεί διάφοροι οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, η ΕΚΤ, και οι επικεφαλής τραπεζικών ιδρυμάτων που είναι τοποτηρητές και συνδιαμορφωτές της ομαλής λειτουργίας του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.

Από κοντά και παράλληλα, κύμα απολύσεων και περικοπών σε εργαζόμενους σαρώνει ή σχεδιάζεται να σαρώσει, σε σημαντικούς κλάδους της ευρωπαϊκής και αμερικανικής οικονομίας όπως σε τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες.
Παραδείγματα;
Με κέρδη ύψους 28,3 δισ. δολαρίων, ο ολλανδοβρετανικός πετρελαϊκός όμιλος που ακούει στο όνομα Shell ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το σχέδιο μείωσης κόστους κατά 2-5 δισ. δολάρια ως το τέλος του 2025, περικόπτοντας μεταξύ άλλων εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Επίσης περικοπές θέσεων εργασίας ανακοίνωσε και η Deutsche Bank, την ώρα που βλέπει αυξημένα κατά 2% κέρδη προ φόρων, στα 5,7 δισ. ευρώ. O γερμανικός τραπεζικός κολοσσός διεμήνυσε ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο στο σχέδιο μείωσης του κόστους της κατά 2,5 δισ. δολάρια που ανακοίνωσε πέρσι, θα πρέπει να εξοικονομηθεί ακόμη 1,6 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες υπάλληλοί της θα πρέπει να απολυθούν.

Και όμως η Deutsche Bank δεν είναι η μοναδική τράπεζα που απολύει μαζικά, αυτήν την εποχή. Εδώ και περίπου έναν χρόνο, δεκάδες τράπεζες σε όλη την υφήλιο περικόπτουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η Citibank έχει ανακοινώσει περικοπές 25.000 θέσεων εργασίας, η UBS/Credit Suisse 13.000, η Wells Fargo 12.000, η Barclays 5.000, η Morgan Stanley 4.800, η Lloyds Banking Group πάνω από 4.600, η Metro Bank 800 και η Nationwide 470.

Ενώ είναι σε εξέλιξη αυτό το κύμα απολύσεων και περικοπών σε ό,τι αφορά εργαζόμενους, η κερδοφορία αντίστοιχα συνεχίστηκε με ψηλότερα των αναμενομένων κέρδη, για μεν τη Shell που η κερδοφορία ανήλθε σε ύψος 28,3 δισ. δολαρίων όπως προαναφέρθηκε, ενώ για τη Deutsche Bank όπου τα προ φόρων κέρδη της για το σύνολο του 2023 αυξήθηκαν συγκεκριμένα κατά 2%, στα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδά της σημείωσαν άνοδο 6,8%, στα 28,9 δισ. ευρώ.

Από τα αυξημένα αυτά κέρδη η μεν Shell θα αποδώσει σαν μέρισμα στους μετόχους της 3,5 δισ. δολάρια, ενώ η Deutsche Bank ανακοίνωσε πως θα διανείμει αυξημένο μέρισμα στα 45 σεντ ανά μετοχή από 30 σεντ.
Από την άλλη η ΕΚΤ μέσω κύκλων της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και της ίδιας διαμήνυσαν πως ανησυχούν διότι σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ ο ρυθμός αύξησης των μισθών δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Αντίθετα, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,7% το γ΄τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και επομένως ακόμη πιο έντονα από το β΄ τρίμηνο.

Σαν επιστέγασμα και με την επικαιρότητα των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ευαγούς ιδρύματος που λέγεται ΔΝΤ, προειδοποίησε για τις αγροτικές ενισχύσεις των διάφορων κρατών, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία πως πιθανά θα το «μετανιώσουν». Επιμένει το ΔΝΤ πως ιδιαίτερα τα πιο πλούσια κράτη πρέπει σταδιακά να τερματίσουν τα μέτρα στήριξης που είχαν εφαρμόσει για να στηρίξουν τις οικονομίες τους επί πανδημίας και στη συνέχεια λόγω της κρίσης του πληθωρισμού και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Κλείνοντας ο ΟΑΣΑ στην ενδιάμεση έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία και τις χώρες-μέλη του που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, υπογραμμίζει πως παρά την ανθεκτικότητα που επέδειξε η παγκόσμια οικονομία πέρυσι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξή της επιβραδύνεται καθώς απορροφά τις επιπτώσεις της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Συνεπώς συνιστά δημοσιονομική σύνεση και συνέχεια περιοριστικής νομισματικής πολιτικής σε επιτόκια και μισθούς προκειμένου να «ενισχυθούν τα θεμέλια της ανάπτυξης», η οποία όμως θα παραμείνει υποτονική για ακόμη μία διετία.

Συμπερασματικά, όλοι αυτοί οι καπιταλιστικοί οργανισμοί – εργαστήρια μελέτης και σχεδιασμού, υποδεικνύουν τις αντιλαϊκές πολιτικές που υλοποιούν με συστηματική προσήλωση οι αστικές κυβερνήσεις με διαφορετικούς ρυθμούς και βήματα, πάντως με τον ίδιο παρονομαστή λιτότητας περικοπών απολύσεων και συρρίκνωσης ή και αφαίρεσης κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το