ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Στις αρχές του Δεκέμβρη δύο σερβιτόροι, ο ένας εκ των δύο μέλος της ΕΡΓΑΣ, απολύθηκαν ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια εργασίας σε εστιατόριο-καφέ/μπαρ της Αθήνας, επειδή αντέδρασαν στην εγκληματικά ανεύθυνη στάση της εργοδοσίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας στους χώρους δουλειάς.

Συγκεκριμένα η εργοδοσία επί σχεδόν μία εβδομάδα δεν είχε ενημερώσει το σύνολο του προσωπικού για τα κρούσματα κορωνοϊού στην επιχείρηση, με αποτέλεσμα ορισμένοι εργαζόμενοι να μαθαίνουν τυχαία ή και καθόλου πως είχαν εργαστεί με συναδέλφους τους που ήταν πλέον καταγεγραμμένα κρούσματα. Αυτό το γεγονός με τη σειρά του οδήγησε κι άλλους εργαζόμενους την ώρα που δούλευαν να ανακαλύπτουν πως είναι θετικοί στον κορωνοϊό!

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν την παρουσία των επιχειρηματιών για να υπάρξει ενημέρωση και οργάνωση σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τη λειτουργία του καταστήματος, κι αφού οι εργοδότες όχι μόνο δεν είχαν εμφανιστεί στο κατάστημα, αλλά αναθεμάτισαν κιόλας όσους δικαιολογημένα ανησυχούσαν, οι εργαζόμενοι στο σέρβις αποχώρησαν αρνούμενοι να εργαστούν υπό αυτές τις συνθήκες.

Σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα οι δύο παλιότεροι από τους τέσσερις σερβιτόρους που εργάζονταν στην εν λόγω βάρδια απολύθηκαν, με τις γνωστές κυνικές προφάσεις περί «χρημάτων που έχουν επενδυθεί στην επιχείρηση», υπονοώντας πως οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν έπληξαν τα κέρδη της επιχείρησης, και την «εμπιστοσύνη που χάθηκε», την ίδια στιγμή που αυτή τους κρατούσε στο σκοτάδι, βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους, τους πελάτες και τις οικογένειές τους. Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνο το διάστημα στην οικογένεια ενός εργαζόμενου προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό δύο ακόμα άνθρωποι. Η εργοδοσία έφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορεί το συνάδελφο μέλος της ΕΡΓΑΣ ως υποκινητή της στάσης των εργαζομένων, επειδή ενημέρωσε τους συναδέλφους του για το συμβάν, αναφερόμενοι μάλιστα στη διατήρηση της θέσης εργασίας του ως «ρίσκο» για την επιχείρηση.

Το συμπέρασμα είναι πως η εργοδοσία ενός ομίλου με σχεδόν δέκα καταστήματα και σχεδόν τριακόσιους εργαζόμενους λογαριάζει τις εισπράξεις μιας νύχτας πιο ψηλά από την υγεία των εργαζομένων, και δε διστάζει να οδηγήσει δύο ανθρώπους στην ανεργία εν μέσω Χριστουγέννων για να στείλει το μήνυμα πως όποιος αντιδράει θα παίρνει πόδι.

Αλλά αν η εργοδοσία λειτουργεί με τόση αυθαιρεσία, είναι ακριβώς επειδή η κυβέρνηση της έχει λύσει τα χέρια, και κάτω από το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» έχει αφήσει τους χώρους δουλειάς στη μοίρα τους, χωρίς το παραμικρό ψήγμα υγειονομικής πρόληψης, όπως την παροχή τεστ και μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους. Ταυτόχρονα, η σκόπιμη συσκότιση και ασάφεια σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων κορονοϊού στους χώρους εστίασης, δίνει το «πράσινο φως» στους εργοδότες να αναγκάζουν εργαζόμενους που νοσούν να έρχονται για δουλειά, όπως καταγγέλλεται μάλιστα τώρα από πολλούς εργαζόμενους στο φόντο της έξαρσης των κρουσμάτων.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι απολυμένοι συνάδελφοι αποφάσισαν ύστερα από συζητήσεις και με το υπόλοιπο προσωπικό να μην διεκδικήσουν την επαναπρόσληψή τους σε μια επιχείρηση πραγματικού εργασιακού μεσαίωνα, που με αντάλλαγμα λίγο μεγαλύτερες αποδοχές από τον κατώτατο μισθό, οι εργαζόμενοι ανά περιόδους αναγκάζονταν να δουλεύουν ως και δεκαεξάωρα, ενώ ο φόρτος εργασίας παραμένει διπλάσιος από το όριο της στοιχειωδώς αξιοπρεπούς εργασίας, με μισά ένσημα, χωρίς δώρα, επιδόματα ή αποδοχές αδείας. Παρ’ όλα αυτά, ο συνάδελφος μέλος της ΕΡΓΑΣ ενημέρωσε τόσο το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής όσο και το αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για τις απολύσεις και όλες τις παρατυπίες της εργοδοσίας. Παρά την απροθυμία της Επιθεώρησης Εργασίας που έκανε τα αδύνατα δυνατά για να αποθαρρύνει τους εργαζόμενους από την κατάθεση καταγγελίας, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως οι κρατικοί θεσμοί λειτουργούν προς το συμφέρον της κυρίαρχης τάξης και όχι του λαού, η δήθεν ανάλγητη εργοδοσία που πριν λίγες μέρες προχωρούσε σε εκδικητικές απολύσεις, μόνο στο άκουσμα της επιθεώρησης και του συνδικάτου έφτασε στο σημείο να προτείνει στους εργαζόμενους μέχρι και τη δουλειά τους πίσω «υπό την προϋπόθεση πως δεν θα επαναληφθούν αντίστοιχες ανταρσίες».

Φυσικά δεν έγινε καμία «δήλωση μετανοίας». Αντ’ αυτού μέλη της διοίκησης του συνδικάτου επισιτισμού μαζί με το σύντροφο που είναι μέλος του συνδικάτου επισκέφτηκαν το χώρο εργασίας, επικοινώνησαν με τους συναδέλφους τους καταγγέλλοντας τη στάση της εργοδοσίας και κανόνισαν συνάντηση με τους εργοδότες κατά την οποία απέσπασαν εγγυήσεις πλήρους αποζημίωσης με βάση τα πραγματικά δεδουλευμένα, την κατάθεση όλων των ενσήμων του τρέχοντος έτους και τα δώρα και επιδόματα όλων των χρόνων εργασίας.

Εν τέλει η εργοδοσία όχι μόνο αποζημίωσε τους απολυμένους εργαζόμενους, αδικώντας φυσικά τον συνάδελφο που προχώρησε σε ατομική συμφωνία με αυτήν χωρίς τη μεσολάβηση του συνδικάτου, αλλά κατέθεσε και Δώρα Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ σε επόμενη εμφάνιση κρουσμάτων στην επιχείρηση ενημερώθηκε έγκαιρα όλο το προσωπικό, στο οποίο παρείχαν και από δύο σελφ τεστ ανά άτομο.

Όσο μικρή κι αν είναι αυτή η κατάκτηση, δεν παύει να επιβεβαιώνει πως όπου οι εργαζόμενοι οργανώνονται και διεκδικούν συλλογικά και οργανωμένα, μπορούν να κερδίζουν το δίκιο τους, ανοίγοντας το δρόμο για νέες και μεγαλύτερες νίκες. Κάθε σεντ από τα δώρα που δεν καταβάλλονται στους εργαζόμενους, κάθε σεντ για τεστ και μάσκες για τα οποία δεν αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι, είναι χρήματα που πηγαίνουν απ’ την τσέπη μας κατευθείαν στις αχόρταγες τσέπες της εργοδοσίας. Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των εργαζομένων πως για να δουν στον ήλιο μοίρα είναι αναγκαία η οργάνωση στα σωματεία κόντρα στον ατομικό δρόμο ή τις θεωρίες περί «συνεργασίας των κοινωνικών τάξεων», είναι αναγκαία η υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων για να μην γίνουν οι ζωές μας θυσία για τα κέρδη των προνομιούχων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το