Ανακοίνωση Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων για την Πρωτομαγιά
 
Με αγώνες τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά!

Με πρόσχημα την έκτακτη συνθήκη της επιδημίας κορονοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαπολύσει πρωτόγνωρη εφόρμηση σε εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, σε μια επίθεση που χρονικά έρχεται να υλοποιηθεί στη συμπλήρωση μιας 10ετίας (23-04-2010) μνημονιακής επιτήρησης και ξένης κηδεμονίας, ασφυκτικού οικονομικού ελέγχου, και κοινωνικού πισωγυρίσματος.

Εν όψει της 1ης Μαΐου 2020, η κυβέρνηση τώρα ετοιμάζεται να πάρει κάθε πρόσφορο μέτρο για την υπόσκαψη ή τη λήθη σε βάρος της εργατικής επετείου. Ήδη, με πρόσχημα το «τριήμερο» απειλεί με βαριά πρόστιμα τους «ανεύθυνους» πολίτες που θα κάνουν «άσκοπες» μετακινήσεις, 3 μέρες πριν την δρομολογημένη άρση των απαγορεύσεων μετακίνησης στις 4 Μαΐου 2020.

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καλούμε όλους τους συναδέλφους, καλούμε όλον τον ελληνικό λαό, να θυμηθεί ότι οι μικρές και μεγαλύτερες εργατικές και κοινωνικές νίκες (ξεκινώντας από την καθιέρωση του 8ώρου) έχουν επιτευχθεί με τους αγώνες, και όχι με την αέναη άπραγη «υπομονή» και τις στωικές «πλάτες» των εργαζομένων, τις οποίες ετοιμάζεται ξανά να ζητήσει το διεθνές και εγχώριο εκμεταλλευτικό σύστημα, αυτή τη φορά «για να βγούμε από την οικονομική κρίση της πανδημίας».

Πρώτο άμεσο αίτημά μας είναι να ανακληθούν τα αντιδημοκρατικά, αντεργατικά, και αντισυνδικαλιστικά μέτρα που ελήφθησαν μέσω ΠΝΠ στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Απαιτούμε:

  • Να καταργηθεί η δυνατότητα (για 6 μήνες!) μείωσης κατά 50% του μισθού των εργαζομένων! Καμία μείωση σε μισθούς εργαζομένων!
  • Καμία απόλυση με αφορμή την επιδημία! Να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και το 8ωρο των εργαζομένων!
  • Όχι στην ελαστικοποίηση της εργασίας! Να μπει τέλος στην μαύρη, αδήλωτη, ανασφάλιστη εργασία, να σταματήσει η πανδημία της σπαστής, εκ περιτροπής, εξ αποστάσεως, εργασίας. Όχι άλλες απλήρωτες υπερωρίες και μεροκάματα!
  • Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Να επανέλθει ο έλεγχος προς τους εργοδότες για τα ωράρια εργασίας, την οργάνωση του χρόνου εργασίας, την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση!
  • Να ανακληθεί η δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης και επιτάξεων κατά τη διάρκεια απεργίας!
  • Να μη πληρώσουν οι εργαζόμενοι τη νέα κρίση που έρχεται!

Ως αρχαιολόγοι που εργαζόμαστε με συμβάσεις, έχουμε γνωρίσει σε όλο τους το μεγαλείο την ανεργία, την εργασιακή ομηρία, τις σκληρές συνθήκες εργασίας που επιδεινώνονται από τον γραφειοκρατικό παραλογισμό του δημοσίου και την αυθαιρεσία των ιδιωτών εργοδοτών, τόσο κατά την τελευταία 10ετία, όσο και προηγούμενα. Χέρι χέρι βαδίζουν η υπόσκαψη από την πλευρά της επίσημης πολιτείας των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της επιστημονικής μας ταυτότητας, με την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και την παράδοσή του, κομμάτι κομμάτι, στον ιδιωτικό τομέα.

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι δικαίωμά μας, όχι παραχώρηση! Διεκδικούμε:

  • Άμεσα μαζικές προσλήψεις αρχαιολόγων!
  • Κατάργηση των απαράδεκτων αντεργατικών χρονικών περιορισμών στην εργασία μας (3μηνα κενά ανάμεσα σε συμβάσεις, συνολική διάρκεια 60 μηνών για την εργασία μας στο δημόσιο, όριο 84 μηνών στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας μας)!
  • Κατάργηση ως προαπαιτουμένων της ξένης γλώσσας και της γνώσης χειρισμού Η/Υ που αφαιρούν το δικαίωμα συμμετοχής μας στις προκηρύξεις!
  • Να μοριοδοτηθεί το σύνολο της προϋπηρεσίας μας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα! Να προσμετράται σε κάθε περίπτωση στη μισθολογική εξέλιξη των αρχαιολόγων ο μεταπτυχιακός τίτλος τους (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό)! Όχι στην κατάτμηση της εμπειρίας μας και στην υπό προϋποθέσεις προσμέτρησή της!
  • Να σταματήσουν επιτέλους οι αυθαίρετες απαιτήσεις εξειδίκευσης στις προκηρύξεις, οι οποίες διαιρούν την ενιαία ειδικότητά μας «ΠΕ Αρχαιολόγος», μαζί με τα εργασιακά μας δικαιώματα! Μοναδικό προαπαιτούμενο για την εργασία, ο τίτλος σπουδών μας!

·         Ένταξη του κλάδου των αρχαιολόγων στις ειδικότητες στις οποίες χορηγείται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας!

·         Ίσα δικαιώματα, καμία διάκριση ανάμεσα σε ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ, μονίμους αρχαιολόγους!

·         Όχι στην υποβάθμιση της επιστημονικής μας ταυτότητας! Να τηρηθεί η αρχαιολογική νομοθεσία που προβλέπει χρόνο μετά το πέρας της ανασκαφής για σύνταξη αρχαιολογικών ημερολογίων, καταλόγων, ευρετηρίων ευρημάτων, κλπ. Ανεμπόδιστο δικαίωμα σε δημοσιεύσεις για ευρήματα των δικών μας ανασκαφικών/εκσκαφικών επιτηρήσεων.

·         Άμεσα επανυπογραφή ΣΣΕ με αξιοπρεπείς όρους για τους εργαζόμενους αρχαιολόγους σε εργολάβους και κατασκευαστικές εταιρείες!

·         Κανένα σκάμμα, κανένα δίκτυο, καμία εκσκαφή, χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη!

Η συσπείρωση στον ΣΕΚΑ, η υποστήριξη των συλλογικών μας αποφάσεων και ενεργειών, η προάσπιση των κεκτημένων του κλάδου και οι διεκδικήσεις για τη διεύρυνσή τους, ο αγώνας μας στο πλευρό των κομματιών της κοινωνίας που εξακολουθούν να αντιστέκονται, αυτή είναι η μεγαλύτερη δική μας συμβολή στην επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς!

Το μεσημέρι της Παρασκευής 01/05 (12:00) ο Σύλλογος θα βρεθεί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς της Πρωτομαγιάς.


e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το