Με την πληρωμή της 1ης δόσης έως το τέλος του μήνα και των υπολοίπων έως τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς, αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων τα εκκαθαριστικά του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ για το 2022.

  Όπως έχουμε αναφερθεί και νωρίτερα αυτή την χρονιά και δεν θα κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε, το χαράτσι αυτό ξεκίνησε  όταν με τον νόμο 4021/2011 καταργήθηκε ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και επιβλήθηκε το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το οποίο επιβάρυνε τις δομημένες επιφάνειες, χωρίς αφορολόγητο όριο.

  Το ΕΕΤΗΔΕ αντικαταστάθηκε με τον Ν. 4152/2013 από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), με την μορφή της προσωρινότητας ως τέλους, σύμφωνα με τις απατηλές διακηρύξεις τότε των κυβερνήσεων, υποτελών στις απαιτήσεις των  δανειστών –  τοκογλύφων.

  Όχι πολύ αργότερα όμως το «τέλος» αντικαταστάθηκε με τον Ν. 4223/2013 από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος, με τροποποιήσεις, ισχύει μέχρι σήμερα και όπως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχίσει να επιβαρύνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και ιδιαίτερα των λαϊκών οικογενειών.

   Ωστόσο για τη φετινή χρονιά προέκυψαν οι παρακάτω «ελαφρύνσεις» που αφορούν κύρια τους έχοντες μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία, ακριβώς για να αντισταθμιστεί η αναμενόμενη επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, από την άνοδο των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από το καλοκαίρι του 2021 κατά μέσο όρο σε ποσοστό 20%. Να σημειώσουμε πως ο ΕΝΦΙΑ κατά βάση υπολογίζεται την 1η Ιανουαρίου της κάθε χρονιάς και ανάλογα με την αντικειμενική αξία που ισχύει κάθε φορά.

  Έτσι η πρώτη βασική ελάφρυνση προέκυψε από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που μέχρι πέρυσι υπολογίζονταν με βάση την συνολική αξία των ακινήτων που κάποιος είχε στην κατοχή του, ενώ από φέτος υπολογίζεται  μεμονωμένα ανά ακίνητο και όταν αυτό ξεπερνά τις 400 χιλιάδες ευρώ.

  Για παράδειγμα αν κάποιος έχει μια σειρά ας πούμε 10 ακινήτων που η αξία του καθενός δεν ξεπερνάει το όριο των 400 χιλιάδων ευρώ, τότε θα επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο στην κατοχή του, όπως και οι υπόλοιποι. Ενώ η συνολική του ακίνητη περιουσία είναι 4 εκατομμύρια ευρώ (400 χιλ επί 10).  Και αυτό θα σήμαινε μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ αν ίσχυαν τα προηγούμενα.

  Επίσης εκτός από τις 10 μηνιαίες δόσεις για να «γλυκάνουν» το χαράτσι στα μάτια και στις τσέπες των φορολογουμένων, θεσπίστηκαν και οι παρακάτω εκπτώσεις που σκοπό έχουν να τις βλέπουν οι πολίτες στα εκκαθαριστικά τους και να νιώθουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για «ελαφρύνσεις».     

Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 30%.

Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ, έκπτωση 25%.

Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ, έκπτωση 20%.

Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ, έκπτωση 15%.

Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 400.000 ευρώ, έκπτωση 10%.

   Σε κάθε περίπτωση ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος οριζόντιος και καθολικής εφαρμογής φόρος που αναγκάζονται οι λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν ενοίκιο στην πραγματικότητα για τα σπίτια που έχουν στην κατοχή τους ακόμα και για την πρώτη τους κατοικία, ενώ οι φετινές αλλαγές και οι απαλλαγές επιβαρύνσεων έχουν έντονο ταξικό χρωματισμό υπέρ των οικονομικά ισχυρών.

Γιάννης Αδριανός

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το