Ελλάδα του 2018. Πράξη 1η

Με επιστολή της προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, ακροδεξιά παράταξη, σε ένα ρατσιστικό ντελίριο, ζήτησε να μη μετακινούνται οι πρόσφυγες με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, γιατί «λόγω των ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής στις δομές φιλοξενίας τους, αλλά και λόγω της κουλτούρας τους σε σχέση με την προσωπική τους υγιεινή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπόλοιπους επιβάτες»!  (TyposThes 21/11/2018).

Το ρατσιστικό αμόκ της επιστολής, συνεχίζεται με πολλές ακόμα υβριστικές αναφορές για τους πρόσφυγες, όπως: προβαίνουν σε «εισιτηριοδιαφυγή», «οχλαγωγίες, εκφοβισμούς, απειλές, ασέβεια σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σεξουαλικές παρενοχλήσεις κ.α». Προτείνουν επίσης τη «δημιουργία Ομάδων Υποστήριξης αποτελούμενων από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό (προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας – security), οι οποίες θα έχουν ως σκοπό τον έλεγχο των εισιτηρίων και την επιβολή της τάξης και των κανόνων εντός των αστικών λεωφορείων». Τάγματα εφόδου δηλαδή.

Πράξη 2η

Τρία δεκαπεντάχρονα προσφυγόπουλα, από τη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο και σύμφωνα με την καταγγελία εξαναγκάστηκαν από τον οδηγό να κατέβουν. Όπως κατήγγειλαν τα παιδιά ο οδηγός τούς ζήτησε να κατεβούν και να πάρουν το επόμενο λεωφορείο, χωρίς να τους ρωτήσει αν έχουν εισιτήριο ή όχι. Τα τρία παιδιά τα οποία έχουν κάρτα απεριόριστων διαδρομών, κατέβηκαν και ανέφεραν το περιστατικό στους υπεύθυνους της δομής που προχώρησαν στην καταγγελία. (6 Νοεμβρίου 2018 DaiylyThess). Σε παλιότερο παρόμοιο επεισόδιο, στις διαμαρτυρίες επιβατών, ο οδηγός θρασύτατα απάντησε: «Ναι, ρε, είμαι χρυσαυγίτης. Τρέχει κάτι;»

Αμερική 1955, Μοντγκόμερι, Αλαμπάμα

1η Δεκεμβρίου του 1955 η Ρόζα Παρκς, μοδίστρα στο επάγγελμα, φεύγοντας από τη δουλειά της, πήρε το λεωφορείο για να γυρίσει σπίτι. Τότε στις ΗΠΑ ίσχυε ο νόμος για το φυλετικό διαχωρισμό, σύμφωνα με τον οποίο στα λεωφορεία μαύροι και λευκοί επιβάτες κάθονταν σε διαφορετικές θέσεις. Μπροστά οι λευκοί και πίσω οι μαύροι.

Εκείνη την ημέρα η Ρόζα Παρκς καθόταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων που προορίζονταν για Αφροαμερικανούς. Το λεωφορείο γέμισε και ο οδηγός απαίτησε από τους Αφροαμερικανούς της πρώτης σειράς να σηκωθούν για να καθίσουν οι λευκοί. Σηκώθηκαν όλοι εκτός από τη Ρόζα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να καλέσει την αστυνομία και η γυναίκα να συλληφθεί.

Τότε η αφροαμερικάνικη κοινότητα άρχισε μποϊκοτάζ στα λεωφορεία, που κράτησε για περισσότερο από ένα χρόνο, για την ακρίβεια κράτησε 381 μέρες. Το σύστημα μεταφορών γονάτισε οικονομικά. Τα έσοδα των λεωφορείων είχαν μειωθεί τόσο, που αναγκάστηκαν να κοπούν πολλά δρομολόγια και να αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου, από δέκα στα δεκαπέντε σεντς….  έως ότου το Νοέμβριο του 1956 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κήρυξε αντισυνταγματικό το νόμο για το φυλετικό διαχωρισμό.

63 χρόνια μετά, χωρίς καν να υπάρχει φυλετικός διαχωρισμός, με νόμο, στη χώρα μας, τα ανθρωποειδή του φασισμού και του ρατσισμού, αναμασούν τα επιχειρήματα της Κου Κουξ Κλαν, που θρασύδειλα κρυβόταν πίσω από τις γνωστές κουκούλες. Για τη σχέση κουλτούρας και υγιεινής! για μεταδοτικές ασθένειες! και άλλα φαιδρά και συκοφαντικά, που τάχα κάνουν ανέστιοι, φοβισμένοι άνθρωποι, που ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών τους οδήγησε στην ξένη γη. Μεταδοτική είναι μόνο η βλακεία με περικεφαλαία, του ρατσισμού. Στην Αμερική του 1955, οι παρίες έγχρωμοι, είχαν τουλάχιστον κάθισμα να καθίσουν. Στην Ελλάδα του 2018, θα πάμε ακόμα πιο πίσω και από το 1955;

Στη χώρα υπάρχει ψηφισμένος «αντιρατσιστικός νόμος», που προβλέπει ποινές για την «υποκίνηση ρατσιστικής βίας». Πόσοι από τους ελληναράδες που πιστεύουν στην «καθαρότητα της φυλής», καταδικάστηκαν για υποκίνηση βίας; Πόσοι από αυτούς, μαθαίνουν για τα αντίστοιχα ρατσιστικά φαινόμενα σε βάρος Ελλήνων, (σημερινών μεταναστών), στις ακόμα πιο «καθαρές φυλετικά» χώρες της Δυτικής Ευρώπης; Με εξαίρεση το δήμαρχο Ωραιοκάστρου που καταδικάστηκε οκτώ μήνες με αναστολή για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, δεν ξέρουμε τίποτα άλλο.

Α! ξέρουμε την καταδίκη σε 10 χρόνια, χωρίς αναστολή της καθαρίστριας στο Βόλο, που πλαστογράφησε το… πτυχίο της, πρωτόδικα, παρόλο που αποφυλακίστηκε, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Τάνια – Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία