Το συνδικάτο συγγραφέων του Χόλιγουντ είπε ότι τα μέλη του μπορούν να αρχίσουν να επιστρέφουν στη δουλειά, τερματίζοντας την πεντάμηνη απεργία που οδήγησε την παραγωγή στη βιομηχανία ψυχαγωγίας των Ηνωμένων Πολιτειών σε παραλυτική διακοπή.

Η απεργία έληξε επίσημα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (07:01 GMT), ανακοίνωσε το Writers Guild of America (WGA), με τους συγγραφείς να επιτρέπεται να επιστρέψουν στη δουλειά.

Ωστόσο, τα 11.500 μέλη της ένωσης πρέπει ακόμη να ψηφίσουν για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ηγεσίας τους και των επικεφαλής παραγωγής. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ 2 και 9 Οκτωβρίου.

H προκαταρκτική συμφωνία περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό σημαντικά οφέλη για τους συγγραφείς, οι οποίοι επιδίωξαν δεσμεύσεις για να ανταποκριθούν σε μια βιομηχανία που έχει μεταμορφωθεί από τις πλατφόρμες ροής και που αντιμετωπίζει την προοπτική περαιτέρω αναταραχής με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Ο κωμικός Adam Conover, ο οποίος έγινε ηγετική φυσιογνωμία στην απεργία, χαιρέτισε τη συμφωνία ως νίκη. «Κερδίσαμε», έγραψε στα social media την Τρίτη.

Ο Ντέιβιντ Σλακ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και τηλεοπτικός συγγραφέας, πρόσθεσε ότι η συμφωνία προαναγγέλλει «μια νέα εποχή για τους συγγραφείς – και για την εργασία στον κλάδο μας».

Τι περιέχει η συμφωνία;

Η τριετής συμφωνία με στούντιο, παραγωγούς και υπηρεσίες ροής περιείχε σημαντικές νίκες για τους σεναριογράφους σε πολλούς βασικούς τομείς, όπως η αποζημίωση, η διάρκεια απασχόλησης, το πλήθος του προσωπικού και ο έλεγχος της τεχνητής νοημοσύνης.

Το σωματείο συγγραφέων είχε πιέσει για αυξήσεις στους μισθούς και μελλοντικά υπολειπόμενα κέρδη από εκπομπές από την αρχή της απεργίας, η οποία ξεκίνησε επίσημα στις 2 Μαΐου και αρχικά απορρίφθηκε από τα στελέχη των στούντιο ως μη ρεαλιστική και βασισμένη σε ψευδείς υποθέσεις.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, οι συγγραφείς θα λάβουν αύξηση μεταξύ 3,5% και 5% όχι μόνο στις αμοιβές αλλά και στα υπόλοιπα κέρδη.

Η συντεχνία διαπραγματεύτηκε επίσης μια νέα δομή πληρωμής με βάση τη δημοτικότητα των εκπομπών ροής. Οι συγγραφείς θα λάβουν μπόνους για τη συμμετοχή τους στις πιο δημοφιλείς εκπομπές στο Netflix, το HBO Max και άλλες υπηρεσίες, μια πρόταση που αρχικά είχαν απορρίψει τα στούντιο.

Τι γίνεται με την AI;

Η συμφωνία επιδιώκει επίσης να αντιμετωπίσει τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μεταμορφώσει το τοπίο της ψυχαγωγίας, ιδιαίτερα τους φόβους ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει διάφορους δημιουργικούς ρόλους που κατέχουν οι συγγραφείς. Και πάλι, τα αιτήματα των συγγραφέων ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ακατέργαστες ιστορίες που δημιουργούνται από AI δεν θα θεωρούνται ως «λογοτεχνικό υλικό» – όρος που χρησιμοποιείται για τα σενάρια και τις άλλες μορφές ιστορίας που παράγουν οι σεναριογράφοι.

Αυτό σημαίνει ότι οι συγγραφείς δεν θα ανταγωνίζονται την τεχνητή νοημοσύνη για πιστώσεις.

Η συμφωνία απαγορεύει επίσης τις ιστορίες που δημιουργούνται από AI να θεωρούνται υλικό «πηγή». Αυτός είναι ο συμβατικός όρος για τα μυθιστορήματα, τα βιντεοπαιχνίδια ή άλλα έργα που οι συγγραφείς μπορούν να προσαρμόσουν σε σενάρια.

Ενώ οι εταιρείες δεν απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία περιεχομένου, σύμφωνα με τη συμφωνία, οι συγγραφείς έχουν το δικαίωμα να μηνύσουν εάν το έργο τους χρησιμοποιείται για να «εκπαιδεύσει» την τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή παρόμοιου υλικού. Επίσης, θα απαγορευτεί στις εταιρείες να απαιτούν από τους συγγραφείς να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, αν και οι συγγραφείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία στην εργασία τους εάν συμφωνηθούν οι όροι με τον εργοδότη τους.

Ποιος επιστρέφει στη δουλειά;

Η νέα συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τα δημοφιλή μεταμεσονύχτια talk show στις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην τηλεόραση. Τέτοιες εκπομπές, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συγγραφείς και συχνά μεταδίδονται ζωντανά ή λίγο μετά την παραγωγή, ήταν από τις πρώτες που επηρεάστηκαν από την απεργία.

Ωστόσο, οι σεναριακές εκπομπές αναμενόταν να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν, με τους ηθοποιούς να βρίσκονται ακόμη σε απεργία και χωρίς διαπραγματεύσεις ακόμη στον ορίζοντα.

Γιατί οι ηθοποιοί συνεχίζουν την απεργία;

Το Screen Actors Guild (SAG) δεν ανέστειλε τη συνεχιζόμενη απεργία των 160.000 μελών του, στα οποία περιλαμβάνονται ηθοποιοί και άλλοι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης.

Οι παρατηρητές είπαν ότι η θετική εξέλιξη με την ένωση συγγραφέων θα δώσει κίνητρο για γρήγορες διαπραγματεύσεις, αλλά η επίλυση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.

Τα μέλη του SAG έχουν υποβάλει αιτήματα παρόμοια με τους συγγραφείς του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων μισθών, καλύτερης αμοιβής και προστασίας από την τεχνητή νοημοσύνη.

Θα έχει άλλες επιπτώσεις η συμφωνία των συγγραφέων;

Κάποιοι υποστήριξαν ότι η απεργία των συγγραφέων του Χόλιγουντ θα μπορούσε να είναι ένα πρότυπο για άλλες βιομηχανίες στις οποίες η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να έχει μεταμορφωτικό αποτέλεσμα.

Όπως σημείωσε η Yvonne Abraham, αρθρογράφος στο The Boston Globe, τον Ιούλιο, αρκετοί οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο πιθανό να ξεριζώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους, αυξάνοντας επακόλουθα την κοινωνική ανισότητα.

Εν τω μεταξύ, με τις ΗΠΑ να παλεύουν με μια συνεχιζόμενη έλλειψη εργαζομένων, οι εργαζόμενοι μπορεί να κινηθούν για να εντείνουν τη διεκδίκηση για διαπραγματεύσεις.

«Γι’ αυτό, ακόμα κι αν δεν είσαι άνθρωπος της τηλεόρασης, οι διαμαρτυρίες των ηθοποιών και συγγραφέων στο Χόλιγουντ είναι σχετικές με τη ζωή και το μέλλον σου: Αν μπορούν να συγκρατήσουν τις καταστροφικές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να υπάρχει ελπίδα για τους υπόλοιπους », έγραψε η Αβραάμ.

Πηγή: Al Jazeera

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το