Μισαναπηρικές αντιλήψεις και καθεστωτικές συμπεριφορές επιδεικνύει ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. στη Λέρο, Τάσος Τσαχουργιανίδης, και πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων του νοσοκομείου του νησιού, γνωστός για παλιότερες αναρτήσεις ρατσιστικού μίσους και μισαλλοδοξίας, που ανάγκασαν την κυβέρνηση να ανακαλέσει τελευταία στιγμή το διορισμό του στη θέση του διοικητή του νοσοκομείου της Κω.

Φαίνεται ότι ο κ. Τσαχουργιανίδης δεν κατάφερε να ξεπεράσει το γεγονός ότι δεν έγινε τελικά διοικητής και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει κουμάντο στο νοσοκομείο Λέρου όπου παρέμεινε. Τελευταίο δείγμα της πολιτείας του του είναι η στοχοποίηση πολιτικού αντιπάλου του συνδικαλιστή λόγω της αναπηρίας του, την οποία επικαλείται ο κ. Τσαχουργιανίδης ως μοναδικό επιχείρημα για να αμφισβητήσει την ικανότητά του να εκτελέσει τα καθήκοντά του, Φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Λέρου δεν ασπάζεται τη θέση «αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα εργασίας», θεμελιώδη κατάκτηση του αναπηρικού κινήματος, και ενεργεί με τρόπο που προσβάλλει βάναυσα κάθε πολίτη και εργαζόμενο με αναπηρία, εκθέτοντας το ίδιο το κόμμα του, που προσπαθεί να φανεί ευαισθητοποιημένο στα θέματα διακρίσεων και αποκλεισμού των ΑΜΕΑ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Νοέμβριο του 2019 η κυβέρνηση διόρισε τον κ. Τσαχουργιανίδη διοικητή του νοσοκομείου της Κω. Υστερα από μερικούς μήνες ανακάλεσε το διορισμό, μετά την κατακραυγή για αναρτήσεις του στις οποίες αποκαλούσε τους πρόσφυγες «λαθροπιθήκους» και «λαθροπιθηκάκια», τους απειλούσε με «χοιροκεφαλές» και ισχυριζόταν ότι «όλοι την ίδια φάτσα έχουν», ή σχολίαζε τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη φράση «Οι Σκοπιανοί αισθάνονται Μακεδόνες, λένε…. Και οι πούστηδες αισθάνονται Γυναίκες Αλλά δεν είναι..!!!». 

Ο κ. Τσαχουργιανίδης επέστρεψε έτσι στο νοσοκομείο της Λέρου όπου εργαζόταν, και σύντομα προήχθη στη θέση του Διευθυντή του τμήματος Διοίκησης, ύστερα από την απομάκρυνση της προηγούμενης διοικητικής διευθύντριας «εν μια νυκτί». Ο κ. Τσαχουργιανίδης είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων του νοσοκομείου, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο υπηρεσιακό συμβούλιο και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε τον Απρίλιο.

Στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπου των εργαζομένων για το ΔΣ τη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου πήρε ο συνυποψήφιός του Αδαμάντιος Θεολόγος Βάρνας. Ο κ. Βάρνας, 49 ετών, έχει χάσει την όρασή του στο αριστερό μάτι από ατύχημα στην ηλικία των έξι ετών, ενώ το 2001 είχε τροχαίο και νοσηλεύτηκε ως πολυτραυματίας σε ΜΕΘ με σοβαρές μυοσκελετικές κακώσεις και κακώσεις σε ζωτικά όργανα. Η γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής το 2005 σημειώνει ότι είναι πολυτραυματίας και έχει ποσοστό φυσικής αναπηρίας άνω του 55%. Προσλήφθηκε το 2013 στο νοσοκομείο Καλύμνου σε θέση ΥΕ-Μεταφορών Ασθενών, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2543/1998 για τα προστατευόμενα άτομα λόγω αναπηρίας. Το 2916 μετατάχθηκε στο νοσοκομείο Λέρου και το 2020, αφού αποφοίτησε με άριστα από τη Νοσηλευτική Σχολή του νησιού, μετατάχθηκε σε θέση ΔΕ-Βοηθών Νοσηλευτών.

Στις 25 του περασμένου Ιουνίου, περίπου ένα χρόνο μετά την μετάταξη του κ. Βάρνα στη νέα θέση, ο κ. Τσαχουργιανίδης, με την ιδιότητα του εκπροσώπου εργαζομένων στο ΔΣ, ζήτησε εγγράφως από τη Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας να τον ενημερώσει «εάν ο υπάλληλος λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει μπορεί να εκτελεί τα υπηρεσιακά του καθήκοντα ως ΔΕ-Βοηθών Νοσηλευθτών σε οποιοδήποτε τμήμα ή κλινική του Νοσοκομείου ή των Ψυχιατρικών Δομών με ασφάλεια για τον ίδιο αλλά και τους ασθενείς»,

Συνόδευσε μάλιστα το αίτημα με μια αυστηρή, μάλλον απειλητική προειδοποίηση: «Σε αντίθετη περίπτωση, θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί και δεν θα επικαλεστείτε ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ».

Και ζήτησε να παραπέμψει τον υπάλληλο «σε Υγειονομική Επιτροπή, η οποία και θα αποφανθεί για την εκτέλεση ή μη των Νοσηλευτικών του καθηκόντων», με σκοπό «την καλύτερη ασφάλεια των ψυχικά ασθενών αλλά και των πολιτών ασθενών», όπως γράφει, κάνοντας άλλον ένα αυθαίρετο διαχωρισμό μεταξύ ασθενών, που προδίδει σύγχυση και αναχρονιστικές αντιλήψεις και στα θέματα ψυχικής υγείας.

Παραμένει άγνωστο με ποια νομιμοποίηση ζητά εκπρόσωπος εργαζομένων πρόσβαση στον υπηρεσιακό φάκελο υπαλλήλου και μάλιστα αμφισβητεί την επαγγελματική του επάρεκια και ζητά την παραπομπή του σε υγειονομική επιτροπή. Τέτοιο δικαίωμα το έχει μόνο η προϊσταμένη διευθύντρια του τμήματος του υπαλλήλου στη βάση συγκεκριμένης καταγγελίας.

Αλλά τέτοια καταγγελία δεν υπάρχει. Το πρωτοφανές και καταχρηστικό αίτημα του κ. Τσαχουργιανίδη βασίζεται μόνο στην αναπηρία του κ. Βάρνα, την οποία θεωρεί αναρμοδίως και αυθαίρετα λόγο αμφισβήτησης της επαρκούς εκτέλεσης καθηκόντων του. Αντιθέτως, το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο ενέκρινε τη μετάταξη, θεωρώντας τον κ. Βάρνα απολύτως κατάλληλο για την εκτέλεση των καθηκόντων του, αλλά και γνωμάτευση οφθαλμίατρου, που βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.», τον κρίνει ικανό για τα νοσηλευτικά του καθήκοντα.

Μάλιστα, επτά γιατροί του νοσοκομείου που συνεργάστηκαν μαζί του βεβαιώνουν ότι «εκτελεί τα νοσηλευτικά του καθήκοντα άριστα και με τον απαιτούμενο επαγγελματισμό», ότι «σε καμία περίπτωση το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει  […] δεν τον καθιστά ανεπαρκή και ουδόλως μειονεκτοόυντα στην εκτέλεση των καθηκόντωντου» και ότι «όλες οι ιατρικές εντολές που του δόθηκαν εκτελέστηκαν με απόλυτη συνέπεια στο ακέραιο και με κάθε ασφάλεια για τον ίδιο και ιδιαιτέρως για τους ασθενείς».

Είναι φανερό ότι ο κ. Τσαχουργιανίδης μένει τελείως έκθετος για μισαναπηρισμό, καθεστωτική νοοτροπία και αντισυνδικαλιστικές και αντισυναδελφικές πρακτικές. Εχει ενδιαφέρον ότι το αίτημα το υπέβαλε ύστερα από ένα χρόνο εργασίας του κ. Βάρνα στη νέα θέση του, άψογης κατά γενική ομολογία, και δύο μήνες μετά την εκλογή του στη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου. Δέκα μέρες νωρίτερα, στς 15 Ιουνίου, ο κ. Βάρνας υπέβαλε σειρά ερωτήματα στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων για την τύχη μιας δικαστικής διεκδίκησης αναδρομικών που απορρίφθηκε επειδή δεν παρέστη ο δικηγόρος που είχε βάλει το ΔΣ, δεσμεύοντας μάλιστα χρήματα των εργαζομένων για τις ανάγκες της διεκδίκησης.

Η καθεστωτική συμπεριφορά του κ. Τσαχουργιανίδη έχει παρελθόν. Πρόσφατα είχε υποβάλει καταγγελία κατά του κ. Βάρνα για ανάρτησή του σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στο νοσοκομείο εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα να κληθεί ο κ. Βάρνας σε απολογία, αλλά η υπόθεση τέθηκε ομόφωνα στο αρχείο, και με την ψήφο του ίδιου του κ. Τσαχουργιανίδη, ο οποίος τον είχε καταγγείλει.

Αλλά και ο δήμαρχος Λέρου κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τον κ. Τσαχουργιανίδη ότι « για προεκλογικούς λόγους και στην προσπάθειά του να βγει από την αφάνεια, προέβη αυτόκλητα σε ανακοίνωση – ενημέρωση σχετικά με την έναρξη των εμβολιασμών στο νησί μας, χωρίς να έχει θεσμικά τέτοια αρμοδιότητα».

Σε «ρατσιστικό και ακροδεξιό κρεσέντο του εκπροσώπου των εργαζομένων» αναφέρεται και η παράταξη ΑΡΜΑ της ΠΟΕΔΥΝ και καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου να ζητήσει την ανάκληση του εγγράφου και «να διερευνήσει τις πειθαρχικές ευθύνες που σαφώς προκύπτουν από το έγγραφο σε βάρος του».  

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το