12 νέα κρούσματα του κορονoϊού εντοπίστηκαν τη Δευτέρα στην Ξάνθη, πρακτικά όλα όσα καταγράφηκαν στη χώρα, μαζί με 3 “εισαγόμενα” κρούσματα από πτήσεις. Τα περισσότερα εξ αυτών προέρχονται πάλι από την περιοχή του Εχίνου, και αφορούν δείγματα που ελήφθησαν στο πλαίσιο ιχνηλάτησης άλλων κρουσμάτων. Συνολικά στην περιοχή της Ξάνθης έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας 265 κρούσματα και 16 θάνατοι, κυρίως στην ορεινή περιοχή. 

Παρόλα αυτά, οι αρχές αποφάσισαν να άρουν το γενικό lockdown στον Εχίνο. Πλέον συνεχίζονται για άλλη μια εβδομάδα αυστηροί περιορισμοί ενώ στα μέτρα προστέθηκε άλλη μια κοινότητα στην ίδια περιοχή, αυτή της Μύκης. 

Πιο αναλυτικά, μετά από σύσκεψη στον θάλαμο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αποφασίστηκε η μερική άρση της καραντίνας στην Κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης και η για 7 ημέρες εφαρμογή πλαισίου μέτρων ως εξής:

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της Κοινότητας.
2. Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
3. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 6:00 καθημερινά.
4. Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων συγγενών α΄ βαθμού και έως 8 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όρων ατομικής προστασίας.

Στο πλαίσιο των μέτρων, με αφορμή τα έντονα επιδημιολογικά φορτία των τελευταίων ημερών, εντάσσεται και η Κοινότητα Μύκης για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για τρομερές ελλείψεις στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Για κατάσταση εκτός ελέγχου στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, παράλληλα, κάνει λόγο καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ που σημειώνει ότι “ξεγελάστηκαν όσοι πίστεψαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό ενώ επισημαίνει το γεγονός ότι δεν έχει αποκτηθεί ένα μηχάνημα για τεστ κορονοϊού ενώ κάθε μέρα εισάγονται διαρκώς ύποπτα κρούσματα. 

Αναλυτικά η καταγγελία:

“Στο Νοσοκομείο της Ξάνθης συνεχώς εισάγονται ύποπτα κρούσματα με ήπια ή σοβαρότερα προβλήματα. Στη κλινική νοσηλεύονται περί τους έξι ασθενείς κάθε ημέρα που είναι ύποπτα κρούσματα για κορονοϊό. Απορία προκαλεί γιατί κωλυσιεργούν και δεν προμηθεύουν με ένα μηχάνημα για να γίνεται στο Νοσοκομείο της Ξάνθης εργαστηριακός έλεγχος για κορονοϊό. Σε μια περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα.

Τα δείγματα αποστέλλονται για εξέταση στην Αλεξανδρούπολη και κάνουν δύο ή τρεις ημέρες να βγούνε. Βαλτώνουν τα περιστατικά στο νοσοκομείο της Ξάνθης ως ύποπτα κρούσματα. Μόνο όταν επιβεβαιώνονται μεταφέρονται στο Νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης. Η έλλειψη μηχανήματος για εργαστηριακό έλεγχο είναι αιτία αναβολής των περισσότερων χειρουργείων αφού αδυνατούν να κάνουν εργαστηριακό έλεγχο. Ασθενείς περιμένουν ένα χρόνο να χειρουργηθούν και όταν έρχεται η σειρά τους αναβάλλεται το χειρουργείο επειδή δεν μπορούν να κάνουν το τεστ κορονοϊού που είναι απαραίτητο. Πολλοί ασθενείς πηγαίνουν και πληρώνουν 120 ευρώ σε ιδιώτη για να μη χάσουν τη σειρά τους και να χειρουργηθούν.

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο. Ένας γιατρός χωρίς ειδικευόμενο περιθάλπει τα περιστατικά και δύο νοσηλεύτριες. Και όμως στο Νοσοκομείο της Ξάνθης κανείς εργαζόμενος δεν άξιζε για το υπουργείο Υγείας να πάρει τη χρηματική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου.  Φαίνεται ότι κάνουν λιγότερη δουλειά από διοικητικούς υπαλλήλους, από συναδέλφους που έλειπαν με άδειες, από προϊσταμένους σε άσχετες δουλειές ή νοσοκομεία που νοσήλευσαν ελάχιστα ύποπτα κρούσματα».

πηγή: tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το