Όπως είναι γνωστό το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», (το οποίο βάζει νέους φραγμούς στην εκπαίδευση και εντείνει την καταστολή), που κατατέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου στη Βουλή, συνοδεύεται, όπως κάθε νομοσχέδιο και από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Αρ. 24/1/2021),  στην οποία, προβλέπονται έσοδα (πόροι) από τις διαγραφές των φοιτητών (που ξεπερνούν τα προβλεπόμενα έτη σπουδών) αλλά και από τις χρηματικές ποινές εις βάρος τους.

Στην πρώτη περίπτωση, των διαγραφών γίνεται αναφορά για «εξοινόμηση δαπανών» και στη δεύτερη περίπτωση (των χρηματικών ποινών) γίνεται αναφορά στην «αύξηση εσόδων» για το κράτος!

Απίστευτο; Κι όμως αληθινό! Και όλα αυτά την ίδια ώρα που ο τακτικός προϋπολογισμός που είναι η «ατμομηχανή» της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης, ξεπερνάει κάθε αρνητικό προηγούμενο καθώς παρουσιάζει νέα σοβαρότατη απόκλιση προς τα κάτω (στις κύριες λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας εκπαίδευσης έχουμε μείωση πάνω στη μείωση), με μείωση 7,77% στην ανώτατη εκπαίδευση!

Αναλυτικότερα, στο εδάφιο της έκθεσης (IV), σημειώνεται : «Ενδεχόμενη εξοικονόμηση δαπάνης σε περίπτωση επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής διαγραφής φοιτητών και την ες εκ τούτου απώλεια των σχετικών δικαιωμάτων τους (συγγράμματα σίτιση λοιπές υποστηρικτικού χαρακτήρα ή άλλες παροχές από το ίδρυμα…», ενώ, και στο επόμενο εδάφιο V αναφέρεται: «Ενδεχόμενη αύξηση εσόδων από την είσπραξη χρηματικών ποινών ή τη μετατροπή σε χρηματικές στερητικών της ελευθερίας ποινών που τυχόν επιβάλλονται κατ΄εφαρμογή του άρθρου 33».

Τι λέει το άρθρο 33 του νομοσχεδίου; Προβλέπεται επιβολή πειθαρχικών ποινών απ’ την εξαγορά των οποίων τα ιδρύματα αναμένεται να αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους!

Συγκεκριμένα προβλέπεται φυλάκιση και χρηματική ποινή σε όσους εμποδίζουν αυθαίρετα ή διαταράσσουν σοβαρά τη λειτουργία (συλλογικού ή μονοπρόσωπου οργάνου), δηλαδή, “Υπηρεσιακών Συμβουλίων εκπαιδευτικών κλπ, Συγκλήτων ΑΕΙ, Πρυτανικών Συμβουλίων κλπ, με οποιονδήποτε τρόπο, προκαλούν διακοπή ή σοβαρή   διατάραξη της ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας ή υπηρεσίας οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης  ή ΝΠΔΔ” 

Επίσης τιμωρούνται έως τρία χρόνια φυλάκιση ή χρηματική ποινή σε όποιους έρχονται παράνομα σε δημόσιες υπηρεσίες παρά τη  ρητή εναντίωση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί.

Χρήστος Κάτσικας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το