Η κυβέρνηση Μπολσονάρου απεργάζεται έκτακτο σχέδιο για να ξαναστείλει τον πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα στη φυλακή
Ο Λούλα ντα Σίλβα αποφυλακίσθηκε νωρίς το Νοέμβριο, όταν το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε, ανατρέποντας δική του προηγούμενη απόφαση, ότι οι κατηγορούμενοι στη Βραζιλία θα συλλαμβάνονται μόνο όταν απορριφθεί και η τελευταία έφεση που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν.
Μέσω αυτής της εξέλιξης, ο Λούλα αποφυλακίσθηκε ενώ εξέτιε ποινή 8 ετών και δέκα μηνών, καταδικασμένος για ένα σκάνδαλο διαφθοράς που αφορούσε δωρεά διαμερίσματος από ιδιωτική εταιρεία, μια αναπόδεικτη κατηγορία, όπως γράφεται. Σε μια εποχή ακροδεξιάς διακυβέρνησης υπό τον Ζαίχ Μπολσονάρου, η εξέλιξη αυτή έκανε αίσθηση, καθώς κατά την προεκλογική περίοδο οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Λούλα θα επικρατούσε εναντίον του, αν του επιτρεπόταν να συμμετάσχει στις εκλογές που έγιναν. Στο βαθμό που ο Μπολσονάρου φθείρεται από την ακροδεξιά και αντιλαϊκή του πολιτική, η αιφνίδια επιστροφή του Λούλα από την αφάνεια έφερε ανησυχία στο στρατόπεδό του.
Όλως τυχαίως, ξαφνικά, ο Λούλα καταδικάστηκε πρωτόδικα για άλλη μια υπόθεση διαφθοράς, παρόμοιας υφής με την προηγούμενη, που αφορά χρηματισμό για να ανακαινίσει εξοχική κατοικία στην Ατιμπάια του Σάο Πάολο. Ο Λούλα ισχυρίζεται ότι η κατοικία δεν του ανήκει και έχει το ελεύθερο να την χρησιμοποιεί από τον ιδιοκτήτη φίλο του. Πάντως οι συνωμότες εναντίον του Λούλα δε φαίνεται να έχουν πολλή φαντασία, έχουν κολλήσει με τα διαμερίσματα και με τα ακίνητα.
Η πιο σημαντική εξέλιξη ωστόσο εναντίον του πρώην λαοφιλούς προέδρου είναι η πρωτοβουλία της Γερουσίας να αλλάξει το νόμο, ώστε οι κατηγορούμενοι να φυλακίζονται αφού απορριφθεί η πρώτη τους έφεση. Εισηγητής του νέου νομοσχεδίου είναι ο γερουσιαστής Λάσιερ Μαρτίνς και ισχυρίζεται ότι η αλλαγή γίνεται για να μη χρονίζουν οι ποινικές υποθέσεις. Πρόκειται ασφαλώς για μια εξέλιξη που μπορεί να επισπεύσει την επιστροφή του Λούλα ντα Σίλβα στη φυλακή, που είναι ο πραγματικός στόχος.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το