ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

                   Ν ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ -ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΟΚΤΩBΡΗ

Μεγαλειώδες, μαζικό και μαχητικό το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο

Με ένα μεγαλειώδες  συλλαλητήριο- που ξεπερνούσε σε μαζικότητα και παλμό ακόμη και εκείνα τα μαζικά συλλαλητήρια των πρώτων αντιμνημονιακών αγώνων- καταδίκασαν οι εκπαιδευτικοί Β/θμιας και Α/θμιας Εκπαίδευσης, οι μαθητές, οι γονείς, οι φοιτητές, αλλά και δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς την Ποινικοποίηση των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και της ΑΔΕΔΥ, την τρομοκρατία και την μαύρη αντιδραστική πολιτική της καταστολής που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο να καθυποτάξει το εκπαιδευτικό και λαϊκό κίνημα, να καταργήσει το χαρακτήρα του δημόσιου και δωρεάν σχολείου  και να επιβάλει την Αξιολόγηση-Διαβάθμιση-Διάλυση-Ιδιωτικοποίηση.

Συγκεκριμένα, σήμερα(11/10), ημέρα που οδηγούνται στα δικαστήρια οι εκπρόσωποι μας (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΑΔΕΔΥ), με στόχο την μετατροπή του συνδικαλιστικού δικαιώματος της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ από το βάρβαρο μέτρο της Αξιολόγησης σε ποινικό αδίκημα(!), οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές μας και οι γονείς βροντοφώναξαν την κατηγορηματική αντίθεσή   τους και την ανυποχώρητη αντίστασή τους στα χουντικής κοπής μέτρα της φίμωσης, της καταστολής, της τρομοκράτησης και της διάλυσης των σωματείων μας.

Η υπουργός της ιδιωτικοποίησης  της Εκπαίδευσης που έχει ως μόνιμο μέτρο άσκησης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής τις προσαγωγές, την ποινικοποίηση των αγώνων, την αδιοριστία, την εγκατάλειψη των σχολείων , τις συγχωνεύσεις , τη μαζική μορφωτική απόρριψη της νεολαίας, πήρε σήμερα και από το Ηράκλειο την πιο αποστομωτική απάντηση.
Ένα μαζικό συλλαλητήριο πέντε χιλιάδων διαδηλωτών
 -που συσπείρωσε το εκπαιδευτικό, μαθητικό, γονεϊκό και εργατικό κίνημα- κατέγραψε,  με τον πιο προφανή και αδιαμφισβήτητο τρόπο,  τη μαζική ΑΠΟΡΡΙΨΗ μιας αντιδραστικής, αντιεκπαιδευτικής, μαύρης αντιλαϊκής πολιτικήςΤης πολιτικής  που θέλει το δάσκαλο σκυφτό και τρομαγμένο, τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων στο μορφωτικό και κοινωνικό περιθώριο και τα σχολεία να λειτουργούν σαν ..επιχειρήσεις(!)  με τον ..αφέντη-manager διευθυντή και τους πολλαπλούς επιθεωρητές-συντονιστές, επόπτες-επιθεωρητές που θα …αξιολογούν(!) το βαθμό της προσαρμογής μας στους νόμους της αγοράς και της…Συμμόρφωσής(!) μας στις επιταγές του ΟΟΣΑ, του ΣΕΒ, της ΕΕ και εν γένει της ολιγαρχίας.

Πρόκειται για το πιο βάρβαρο μέτρο των μεταπολεμικών χρόνων που αποδομεί  ακόμη και τα υπολείμματα  των εργασιακών, μορφωτικών και δημοκρατικών κατακτήσεων στην εκπαίδευση.

Όμως η  βαρβαρότητα των μέτρων  της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ-ΔΙΑΛΥΣΗΣ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ συνάντησε εξ αρχής την καθολική αντίσταση στη βάση, όπως καταγράφηκε  στη Β/θμια στο   ποσοστό( πάνω από  70%)  της συμμετοχής των συναδέλφων στην ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από τις συνεδρίες των συλλόγων τους με σκοπό την εφαρμογή της Αξιολόγησης, όπως αποτυπώθηκε στην Α/θμια (σε  ποσοστό  90%) στην αντίστοιχη διαδικασία. Αυτό το μαζικό κύμα της απόρριψης επεδίωξε να τρομοκρατήσει τη κυβέρνηση, με την προσαγωγή των ομοσπονδιών και της ΑΔΕΥ και την ποινικοποίηση του αγώνα μας.

Όμως απέναντι και  σε αυτό το κατασταλτικό μέτρο η δημοκρατική βάση των εκπαιδευτικών, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αποδείχτηκε έτοιμη: Συμμετείχε μαζικά(πάνω από 80%) στην Απεργία καταδίκης της ποινικοποίησης, της αξιολόγησης-διάλυσης. Με την καθολική συμμετοχή της και  στο σημερινό συλλαλητήριο, έδειξε ότι την πολιτική της φίμωσης και  της καταστολής μπορεί να αποκρούσει ΜΟΝΟ ο ΕΝΩΤΙΚΟΣ-ΜΑΖΙΚΟΣ  και ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ.

Η συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας  ήδη νωρίς το πρωί προμήνυε τη μαζικότητα, τον παλμό και  τη ζωντάνια  της.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ όχι μόνο προπαγάνδισε  όλη την προηγούμενη περίοδο την απεργία και το συλλαλητήριο και κατέθεσε όλες τις δυνάμεις της για τη μαζική αποχή των συναδέλφων από τις συνεδρίες εφαρμογής της Αξιολόγησης( με παρουσία και ενημερώσεις των συλλόγων), αλλά επιπλέον αναδείκνυε τη δυναμική αυτού του κινήματος  από το βήμα της συγκέντρωσης.

Μέσω της εκπροσώπου  της στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ, καλούσε αδιάλειπτα  από το βήμα της συγκέντρωσης σε μαζική ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και ΣΥΝΕΧΕΙΑ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ, όπως την αποφάσισε η Γ.Σ των προέδρων των ΕΛΜΕ. Συγχρόνως αναδείκνυε την ανάγκη της συγκρότησης ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, χαιρετίζοντας τη συμμετοχή των γονέων, των μαθητών, των φοιτητών, των σωματείων που εξέφρασαν μαζικά την αλληλεγγύη και  τη στήριξή τους. Σε αντίστοιχο πνεύμα έκανε και τις δηλώσεις στα ΜΜΕ

Από το βήμα της συγκέντρωσης τοποθετήθηκε επίσης  ο εκπρόσωπος της παράταξής μας, αναδεικνύοντας και καταγγέλλοντας τη βαρβαρότητα των μέτρων και καλώντας σε μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα.

Στη συγκέντρωση τοποθετήθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι και των  παρευρισκόμενων σωματείων.

Η μεγαλειώδης και ειρηνική πορεία κατέληξε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου με τον τηλεβόα καλέσαμε τον Περιφερειακό Διευθυντή να κατέβει στη συγκέντρωση και να ακούσει τα αιτήματά μας. Μετά από πολλές ..προσκλήσεις,  ο Περιφερειακός Διευθυντής κατέβηκε και  στάθηκε στην είσοδο του κτιρίου, αρνούμενος να απευθυνθεί στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές. Άκουσε τα αιτήματα των εκπροσώπων των σωματείων μας, χωρίς  όμως να δώσει καμία απάντηση! Μπροστά σε αυτή την ένοχη σιωπή του κυβερνητικού εκπροσώπου,  αποφασίσαμε και πραγματοποιήσαμε μια συμβολική κατάληψη του κτιρίου για δυο ώρες, με στόχο να αναρτήσουμε τα πανό μας και να δείξουμε τη διάθεσή μας για ανυποχώρητο αγώνα μέχρι τη δικαίωσή μας.

Η συγκέντρωση έληξε ειρηνικά  με τις ανακοινώσεις μας για ΣΥΝΕΧΕΙΑ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ  και  την πραγματοποίηση Γ.Σ της ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ την Τετάρτη 13 Οκτώβρη, με στόχο την οργάνωση και ενδυνάμωση της πάλης μας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το