Το Λιμενικό ετοιμάζεται να αποκτήσει λογισμικό που θα επιτρέπει την πρόσβαση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε ό,τι ανεβάζουν αλλά και σε ό,τι ψάχνουν οι χρήστες στα πιο δημοφιλή social media. ● Ανησυχία για γιγάντωση της ασύδοτης χρήσης της τεχνολογίας σε βάρος αλληλέγγυων πολιτών, οργανώσεων και δημοσιογράφων που καταγράφουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Πρόσβαση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε συνημμένα αρχεία, όπως και σε κάθε δημόσια πληροφορία ή στοιχείο ανεβάζουν οι χρήστες των πιο δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στις αναζητήσεις τους, ετοιμάζεται να αποκτήσει το Λιμενικό, μέσω της προμήθειας ειδικού λογισμικού για την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του αρχηγείου.

Η προμήθεια του σχετικού λογισμικού περιλαμβάνεται στη διακήρυξη ηλεκτρονικού, ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την αναβάθμιση και τη συντήρηση του πληροφοριακού συστήματος (computer room) και την «ενίσχυση της φυσικής και λογικής ασφάλειας», που δημοσιεύτηκε στις 20 Ιανουαρίου, με συνολική εκτιμώμενη αξία 730 χιλιάδες ευρώ και ημερομηνία παραλαβής των προσφορών την 8η Μαρτίου.

Η δυνατότητα πρόσβασης του Λιμενικού σε ηλεκτρονικά μηνύματα και συνημμένα αρχεία που αποτελούν ιδιωτική επικοινωνία μεταξύ χρηστών δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη δημιουργία ενός κράτους που, στο όνομα της ασφάλειας, αποκτά χαρακτηριστικά Μεγάλου Αδελφού και παραβιάζει κάθε έννοια ιδιωτικότητας, την ώρα που δείχνει να αμελεί τις εγγυήσεις προστασίας του κράτους δικαίου και των προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα, η συλλογή των πληροφοριών θα γίνεται μέσω αυτόματων ηλεκτρονικών προφίλ (bot) που μιμούνται την ανθρώπινη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τρόπο που θα ξεγελά τους άλλους χρήστες και τους διαχειριστές των δικτύων, ώστε να αποφεύγεται ο αποκλεισμός τους.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι προδιαγραφές του λογισμικού που ζητά να προμηθευτεί το Λιμενικό περιλαμβάνουν τη δυνατότητα:

● να πραγματοποιεί συλλογή δεδομένων αυτόματα από λίστες φίλων, οπαδών, χρονοδιαγράμματα, βίντεο και φωτογραφίες
● να αναλύει τα σχετικά προφίλ και οι κοινότητες να αναγνωρίζονται και να επισημαίνονται
● να πραγματοποιεί προσδιορισμό των αναγνωριστικών στοιχείων των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεών τους
● να πραγματοποιεί προσομοίωση ανθρώπινης δραστηριότητας για αποφυγή αποκλεισμού του λογαριασμού
● να περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: facebook, twitter, vk xing, instagram, Telegram
● να πραγματοποιεί αναζήτηση, συλλογή από συστήματα αρχείων και μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και τα συνημμένα αρχεία.

Η προκήρυξη δεν αναφέρει ποια ακριβώς χρήση των πληροφοριών αυτών θα κάνει το Λιμενικό, με ποιους περιορισμούς και εγγυήσεις και για ποιον σκοπό. Ωστόσο, οι πρόσφατες απόπειρες του Λιμενικού να ποινικοποιήσει την αλληλεγγύη μέσω της κατάχρησης των διατάξεων για τη διευκόλυνση της εισόδου προσφύγων και οι εμφανώς προσχηματικές διώξεις διασωστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο και επιτηρούν τις παράνομες επαναπροωθήσεις για τις οποίες καταγγέλλεται με στοιχεία το ίδιο το Λιμενικό γεννούν ανησυχία για γιγάντωση της ασύδοτης χρήσης της τεχνολογίας σε βάρος αλληλέγγυων πολιτών, οργανώσεων και δημοσιογράφων, που μπαίνουν στο στόχαστρο.

Είναι άλλωστε πρόσφατες οι αποκαλύψεις για ευρείες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό εκ μέρους της ΕΥΠ, όπως και η αναβάθμιση του πληροφοριακού της συστήματος που δίνει τη δυνατότητα πολύ περισσότερων παρακολουθήσεων, την ώρα που αφαιρείται κάθε δυνατότητα ενημέρωσης όσων παρακολουθούνται έστω και εκ των υστέρων. Είναι επίσης πρόσφατη η εγκατάσταση συστημάτων εικονικής τεχνολογίας και ελέγχου βιομετρικών δεδομένων που επιτηρούν σε πραγματικό χρόνο την είσοδο και έξοδο όπως και κάθε κοινόχρηστο χώρο του νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου.

«Κατά τα άλλα, η Ε.Ε. κι η Κομισιόν προσπαθούν να κάνουν έρευνες για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέρει ο ερευνητής Φοίβος Συμεωνίδης, που ανέδειξε το θέμα στον λογαριασμό του στο τουίτερ (@phesimeonid), αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της προμήθειας από ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Δημήτρης Αγγελίδης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το