Δικαίωση των ηθοποιών του Χόλιγουντ έπειτα από 118 μέρες απεργίας

Πανηγυρική ανακοίνωση του σωματείου ηθοποιών του Χόλιγουντ. Πάνω από έξι δισεκατομμύρια δολάρια κόστισε στα μεγάλα στούντιο η τετράμηνη απεργία.

Το συνδικάτο των ηθοποιών έφτασε σε προσωρινή συμφωνία με τα μεγάλα στούντιο την Τετάρτη για τη λήξη της δεύτερης από τις δύο μεγάλες απεργίες που συγκλόνισαν τη βιομηχανία του θεάματος των ΗΠΑ φέτος, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούσαν υψηλότερες αμοιβές και περισσότερα δικαιώματα στην εποχή της streaming TV.

Η απεργία διάρκειας 118 ημερών έληξε επίσημα λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα ΗΠΑ), ανέφερε σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο SAG-AFTRA, αφού η διαπραγματευτική του επιτροπή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της συμφωνίας.

Η νέα τριετής σύμβαση, η οποία εκτιμάται σε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, περιλαμβάνει αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς, ένα νέο μπόνους «συμμετοχής στο streaming», αυξήσεις στις υπολειπόμενες πληρωμές για εκπομπές που μεταδίδονται στο διαδίκτυο καθώς και τις εισφορές των κινηματογραφικών παραγωγών στα προγράμματα υγείας και συνταξιοδότησης του συνδικάτου και θα θεσπίσει νέους κανόνες για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο Χόλιγουντ.

«Φτάσαμε σε μια σύμβαση που θα επιτρέψει στα μέλη της SAG-AFTRA από κάθε κατηγορία να χτίσουν βιώσιμες καριέρες», δήλωσε το συνδικάτο.

Το εθνικό συμβούλιο του συνδικάτου θα εξετάσει τη συμφωνία την Παρασκευή και ο συλλογικός φορέας δήλωσε ότι θα δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Η Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), η οποία διαπραγματεύτηκε εκ μέρους της Walt Disney, της Netflix και άλλων μεγάλων εταιρειών παραγωγής του Χόλιγουντ, δήλωσε ότι η συμφωνία της Τετάρτης αντιπροσωπεύει «ένα νέο παράδειγμα» που έδωσε στο συνδικάτο τα «μεγαλύτερα κέρδη από παλιά σύμβαση σε νέα σύμβαση» στην ιστορία του.

Οι ηθοποιοί είχαν παρόμοιες ανησυχίες με τους σεναριογράφους του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, οι οποίοι τόνισαν ότι οι απολαβές για τους χαμηλόμισθους ηθοποιούς μειώθηκαν λόγω της επικράτησης του streaming, κάνοντας δύσκολη την εξασφάλιση ενός μισθού που να τους παρέχει τα προς το ζην σε μητροπόλεις με υψηλό κόστος ζωής, όπως το Λος Άντζελες και η Νέα Υόρκη, όπου εδράζεται ο μεγαλύτερος όγκος της δραστηριότητας της πολιτιστικής βιομηχανίας των ΗΠΑ. Οι τηλεοπτικές σειρές στις πλατφόρμες streaming δεν προσέφεραν τις ίδιες υπολειμματικές πληρωμές που απολάμβαναν οι ηθοποιοί κατά τη διάρκεια της ακμής της τηλεοπτικής μετάδοσης.

Πολλά κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πλατό έκλεισαν αρχικά όταν η Συντεχνία Συγγραφέων της Αμερικής (WGA) κάλεσε σε απεργία την άνοιξη. Ενώ τα μέλη της WGA επέστρεψαν στη συγγραφή σεναρίων στα τέλη Σεπτεμβρίου, η απεργία διαρκείaς του SAG-AFTRA συνέχισε και άφησε πολλές παραγωγές με κατεβασμένα ρολά.

Η απεργία κόστισε στα στούντιο της Καλιφόρνια περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα κέρδη παραγωγής, σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Milken.

Για να επιστρέψουν οι ηθοποιοί στα πλατό πρέπει να εγκρίνουν τη νέα συλλογική σύμβασή τους με ψηφοφορία, κάτι το οποίο θεωρείται μια τυπική διαδικασία.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το