Η συντριπτική τους πλειονότητα στα όρια της απόλυτης φτώχειας

Το τέλος του 2020 και το ξεκίνημα του 2021 βρίσκει τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων στα όρια της απόλυτης φτώχειας. Τόσο από την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συντάξεις μετά τις αμέτρητες περικοπές, όσο και συνολικά από την συνεχή υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών, το τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και την εξαγγελθείσα «νέα μεταρρύθμιση», αμιγώς νεοφιλελεύθερης κοπής, που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ και αφορά στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Τα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» του Υπουργείου Εργασίας για τον μήνα Δεκέμβριο 2020, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στην εκπνοή του χρόνου που μόλις πέρασε, περιγράφουν άκρως αποκαλυπτικά τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι μετά και τις τελευταίες «παρεμβάσεις» της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό. Ενώ, όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί από αρμόδια κυβερνητικά χείλη, έπεται συνέχεια των «παρεμβάσεων», που κοινό παρονομαστή έχουν την παραπέρα επιδείνωση της κατάστασης των συνταξιούχων. Όπως προβλέπει η κατά παραγγελία έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, η προτεινόμενη ετήσια μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,3% του ΑΕΠ, θα προκαλέσει μείωση συντάξεων έως και 35%! Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, το κονδύλι για τη χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων (ΕΦΚΑ) μειώθηκε κατά 2,067 δισ. ευρώ (12,4%) και το κονδύλι των επικουρικών συντάξεων κατά 127 εκατ. ευρώ

Από τα επίσημα στοιχεία για τις συντάξεις καταρρίπτεται εξίσου και η πλευρά της κυβερνητικής προπαγάνδας που θέλει να εμφανίσει ότι στην Ελλάδα οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να επιλέγουν δήθεν τη συνταξιοδότησή τους σε πολύ νεαρή ηλικία. Τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος αποτελούν τη μεγαλύτερη διάψευση, τόσο για αυτή όσο και για τη συνολική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το ύψος των συντάξεων.

Έτσι σύμφωνα με αυτά που οι ίδιοι καταγράφουν:
• συντάξεις κάτω από 700 ευρώ λαμβάνουν 1.099.812 συνταξιούχοι (44,3% επί του συνόλου)
• συντάξεις κάτω των 500 ευρώ λαμβάνουν 601.913 συνταξιούχοι (24,25%)
• το 77,2% των συνταξιούχων (1.915.866) είναι άνω των 65 ετών
• το 5,5% (138.013) είναι κάτω των 55 ετών
• η μέση κύρια σύνταξη έχει πέσει στα 729,53 ευρώ και είναι η χαμηλότερη σε ΟΛΕΣ τις χώρες της ΟΝΕ
• η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 194,36 ευρώ
• το μέσο μέρισμα ανέρχεται στα 98,88 ευρώ

Η μελέτη επιμέρους στοιχείων ανά ηλικία καταδεικνύει ότι οι συντάξεις των νέων σε ηλικία συνταξιούχων είναι οι χαμηλότερες, αφού αφορούν κυρίως συντάξεις λόγω θανάτου (συζύγων και κυρίως τέκνων) και αναπηρίας (λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας).
Όπως όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και το ύψος των συντάξεων έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια κι ιδιαίτερα τη δεκαετία των μνημονίων, αλυσιδωτές διαδικασίες συμπίεσης προς τα κάτω. Κάθε κυβέρνηση διατηρώντας στο ακέραιο τους νόμους της προηγούμενης, πατούσε πάνω σε αυτούς και προχωρούσε άλλο ένα βήμα στην αφαίμαξη και στην αποδυνάμωση του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος.

Στη χρονιά που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε τον αντι-ασφαλιστικό νόμο Βρούτση με τον οποίο δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ανοίγοντας τον δρόμο στις ασφαλιστικές εταιρείες να λυμαίνονται τις εισφορές των εργαζομένων, καλύπτοντας μάλιστα το λεγόμενο «κόστος μετάβασης».

Με επόμενες στοχευμένες νομοθετικές ρυθμίσεις επέφερε επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από όσες ο νόμος Βρούτση προέβλεπε, όχι βέβαια για να προκαλέσει αυξήσεις στις συντάξεις όπως κόμπαζε, αλλά με αποκλειστικό στόχο να επιτευχθεί η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» για τους εργοδότες, ιδιαίτερα εκείνους που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Αυτή η μείωση βέβαια είχε επιπτώσεις στη χρηματοδότηση του δημόσιου Ασφαλιστικού συστήματος, έτσι ώστε η ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων να επιβληθεί στο άμεσο μέλλον ως η μόνη ενδεδειγμένη «λύση». Την ίδια στιγμή που πολλοί από τους μεγαλοεργοδότες χρωστούν το μεγαλύτερο ποσό από τα 37 δισ. ευρώ όπου κυμαίνονται τα ανείσπρακτα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Αυτός ο νόμος που κατά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος υποτίθεται έως το 2070, επίσης προπαγανδίστηκε και ως νόμος που θα επέφερε αυξήσεις στις συντάξεις. Κάτι το οποίο ήταν απολύτως ψευδές. Αφενός, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων με βάση αυτό τον νόμο, για όσους συνταξιούχους έχουν τριάντα χρόνια εργασίας και πάνω, έχει μετατεθεί για το πρώτο 3μηνο του 2021. Αφετέρου, θα γίνει μόνο για τους νέους συνταξιούχους. Για τους παλιούς συνταξιούχους δεν έχει προσδιοριστεί πότε κι αν θα γίνει. Έταζαν ότι οι συνταξεις θα αυξηθούν, λέγοντας οτι οι συνταξιούχοι θα έχουν ένα ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από αυτό που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά τα πραγματικά στοιχεία των συντάξεων δειχνουν το αντίθετο: έκρυβαν την αλήθεια από τους συνταξιούχους που διαπιστώνουν οτι εισπράττουν μικρότερη σύνταξη.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ – ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ), ανάμεσα στα άλλα, αποκαλύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:
• Με τις μέχρι σήμερα περικοπές, σε κύριες και επικουρικές, δώρα, ΕΚΑΣ, εφάπαξ, φάρμακα, υγεία, κοινωνικές παροχές και πολλές ακόμη που παραμένουν σε ισχύ, οι συνταξιούχοι πληρώνουν κάθε χρόνο από τις συντάξεις τους 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

• Οι νέοι συνταξιούχοι έχουν μικρότερες συντάξεις από τους παλιότερους με τις ίδιες αποδοχές, ίδια χρόνια και ίδιες προϋποθέσεις.
• Όλοι οι συνταξιούχοι σύμφωνα με την αντι-ασφαλιστική νομοθεσία από το 2010 μέχρι το 2023 δεν θα λάβουν καμιά αύξηση.
• Οι συντάξεις χηρείας κουτσουρεύονται, για μια ακόμη φορά, καθώς με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, αφαιρείται η προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα το τελικό ποσό να είναι μικρότερο.
• Οι εκκρεμείς για χρόνια συντάξεις φθάνουν τις 160 χιλιάδες. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει «κρυφό χρέος» παρά το οριακό πλεόνασμα των 176 εκ. ευρώ που καταγράφει ο προϋπολογισμός για το 2021 στο σκέλος των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς δεν συνυπολογίζει το σύνολο των εκκρεμοτήτων.
• Από το 2022 τα όρια συνταξιοδότησης αλλάζουν για όλους τους συνταξιούχους. Στα 62 χρόνια για όποιον έχει 40 χρόνια εργασίας και όλοι οι άλλοι στα 67 χρόνια.
• Από τα 70 δισ. που η κυβέρνηση έχει εισπράξει από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, για τους συνταξιούχους, όχι μόνο δεν έχει δοθεί ούτε ένα λεπτό, αλλά αντίθετα προσπαθούν να «φάνε» και το 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού. Τα περισσότερα από αυτά έχουν δοθεί σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το