Απεργία πραγματοποίησαν οι εργάτες στο λιμάνι του Αμβούργου στη Γερμανία, στις αρχές Νοέμβρη. Οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν, ζητώντας εργασιακά δικαιώματα και αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ενός από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Συγκεκριμένα, οι εργάτες της μεγάλης προβλήτας Burchardkai προχώρησαν σε απροειδοποίητη απεργία μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία της HHLA, της εταιρείας διαχείρισης του λιμανιού, για την εξαγορά σχεδόν του 50% των εγκαταστάσεων από την MSC.

Σύμφωνα με το Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα της Γερμανίας (MLPD), συμμετείχαν περίπου 200 εργαζόμενοι, το σύνολο δηλαδή της βάρδιας. Πρόκειται για την πρώτη απροειδοποίητη απεργιακή κινητοποίηση μετά από 75 χρόνια, ενώ νέα απεργία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά.
Παράλληλα, στις αρχές Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ (UKD), μετά από κάλεσμα του συνδικάτου Ver.di, προχώρησαν σε προειδοποιητική απεργία, από κοινού με εργαζόμενους των θυγατρικών εταιρειών του νοσοκομείου, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους που θα κατοχυρώνονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ακολούθησαν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολονίας και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Βόννης, του Μίνστερ και του Έσσεν. Το συνδικάτο Ver.di απαιτεί αύξηση τουλάχιστον 10,5% επί του βασικού μισθού, για τους περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους του Δημοσίου. Για τους εκπαιδευόμενους ζητά αύξηση μισθού κατά 200 ευρώ και εξασφάλιση μόνιμης απασχόλησης μετά την επιτυχία στην τελική εξέταση.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το