Μεγάλη ανταπόκριση είχε το κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιά “Η Πρόοδος” για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας με αίτημα αιχμής την άμεση απονομή των συντάξεων. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου με την συμμετοχή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) και 26 Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και ΕΛΜΕ:

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Πειραιά “Η Πρόοδος”, Αμαρουσίου, Α΄ Αθηνών, Καλλιθέας Μοσχάτου, Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γληνός, Παρθενώνας, Ν. Σμύρνης, Νίκαιας, Α΄ Πειραιά “Ρήγας Φεραίος”, Αιγάλεω, Κερατσινίου Περάματος “Νίκος Πλουμπίδης”, Αθηνά, Αγίου Δημητρίου, Ανατ. Αττικής “Κώστας Σωτηρίου”, Κορινθίας, Αριστοτέλης, Σύρου Τήνου Μυκόνου, Αργοσαρωνικού, Δάφνης Υμηττού Ν. Κόσμου “Ο Μακρυγιάννης”.

ΕΛΜΕ: Α΄ Κορινθίας, Β’ Αθήνας, A΄ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι), Άνω Λιοσίων, Γ’ Δυτικής Αθήνας, Καλλιθέας Ν. Σμύρνης Μοσχάτου.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων στους χαιρετισμούς τους προς τους συγκεντρωμένους συναδέλφους ανέδειξαν τις ευθύνες των μνημονιακών κυβερνήσεων για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και τις μεθοδεύσεις της σημερινής κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του. Οι Συγκεντρωμένοι παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το Υπουργείο και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν προς την Πλατεία Συντάγματος όπου ενώθηκαν με τους απεργούς εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι διαδήλωναν ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για την ιδιωτικοποίηση τουΕΦΚΑ.

Δέκα χρόνια μνημονιακής λαίλαπας σάρωσαν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα μας. Αλλεπάλληλοι μνημονιακοί νόμοι ξεθεμέλιωσαν το ασφαλιστικό σύστημα, κατέστρεψαν τα ταμεία και οδήγησαν σε μειώσεις των συντάξεων ως και 50%.

Το έργο της διάλυσης της δημόσιας ασφάλισης ολοκληρώνει σήμερα ο νεοφιλελεύθερος μεταρρυθμιστικός οίστρος της κυβέρνησης. Η εργαλειοθήκη του Υπουργού Εργασίας κ. Χατζηδάκη προβλέπει την ιδιωτικοποίηση κάθε πτυχής του ασφαλιστικού συστήματος. Πρώτα με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και τη μετατροπή της σε ατομική υπόθεση κάθε ενός εργαζόμενου χωριστά , με αποτέλεσμα οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων να παραδοθούν από 1/1/2022 σε ξένα και εγχώρια επενδυτικά funds και να τζογάρονται στο χρηματιστήριο. Σήμερα με την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ. Αφού με την  πολιτική τους προκάλεσαν τη συσσώρευση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, τώρα εκμεταλλεύονται την  οργή  των συνταξιούχων  για να επιβάλουν  την  ιδιωτικοποίηση του συστήματος έκδοσης των συντάξεων  και αύριο την παράδοση  ολόκληρης της Κοινωνικής Ασφάλισης στις Ιδιωτικές ασφαλιστικές Εταιρείες.

Σήμερα η συνταξιοδότηση μοιάζει με απειλή. Οδηγεί σε σοβαρή μείωση του εισοδήματος. Η απειλή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την παράταση του εργασιακού βίου προκειμένου να αποφύγει κάποιος την άμεση φτωχοποίηση. Αν σήμερα ο μισθός μας  δεν φτάνει, αύριο η σύνταξη αποτελεί εισιτήριο για τη φτώχεια. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί αναβάλουν την συνταξιοδότηση τους παρόλο που πληρούν τους όρους παρατείνοντας τον εργασιακό τους βίο, γιατί γνωρίζουν ότι για δυο ολόκληρα χρόνια, αφότου συνταξιοδοτηθούν, θα πρέπει να ζήσουν με λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα, αφού το κράτος αδυνατεί να υπολογίσει νωρίτερα το ακριβές ύψος της σύνταξής τους. Πρόκειται για μια βίαιη φτωχοποίηση -τιμωρία μετά από 40 χρόνια εργάσιμου βίου. Σήμερα δε η ένταση της ακρίβειας στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά οδηγούν τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση.

Δεν εκχωρούμε τους κόπους μιας ζωής στο κράτος, τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, την εργοδοσία.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση-κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης

Απαιτούμε την άμεση και έγκαιρη καταβολή των συντάξεων σε όλους τους συνταξιούχους

Αγωνιζόμαστε, απαιτούμε, διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
  • Επαναφορά της 13ης – 14ης  σύνταξης.
  • Άμεση αποκατάσταση των απωλειών της προηγούμενης δεκαετίας.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία – Να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα.
  • Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας.

Πηγή: e-proodos.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το