Δραματικά τα στοιχεία για τα δυστυχήματα σε εργασιακούς χώρους στην Ελλάδα, καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν απροστάτευτοι να δουλεύουν σε επισφαλείς και εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.

Σύμφωνα  με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ) μόνο τις τελευταίες 23 ημέρες δώδεκα εργαζόμενοι σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας. Συνολικά ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα έφτασε τους 31 μέσα στο 2024, ενώ υπάρχουν 60 σοβαρά τραυματίες.

Η ΟΣΕΤΕΕ υπογραμμίζει ότι μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται στα οικοδομικά έργα. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες σκοτώθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι σε οικοδομές.

Η νέα χρονιά έχει μπει δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο, ακολουθώντας το 2023, στο οποίο καταγράφηκε ο τραγικός αριθμός των 179 νεκρών και 287 σοβαρά τραυματισμένων. Μάλιστα, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν εντάσσει στα εργατικά ατυχήματα ό,τι χαρακτηρίζει ως «τροχαίο», οπότε τα στοιχεία που δίνει κάθε φορά η ΟΣΕΤΕΕ είναι τα πιο αξιόπιστα.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «η κατάσταση παραμένει κρίσιμη δίχως όμως να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα και δίχως να αναπτύσσεται ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος για την αντιμετώπισή της». Και καταλήγει: «Αντιθέτως το βάρος πέφτει στην αμφισβήτηση των γεγονότων και στο ευπρεπισμό της πραγματικότητας. Εντός της ερχόμενης εβδομάδος θα επανέλθουμε με πλαίσιο δράσεων».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το