Οσο οι διαφημίσεις καλούν τους καταναλωτές να είναι σε ετοιμότητα για τις εκπτωτικές προσφορές της Black Friday, oι εργαζόμενοι στη μεγάλη αλυσίδα πολυκαταστημάτων Public, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς όπως καταγγέλλει το σωματείο τους έχουν ήδη ξεκινήσει απολύσεις και φοβούνται ότι επίκεινται περισσότερες.

Αυτό το διάστημα το σωματείο εργαζομένων στη Retail World Α.Ε., τον όμιλο που εκπροσωπεί τα 55 πολυκαταστήματα και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις της Public, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία με σκοπό την υπογραφή εταιρικής συλλογικής σύμβασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου, πρότειναν να περιληφθούν στη σύμβαση «μισθολογικοί και μη μισθολογικοί όροι που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή αμοιβή των εργαζόμενων (αυξήσεις, επιδόματα κ.λπ.) και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας (ωράριο, άδειες, μετακινήσεις κ.λπ.). Η εργοδοσία απάντησε με το χιλιοειπωμένο επιχείρημα “δίκιο έχετε αλλά στην παρούσα φάση δεν έχουμε λεφτά”. Το επιχείρημα αυτό, βέβαια, κλονίζεται από τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας».

Υπενθυμίζουν, ότι ο όμιλος εμφάνισε αύξηση του κύκλου εργασιών το 2018. Επιπλέον «τα εταιρικά λειτουργικά αποτελέσματα σημείωσαν αύξηση 242%, διαμορφώθηκαν κερδοφόρα και ανήλθαν σε κέρδη €8.080.744 έναντι €2.360.538 την προηγούμενη χρήση 2017».

Τέλος, υποστηρίζουν ότι το επιχείρημα «δεν υπάρχουν χρήματα» διαψεύδεται από «την πρόσφατη συνένωση της εταιρίας RETAIL WORLD A.E. – καταστήματα PUBLIC με τη MediaMarkt σε νέο σχήμα, στο οποίο η RETAIL WORLD θα έχει ποσοστό 75%. Ο ετήσιος τζίρος του νέου αυτού σχήματος πλησιάζει, με τα τωρινά δεδομένα, το μισό δισεκατομμύριο ευρώ».

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η εταιρεία «έχει (και με το παραπάνω) πόρους για να χρηματοδοτήσει τα μεγαλόπνοα σχέδιά της για ανάπτυξη. Τα κέρδη της όμως και η “ανάπτυξή” της έχουν στηριχθεί σε μισθούς πείνας, στο μοντέλο του εργαζόμενου – λάστιχο, σε εργολαβικούς εργαζόμενους/νες, σε απλήρωτες υπερωρίες, σε περικοπές στα έξοδα καθαριότητας, και σε διάφορες άλλες νόμιμες και μη πρακτικές, από αυτές που καθημερινά φτάνουν στ’ αυτιά μας από τους συναδέλφους μας».

Το σωματείο εργαζομένων στα Public, ζητάει «οι εργαζόμενοι, οι οποίοι-ες, στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, εργάστηκαν κάτω από αυτές τις συνθήκες, να πάρουν πίσω ένα μέρος από την υπεραξία που δημιούργησαν», αίτημα στο οποίο όπως γράφουν, η εταιρεία κρατάει προς το παρόν αρνητική στάση.

«Το σωματείο μας δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να υπογραφεί επιχειρησιακή ΣΣΕ. Ήδη καλέσαμε την εργοδοσία σε δεύτερη συνάντηση για να μας ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Παράλληλα, εξετάζουμε κάθε μέσο αγώνα που έχουμε στη διάθεσή μας», καταλήγουν, προσθέτοντας ότι «καμία αντεργατική κίνηση δεν θα μείνει αναπάντητη».

Το σωματείο επιβεβαιώνει ότι έχουν ήδη γίνει απολύσεις στον όμιλο Olympia του Π. Γερμανού, που περιλαμβάνουν και το Public, και εκφράζει την ανησυχία του ότι παρά τη διαβεβαίωση της εταιρείας ότι  «γίνονται προσπάθειες να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας», επίκεινται νέες αρνητικές αλλαγές, εν όψει της συνένωσης με το ΜediaMarkt.

Πηγή: Αφροδίτη Τζιαντζή – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το