Η ΝΔ αφού έσπειρε, ως αντιπολίτευση, αντιμεταναστευτικούς και αντιπροσφυγικούς ανέμους θερίζει ακροδεξιές θύελλες αντιδράσεων  στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Ακόμη και τώρα που η ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση, στελέχη της με προεξάρχοντες τον αντιπρόεδρο της Α. Γεωργιάδη και τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, εξακολουθούν να δίνουν τον τόνο της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού. Μιλώντας για «λαθροεισβολείς» και για «αλλοίωση της χώρας» από τους πρόσφυγες χαϊδεύουν τα αυτιά του ακροδεξιού τους ακροατηρίου.

Μάλιστα ο Α. Γεωργίαδης δεν ντράπηκε να κάνει τέτοιες δηλώσεις ούτε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη προσπάθεια διάσωσης προσφύγων και μεταναστών σε ναυάγιο στο Ιόνιο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό δεκάδες άνθρωποι. 

Από την άλλη οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στη ΝΔ και αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων, καλούνται να διαχειριστούν και να εκτονώσουν τις αντιδράσεις στις  τοπικές κοινωνίες της ηπειρωτικής Ελλάδα, στις οποίες προγραμματίζεται η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά. Αντιδράσεις  που πριμοδοτούνται κυρίως από τοπικά στελέχη της ΝΔ και  χρωματίζονται πολιτικά από τη δράση ακροδεξιών στοιχείων.

Αυτό συμβαίνει τώρα με το δήμαρχο Λαμίας Θ. Καραΐσκο και τα σχέδια της κυβέρνησης για εγκατάσταση 2.000 προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή της Μαυρομαντήλας μεταξύ Λαμίας και Στυλίδας. Καλείται να ισορροπήσει από τη μια στη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών και από την άλλη να κατευνάσει τις αντιδράσεις των, ως επί των πλείστων, δικών του ψηφοφόρων (και της ΝΔ). Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τη δήμαρχο Στυλίδας Β. Στεργίου και τις αντιδράσεις στα κυβερνητικά σχέδια για μετεγκατάσταση στον Καραβόμυλο.

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λαμίας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την παράταξη του δημάρχου και την παράταξη Στασινού (στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ) η εισήγηση του δημάρχου. Σε αυτή, χωρίς να απορρίπτεται κατηγορηματικά η συγκεκριμένη θέση της Μαυρομαντήλας τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης όπως: να μην υπάρχουν σκηνές αλλά κοντέινερ, να μην δραστηριοποιούνται ΜΚΟ αλλά την ευθύνη να την έχει ο Δήμος, να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη, να υπάρχει έλεγχος από το Δήμο στο ποιοι μεταφέρονται στο συγκεκριμένο κέντρο (το πολύ μέχρι 5 διαφορετικές εθνότητες και συμβατές μεταξύ τους και σε ότι αφορά τις γλώσσες το πολύ μέχρι 3), να στελεχωθεί από προσωπικό κοινωνικών ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ιατροί, νοσηλευτές, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι κλπ), να υπάρχουν μεταφραστές και 24ωρη καθαριότητα και φύλαξη του κέντρου ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον έλεγχο της εισόδου 

Η κυβέρνηση  έχει εγκλωβιστεί στη διαχείριση του προσφυγικού στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και στη συνθήκη Δουβλίνο 2, που τηρεί ευλαβικά, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πολιτική έχει αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας σε άθλιες δομές τύπου Μόρια, οξύνοντας τις αντιθέσεις με τον ντόπιο πληθυσμό. 

Παράλληλα και μπροστά στις αντιδράσεις, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την γιγάντωση αυτού του προβλήματος για να επιβάλει τη δημιουργία νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης στην ενδοχώρα, σε απομονωμένες και ακατάλληλες περιοχές , έξω από τον οικιστικό ιστό όπου θα στοιβαχτούν χιλιάδες άνθρωποι.

Ειδικά για τη Μαυρομαντήλα  μιλάμε για ένα οικόπεδο χωρίς καμία υποδομή, δίπλα στην ΒΙΠΕ Λαμίας, με το κυβερνητικό σχέδιο να προβλέπει την εγκατάσταση σκηνών και την εμπλοκή ακόμη και του στρατού στη φύλαξη και λειτουργία του, αφού θα πρόκειται για κλειστού τύπου hot spot.

Στο χορό των αντιδράσεων πρωτοστατούν και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ΒΙΠΕ, οι οποίοι αντιδρούν στην εγκατάσταση του hot spot, μέσα από θολά επιχειρήματα για το ότι θα πληγεί η οικονομική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι σχεδιάζεται και η μεταφορά των προσφύγων από τη δομή των Θερμοπυλών και το κλείσιμο της. Η δομή αυτή που λειτουργεί από το 2015 και στην οποία έχουν επενδυθεί χιλιάδες ευρώ, παρά τα προβλήματά που αντιμετωπίζει, αν μη τι άλλο προσφέρει φιλοξενία σε ένα στεγασμένο (πρώην ξενοδοχείο) και ανοιχτό περιβάλλον. Μάλιστα τα παιδιά που μένουν εκεί πηγαίνουν σε σχολεία της Λαμίας και συμμετέχουν σε κοινωνικές δράσεις της πόλης, όπως η πρόσφατη συμμετοχή τους στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, με το μουσικό σύνολο  που έχουν στο camp. 

Τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών που δημιουργεί η πολιτική αυτή της κυβέρνησης όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, εκμεταλλεύονται ακροδεξιά στοιχεία για να μολύνουν τις λαϊκές συνειδήσεις με το ρατσιστικό και μισαλλόδοξο δηλητήριο που χύνουν. 

Κάτω από το φόβο της δημιουργίας νέας Μόριας πυροδοτείται κλίμα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες με αντιδραστικό περιεχόμενο. Είναι χαρακτηριστικό το πανό που σήκωσαν οι κάτοικοι της κοινότητας της Αγ. Παρασκευής  κατά τον 2ωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού, διαμαρτυρόμενοι για την ενδεχόμενη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Στο σύνθημα που αναγράφεται εξισώνεται  το προσφυγικό πρόβλημα- ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα- με το πρόβλημα των σκουπιδιών, των σφαγείων, του βιολογικού και των λατομείων!

Τα  τύμπανα του πολέμου εξακολουθούν να χτυπούν δυνατά στην γειτονιά μας, μετά και την πρόσφατη γκανγκστερικού τύπου δολοφονία του ιρανού στρατηγού από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βουλιάζουν από εξαθλιωμένους ανθρώπους. Τα πολύνεκρα ναυάγια στα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου, με δεκάδες θύματα, είναι καθημερινό φαινόμενο. 

Ο λαός και oi εργαζόμενοι της Λαμίας δεν πρέπει να σταθούν απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες αλλά να τείνουν χήρα φιλίας, φιλοξενίας και αλληλεγγύης, όπως προβλέπουν οι παραδόσεις του λαού μας. απομονώνοντας τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες φωνές. 

Να απαιτήσουν από το κράτος αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών και όχι πρόχειρα παραπήγματα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, διεκδικώντας μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ίσα δικαιώματα στη στέγαση, στη μόρφωση, στην υγεία, στη δουλειά.

Να καταγγείλουν την αντιμεταναστευτική πολιτική που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως “ανθρώπινα σκουπίδια”.

Να καταγγείλουν τη ρατσιστική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και έχει εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας. 

Να απαιτήσουν να δοθεί άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ώστε να πάνε στη χώρα επιλογής τους και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Να καταγγείλουν πάνω απ’ όλα τους πολέμους, τις επεμβάσεις και τη στυγνή εκμετάλλευση που κάνουν οι ιμπεριαλιστές και οι λακέδες τους στις χώρες καταγωγής των ανθρώπων αυτών, που όσο θα συνεχίζονται θα γεννούν τα καραβάνια των προσφύγων και των μεταναστών.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το