Από τη στιγμή που άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, άρχισαν να εξαφανίζονται τα ατομικά μέσα προστασίας από αυτόν. Η εξάντλησή τους έφερε ραγδαία αύξηση των τιμών και άνθηση του μαυραγοριτισμού.
Ενδεικτική είναι η καταγγελία του Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ότι τα πακέτα μασκών προστασίας που πωλούνταν πριν την κρίση του κορονοϊού 1,40 ευρώ, τώρα έχουν φτάσει σε κάποια φαρμακεία στα 6 και 7 ευρώ!
Η ΠΟΕΔΗΝ, επίσης, καταγγέλλει ότι «οι εταιρείες για να δικαιολογήσουν την αισχροκέρδεια σε βάρος των νοσοκομείων και των πολιτών, εκμεταλλευόμενες την ανησυχία για εμφάνιση πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού και της γρίπης που είναι σε έξαρση, προφασίζονται έλλειψη μασκών». Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, για «τις απλές χειρουργικές μάσκες που αγοράζονταν η μία προς 0,0116 λεπτά+ΦΠΑ, τώρα αγοράζονται προς 0,032 λεπτά του ευρώ+ΦΠΑ», που σημαίνει μια αύξηση γύρω στο 300%, ενώ οι μάσκες «υψηλής προστασίας που την κάθε μία αγόραζαν 0,64 λεπτά του ευρώ +ΦΠΑ τώρα η καθεμία αγοράζεται προς 2 ευρώ +ΦΠΑ».
Από την άλλη και τα αντισηπτικά έχουν πάρει τον ανήφορο. Παρότι η εταιρεία Dettol υπενθυμίζει ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι το Dettol είναι αποτελεσματικό απέναντι στον κορονοϊό, τα ηλεκτρονικά φαρμακεία ανέβασαν κατακόρυφα την τιμή του προϊόντος.
Στον ηλεκτρονικό ιστότοπο skroutz, η τιμή της πολυσυσκευασίας με τα υγρά μαντηλάκια, που πριν από λίγους μήνες η φθηνότερη ήταν στα 2 ευρώ, αφότου ξέσπασε και στη χώρα μας η κρίση του κορονοϊού έχει υπερδιπλασιαστεί, στα επίπεδα των 5 ευρώ, η οποία μαζί με τα μεταφορικά και την αντικαταβολή διαμορφώνεται στα 8 ευρώ.
Η απάντηση της κυβέρνησης στην αισχροκέρδεια είναι οι δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη: «Η εξέλιξη των τιμών πράγματι είναι ανοδική. Μάλιστα, επειδή έχω το δελτίο θα σας το διαβάσω. Απολυμαντικά, λοιπόν, από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι και τη χθεσινή ημέρα, η αύξηση είναι περίπου από το 1 ευρώ στα 3 ευρώ». Και συνέχισε «Δεν είναι μικρή, αλλά δεν είναι και αδικαιολόγητη. Διότι ένα προϊόν αυξάνει την τιμή του βάσει του κόστους και της προσφοράς. Άρα δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτό είναι αισχροκέρδεια»!
Με τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» θρασύτατα και ωμά ο υπουργός Ανάπτυξης δικαιολογεί την αισχροκέρδεια, επιβεβαιώνοντας ότι έχει και κάλυψη και πολιτική εκπροσώπηση στην κυβέρνηση της ΝΔ…

Σχολιάζοντας κορονοϊκά

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το