Περίπου 300 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου και εκτιμάται ότι τα δύο τρίτα των σορών είναι ακόμα θαμμένα κάτω από το χιόνι και τον πάγο.

Οι σοροί απομακρύνονται από την κινεζική πλευρά του βουνού στα νότια καθώς ξεκινά η ανοιξιάτική περίοδος αναρρίχησης.

Περισσότεροι από 4.800 ορειβάτες έχουν φτάσει στην υψηλότερη κορυφή της Γης.

«Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα στρώματα χιονιού και οι πάγοι λιώνουν ταχύτερα και οι σοροί που παρέμεναν θαμμένοι όλα αυτά τα χρόνια αρχίζουν να αποκαλύπτονται» δήλωσε ο Σέρπα (ορεινός λαός με παγκόσμια φήμη ως οδηγοί και αχθοφόροι στα Ιμαλάια) Ανγκ Τσέρινγκ, πρώην πρόεδρος της ορειβατικής ένωσης του Νεπάλ.

«Έχουμε φέρει κάτω σορούς από κάποιους ορειβάτες που πέθαναν τα τελευταία χρόνια, αλλά οι παλαιότερες σοροί που έμεναν θαμμένες πρόκειται να αποκαλυφθούν τώρα» δήλωσε.

Και κρατικός υπάλληλος που εργάστηκε στο Έβερεστ πρόσθεσε μιλώντας στο BBC ότι «εγώ ο ίδιος έχω βρει περίπου 10 σορούς από τα πρόσφατα χρόνια σε διαφορετικές περιοχές στο βουνό και είναι ξεκάθαρο ότι όλο και περισσότερες βγαίνουν στην επιφάνεια».

Υπάλληλοι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Αποστολών του Νεπάλ δηλώνουν ότι δεν είναι εύκολο να έρχεται κανείς αντιμέτωπος με σορούς.

Σημειώνουν ότι γι’ αυτούς αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση το γεγονός ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία του Νεπάλ απαιτείται η συμβολή κυβερνητικών οργανώσεων στις επιχειρήσεις ανάσυρσης σορών.

Εκτεθειμένες σοροί

Το 2017 το χέρι ενός ορειβάτη ήρθε στην επιφάνεια στο Camp 1. Οργανωτές αποστολών δήλωσαν ότι χρειάστηκε να παρέμβουν επαγγελματίες ορειβάτες από την κοινότητα των Σέρπα για να μετακινήσουν τη σορό.

Τον ίδιο χρόνο ακόμα μία σορός εμφανίστηκε στην επιφάνεια του παγετώνα Κούμπου. Στον συγκεκριμένο παγετώνα έχουν αποκαλυφθεί οι περισσότεροι σοροί των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τους ορειβάτες.

Ακόμα ένα μέρος που έχουν βρεθεί σοροί είναι στην περιοχή Camp 4 που είναι σχετικά επίπεδο.

«Χέρια και πόδια νεκρών έχουν εμφανιστεί στο καμπ της βάσης τα τελευταία χρόνια» δήλωσε αξιωματούχος μη κυβερνητικής οργάνωσης που ενεργοποιείται στην περιοχή.

«Έχουμε παρατηρήσει ότι τα επίπεδα του πάγου γύρω από το καμπ της βάσης πέφτουν και αυτός είναι ο λόγος που οι σοροί αποκαλύπτονται».

Πάντως όλες οι σοροί δεν αποκαλύπτονται μόνο από το λιώσιμο των πάγων που επιταχύνεται.

Μερικές αποκαλύπτονται και εξαιτίας της κίνησης του παγετώνα Κούμπου, λένε οι ορειβάτες.

«Εξαιτίας της κίνησης του παγετώνα Κούμπου βλέπουμε αρκετές σορούς ανά περιόδους» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ένωσης των οδηγών που δραστηριοποιούνται στο Νεπάλ.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το