ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ανταπόκριση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 21 Γενάρη- για πρώτη φορά στη διάρκεια της δεύτερης «καραντίνας»- μια ανοιχτή, μαζική συγκέντρωση των εκπαιδευτικών σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων στην Πλατεία Ελευθερίας. Η συγκέντρωση συνοδεύτηκε από ένα ενιαιομετωπικό και αρκετά μαζικό συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, το οποίο αποτέλεσε την πρώτη μαζική διαμαρτυρία ,το πρώτο βήμα ενωτικής λαϊκής δράσης και αντίστασης σε αυτήν τη σκοτεινή περίοδο των απαγορεύσεων της λαϊκής πάλης που διανύουμε.

Κεντρικό θέμα της σημερινής συγκέντρωσης και πορείας ήταν η κατηγορηματική καταδίκη και απόρριψη του αντιδραστικού νομοσχεδίου για τη διάλυση, ιδιωτικοποίηση της Γ/θμιας Εκπαίδευσης, την αστυνομοκρατία, την πειθάρχηση και την μαζική αποπομπή μιας μεγάλης μερίδας φοιτητών από τις πανεπιστημιακές σχολές.

Είναι προφανές ότι αυτή η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στην Πανεπιστημιακή παιδεία -που έχει ερείσματα στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ)- είναι συνδεμένη με την πολιτική που σαρώνει τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα στη Β/θμια, για την οποία θεσπίστηκε επίσης η ιδιωτικοποίηση (πχ ΕΠΑΛ ), η επίταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση (μείωση των εισακτέων για τους αποφοίτους της Γ΄ και διπλά μηχανογραφικά, τράπεζα θεμάτων για την Α΄ Λυκείου κλπ), ενώ ετοιμάζεται νέα …επιδρομή στις εργασιακές σχέσεις με την Αξιολόγηση-Διαβάθμιση-Απόλυση και συνεχίζεται το απαράδεκτο μέτρο της «τηλε-εκπαίδευσης», καταδικάζοντας τα λαϊκά στρώματα στην αμάθεια και την περιθωριοποίηση.

Αντίστοιχα προβλήματα υποχρηματοδότησης, αδιοριστίας και απαξίωσης των μορφωτικών αναγκών αντιμετωπίζει και η Α/θμια εκπαίδευση, έτσι ώστε ένα συνεκτικό Μέτωπο Παιδείας αρχίζει να οικοδομείται απέναντι σε μια μαύρη, αντιδραστική πολιτική που επιβάλλει η ΝΔ, με τις εντολές των επικυρίαρχων (αντιδραστικές συνθήκες της ΕΕ) και με στόχο την υλοποίηση των αξιώσεων της εγχώριας ολιγαρχίας για απομόρφωση του λαού και διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικοπολιτικών κατακτήσεων.

Στη βάση αυτή, συσπειρώθηκαν τα εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ) και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και συνδιοργάνωσαν μια μαζική– για τις επικρατούσες συνθήκες της λαϊκής τρομοκράτησης- συγκέντρωση και πορεία.

Από το χώρο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια συντονισμού των φορέων και σύμπτυξης ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου αντίστασης στην αντιδραστική πολιτική που επιδιώκει να επιβάλει μεσαιωνικό σκοτάδι στο λαό, να τον αφοπλίσει ιδεολογικά και πολιτικά και να διασφαλίσει την αδιατάραχτη κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως επιτάσσει ο Ο.Ο.Σ.Α και ο Σ.Ε.Β.

Συγκεκριμένα, καταθέσαμε πρόταση στο πρόσφατο ΔΣ της ΕΛΜΕ για συνδιοργάνωση συγκέντρωσης με τους φοιτητικούς συλλόγους και τον ΣΕΠΕ, με προκήρυξη στάσης εργασίας και άσκηση πίεσης προς την ΟΛΜΕ για λήψη απόφασης υποστήριξης του φοιτητικού αγώνα και ανάδειξης και των ιδιαίτερων αιτημάτων της Β/θμιας. Εστιάσαμε και στο μέγα ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων, αρνούμενοι τον εμπαιγμό της «τηλε-αξιολόγησης» των μαθητών, και στη στην ενημέρωση της βάσης, καθώς επίσης και στη δημόσια προβολή των αιτημάτων μας. Καταθέσαμε πρόταση για παράσταση στη ΔΙΔΕ την ημέρα της κινητοποίησης, με στόχο τη μη απόλυση των αναπληρωτών που εργάζονται με τρίμηνες συμβάσεις, απαιτώντας τη διεύρυνση της σύμβασής τους, αίτημα που αναγκάστηκε η διοίκηση να αποδεχτεί.

Συμμετείχαμε στη συνέντευξη τύπου των σωματείων, απευθυνθήκαμε στους έγκλειστους συναδέλφους και τους καλέσαμε σε μαζική συμμετοχή στη στάση και στη συγκέντρωση, ενώ με το πανό, τις προκηρύξεις και τα συνθήματά μας στο συλλαλητήριο δώσαμε το μήνυμα της ανυποχώρητης και μαζικής αντίστασης στην ολομέτωπη επίθεση της Κυβέρνησης της ΝΔ-ΕΕ-ολιγαρχίας ενάντια στις εκπαιδευτικές, μορφωτικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές κατακτήσεις και ελευθερίες.

Αυτή η πρώτη μέρα της ανοιχτής συγκέντρωσης και πορείας σηματοδοτεί μια νέα σελίδα αγώνων, μαζικών και ενωτικών, που αποτελούν την απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την απόκρουση των βάρβαρων μέτρων και την ικανοποίηση των αναφαίρετων λαϊκών δικαιωμάτων. Σε αυτούς τους αγώνες θα εστιάσουμε την προσοχή μας και θα καταθέσουμε τις δυνάμεις μας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το