ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Με ένα μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο -που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πόλη του Ηρακλείου- απάντησαν οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές και οι μαθητές στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου ενάντια στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση

Στην πλατεία Ελευθερίας όπου πραγματοποιήθηκε μια Κοινή Συγκέντρωση των Φορέων, τα μπλοκ των φοιτητών και το Συντονιστικό των Μαθητών έδωσαν τον παλμό σε μια διαμαρτυρία που συσπείρωνε την τρίτη και τη δεύτερη Βαθμίδα της εκπαίδευσης και έδειχνε τη δυναμική της απέναντι στα βάρβαρα και μεσαιωνικά μέτρα των ιδιωτικοποιήσεων τόσο του Πανεπιστημίου, όσο και του μισού κορμού της Β/θμιας που αφορά στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, αλλά και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, αξιοποιώντας την καθόλου προωθητική απόφαση της ΟΛΜΕ για 3ωρη στάση και συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Ειδικότερα, σήμερα οι φοιτητικοί σύλλογοι οργάνωσαν Συγκέντρωση καταδίκης της αντιδραστικής πολιτικής που καταργεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, το άρθρο που κατοχυρώνει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, διακηρύσσοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο άνοιγμα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Εξάλλου, ήδη από χθες πολλές πανεπιστημιακές σχολές (μαθηματικό, Ιατρική, Βιολογικό, Υπολογιστών, ΤΕΤΥ) τελούν υπό κατάληψη, ενώ στη Β/μια Εκπαίδευση προχώρησαν σήμερα σε κατάληψη 16 σχολεία στην πόλη και την επαρχία.

Σε αρκετές ΓΣ φοιτητικών συλλόγων βρέθηκε και μίλησε ο εκπρόσωπος της Φοιτητικής Πορείας, αναλύοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα της επίθεσης, τις γενικότερες συνθήκες που … την ευνοούν, αλλά και τη δυνατότητα ιδεολογικο-πολιτικής ωρίμανσης του φοιτητικού κινήματος, ώστε να γίνει ο μπροστάρης των μαζικών και ανυποχώρητων αγώνων που απαιτούνται για την απόκρουση αυτής της αντιλαϊκής καταιγίδας που ξεθεμελιώνει τα βασικότερα δικαιώματα στη μόρφωση και τη δουλειά. Μάλιστα, με την παρουσία του στην κατάληψη μιας σχολής σήμερα το πρωί και το συλλαλητήριο, έδειξε ότι ο μόνος δρόμος είναι η γενίκευση των καταλήψεων και η μαζική αντίσταση των φοιτητών, τονίζοντας την αναγκαιότητα σύνδεσης του φοιτητικού κινήματος με τους μαθητές και ειδικότερα των σχολείων της τεχνικό-επαγγελματικής εκπαίδευσης που βάλλονται.

Σε ό,τι αφορά τη Β/θμια εκπαίδευση, από το χώρο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια τις τελευταίες μέρες για την ενημέρωση των συναδέλφων και τη μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση.

Ειδικότερα, στο ΔΣ της ΕΛΜΕ(15/1) καταθέσαμε συγκεκριμένες ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

  1. Ενημέρωση των συλλόγων των ΕΠΑΛ σε ένα σχολείο με τη λήξη του Εκπαιδευτικού ωραρίου. Η πρόταση πέρασε και η ενημερωτική συνάντηση είχε θετικό και αφυπνιστικό αποτέλεσμα στους συναδέλφους,
  2. ενημερωτικά κλιμάκια για τα σχολεία. Η πρόταση δεν πέρασε, γιατί δεν ψηφίστηκε από τις γραφειοκρατικές παρατάξεις της πλειοψηφίας, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ/ΠΑΣΚ,
  3. Σύγκληση ΓΣ της ΕΛΜΕ και αναζωογόνηση του διεκδικητικού κλίματος. Η πρόταση καταψηφίστηκε πάλι από τις δυο προαναφερόμενες παρατάξεις της συνθηκολόγησης,
  4. Απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ για καταδίκη της κωλυσιεργίας της ΟΛΜΕ και για απεργιακό πρόγραμμα προοπτικής και νίκης. Και αυτή η πρόταση δεν πέρασε για τους ίδιους λόγους.

Με τους δοσμένους αρνητικούς συσχετισμούς στο ΔΣ των ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ και την εσκεμμένη κωλυσιεργία της ΟΛΜΕ για οργάνωση ενός μαζικού αγώνα, ήταν φυσικό η συμμετοχή των συναδέλφων σήμερα στη στάση και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας να είναι μικρή.

Απέναντι σε αυτό το αρνητικό κλίμα, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ αντιστάθηκε με τις ενημερώσεις των συλλόγων και των συναδέλφων, τις προκηρύξεις, το δικό της πανό και μπλοκ στη συγκέντρωση, ενώ η εκπρόσωπός της ανέδειξε την αντίθεση στα βάρβαρα μέτρα και με δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Αυτή την αντίθεση στη αντιδραστική πολιτική πρόβαλλαν επίσης και όλα τα φοιτητικά μπλοκ , καθώς και εκείνο των μαθητών, που αποτέλεσαν την προμετωπίδα και την ψυχή της μαζικής (πολύ μεγαλύτερης της προηγούμενης) πορείας. Η πορεία διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε ειρηνικά στην Πλατεία Ελευθερίας.

Το μπλοκ των εκπαιδευτικών που φιλοξενούνταν στα πανό της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ και της ΕΛΜΕ, στο τέλος της πορείας σταμάτησε στα γραφεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης, για συνάντηση με το διευθυντή της ΔΙΔΕ.

Στη συνάντηση η εκπρόσωπος της παράταξής μας τόνισε ότι η Ιδιωτικοποίηση της Τεχνικό-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης , η παράδοσή της στα αρπακτικά των επιχειρήσεων και η μετατροπή των μαθητών μας …σε σκλάβους του ιδιωτικού κεφαλαίου είναι μια βάρβαρη πολιτική που δεν θα περάσει. Επίσης, τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια σε όλες τις μορφές Αξιολόγησης θα συνεχιστεί.

Την ίδια ανάγκη για συνέχεια και μαζικοποίηση του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος τόνισε και ο εκπρόσωπος της Φοιτητικής Πορείας στη συνάντηση του Συντονιστικού των φοιτητών και των μαθητών που έγινε στην Πλατεία, με τη λήξη της πορείας.’

Σήμερα, ημέρα του δεύτερου συλλαλητηρίου ενάντια στα μαύρα μέτρα της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης και της απομόρφωσης των λαϊκών στρωμάτων, οι δυνάμεις της συνεπούς και γενικά αγωνιστικής αριστεράς έδωσαν τον τόνο στις διεκδικήσεις και συνέβαλαν καθοριστικά στη διοργάνωση ενός μαζικού συλλαλητηρίου (800 διαδηλωτών), που ήταν, κατά πολύ, μεγαλύτερο του προηγούμενου και προοιωνίζεται ακόμη πιο μαζικούς και νικηφόρους αγώνες.

Για την προοπτική αυτών των αγώνων έχουμε χρέος όλοι να καταθέσουμε τις δυνάμεις μας την επόμενη περίοδο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το