Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 συνελήφθη ο ογδοντάχρονος Ινδός αγωνιστής ποιητής από την αστυνομία της πόλης Πούνε, της πολιτείας της Μαχαράστρα, στο πλαίσιο ευρύτερων επιχειρήσεων της ινδικής αστυνομίας.

Ο Βαραβάρα Ράο είναι πρόεδρος της Ενωσης Επαναστατών Συγγραφέων της Ινδίας «VIRASAM» και παλιότερα, το 2004, εκπροσώπησε τους Μαοϊκούς στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της πολιτείας Αντρα Πραντές.

Μαζί του συνελήφθη κι ο γιος του κι άλλοι αγωνιστές της επαναστατικής Αριστεράς: ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Βέρνον Γκονσάλβες, η συγγραφέας και δικηγόρος Αρούν Φερέιρα, ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Γκαουτάμ Ναβλάχα και ο συνδικαλιστής Σούδα Βαραντουάτζι.

Σύμφωνα με απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Ινδίας, οι διωκόμενοι θα παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό έως τις 6 Σεπτεμβρίου που είναι η προγραμματισμένη ακρόαση. Η σύλληψή τους εντάσσεται στον νέο κύκλο διώξεων που έχει ανοίξει, με βάση την αστήρικτη και γελοία κατηγορία για συμμετοχή σε σχέδιο δολοφονίας του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Αμέτρητοι είναι οι αγωνιστές, ακτιβιστές, διανοούμενοι, δικηγόροι και δημοσιογράφοι στην Ινδία που συλλαμβάνονται αιφνιδίως στο σπίτι ή στον χώρο δουλειάς τους με φαιδρά και ανυπόστατα κατηγορητήρια σε μια προσπάθεια του ινδικού κράτους να θωρακιστεί, με εργαλείο του τη μαζική τρομοκρατία.

Τον Ιούνιο του 2018, άλλοι πέντε αγωνιστές συνελήφθησαν με τις ίδιες κατηγορίες πυροδοτώντας πλατύ κίνημα υπεράσπισης: ο συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού «Vidrohi», Σουδίρ Δαγουάλε, που κατηγορείται δεύτερη φορά στο πλαίσιο του UAPA [1] · η 60 ετών καθηγήτρια Σόμα Σεν, επικεφαλής του Τμήματος Βρετανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ναγκπούρ· ο Σουρέντρα Γκάντλινγκ, δικηγόρος στην υπηρεσία της υπεράσπισης όσων διώκονταν υπό το νομικό πλαίσιο των POTA[2] , TADA[3] και UAPA (των «αντιτρομοκρατικών» νόμων της Ινδίας)· ο Ρόνα Γουίλσον, ακτιβιστής από το Δελχί και ο Μαχές Ραούτ, σπουδαστής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών Tata που δρα μαζί με τους Αντιβάσι στα χωριά της περιοχή Γκαντχιρόλι, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους με τη Δράση για το Δίκαιο των Δασών [Forests Rights Act].

Ολοι τους αγωνιστές που υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στην εκμετάλλευση των φτωχότερων των φτωχών, των Νταλίτ (της κατώτερης ινδουιστικής κάστας), και υπερασπίζονται τους πληθυσμούς της ινδικής υπαίθρου από τη λεηλασία.

Η λίστα διώξεων του ινδικού κράτους είναι ατελείωτη. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται ο καθηγητής δρ Σαϊμπάμπα, του Πανεπιστημίου του Δελχί, που επιβιώνει πάνω από τέσσερα χρόνια σε φριχτές συνθήκες, με 90% αναπηρία, σε ένα κελί απομόνωσης των κεντρικών φυλακών της Ινδίας, καταδικασμένος σε ισόβια δεσμά με την κατηγορία ότι συνδέεται με το ΚΚΙ (Μαοϊκό).

«Οι συλληφθέντες ακτιβιστές ήταν μέρος μιας συνωμοσίας που στόχευε σε ανώτερους πολιτικούς λειτουργούς» έγραψε στο διαδίκτυο αξιωματούχος της αστυνομίας της πόλης Πούνε, ενώ την ίδια στιγμή σύσσωμα τα ισχυρά ΜΜΕ και οι εφημερίδες αποκαλούν τους συλληφθέντες «Ναξαλίτες των πόλεων», «υπερασπιστές των Νταλίτ» και «εχθρούς του κράτους».

Ακαδημαϊκοί και συγγραφείς από όλη την Ινδία μιλούν για συλλήψεις που «παγώνουν το αίμα» και για «εικονική κήρυξη έκτακτης ανάγκης».

Η Διεθνής Αμνηστία και τα ινδικά τμήματα της Oxfam δημοσίευσαν κοινή δήλωση με την οποία αποκαλούν τη «σκούπα» που διεξάγεται «ανησυχητική».

Η παγκοσμίως γνωστή Ινδή συγγραφέας κι αγωνίστρια Αρουντάτι Ρόι δήλωσε ότι οι συλλήψεις της κυβέρνησης Μόντι δημιουργούν μια κατάσταση πιο επικίνδυνη κι από την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, προσθέτοντας ότι «δολοφόνοι προστατεύονται από ανθρώπους σε υψηλά πόστα την ίδια στιγμή που όποιος μιλά για δικαιοσύνη θεωρείται εγκληματίας.

Πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Συντάγματος της Ινδίας και κάθε δημοκρατικού δικαιώματος».

Η αναφορά περί «δολοφόνων» της Ρόι είναι σε ευθεία σύνδεση με τα βίαια γεγονότα του Ιανουαρίου του 2018, όπου ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε διήμερο φεστιβάλ των Νταλίτ στην πόλη Μπίμα Κορεγκαόν, χτυπώντας τους συγκεντρωμένους με πέτρες, καταστρέφοντας 100 οχήματα των Νταλίτ και δολοφονώντας έναν άνθρωπο.

Στη συνέχεια, αντί να διωχθούν οι δολοφόνοι, συντάχθηκε μια σαθρή έκθεση ενάντια στους ίδιους τους διοργανωτές του φεστιβάλ, κατηγορώντας τους για εμπρηστικές ομιλίες και προβοκατόρικα τραγούδια. Ορισμένοι από αυτούς περιλαμβάνονται στους πέντε συλληφθέντες του Ιουνίου.

Το κατηγορητήριο εναντίον τους περιλάμβανε σύνδεση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό) και έμελλε να εμπλουτιστεί με το περίφημο σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού Μόντι με βάση δύο αμφιλεγόμενες επιστολές που βρέθηκαν στα χέρια της ινδικής αστυνομίας τον Απρίλιο του 2018. Η υπόθεση πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις από οργανώσεις των Νταλίτ σε όλη την περιφέρεια.

Οι κοινωνικές αντιθέσεις στην Ινδία είναι εκρηκτικές. Οι ρυθμοί ανάπτυξης και η συγκέντρωση του πλούτου στην υποήπειρο του 1,3 δισεκατομμυρίου ψυχών βασίζονται πάνω στην πιο βίαιη και απάνθρωπη εκμετάλλευση των εργαζομένων και των κατώτερων στρωμάτων και ιδιαίτερα των Νταλίτ ως της κατώτερης κάστας στην Ινδία. Αλλωστε, «Νταλίτ» στη γλώσσα τους σημαίνει «θρυμματισμένος άνθρωπος», και ο αριθμός τους ξεπερνάει σήμερα τα 200 εκατομμύρια. Στις 7 του Αυγούστου, πάνω από 400.000 εργάτες στις φυτείες τσαγιού της Δ. Βεγγάλης κήρυξαν απεργία για αύξηση του ημερομισθίου κατά… 40 σεντς.

Μόλις δύο χρόνια πριν, τον Σεπτέμβριο του 2016, η Ινδία συγκλονίστηκε από τη μαζικότερη απεργία στην παγκόσμια ιστορία με τη συμμετοχή 150-180 εκατομμυρίων εργατών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης Μόντι, την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και με αίτημα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 242 ευρώ (από τα 86 ευρώ).

Η ινδική ελίτ, που έχει εξαπολύσει ανηλεές ανθρωποκυνηγητό απέναντι στους λεγόμενους «εχθρούς του κράτους», έχει κάθε λόγο να τρέμει μπροστά στις υπεράριθμες καταπιεσμένες μάζες των εκατομμυρίων απόκληρων της Ινδίας. Και κάθε προοδευτικός, δημοκράτης άνθρωπος στον πλανήτη έχει χρέος να ενώσει τη φωνή του μαζί τους, να καταγγείλει τις τρομοκρατικές πολιτικές της ινδικής κυβέρνησης και να δράσει για την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

[1] UAPA: Unlawful Activities Prevention Act, 1967. Νόμος που επιτρέπει διώξεις με βάση την ιδεολογία και τις απόψεις ενός πολίτη και όχι με βάση κάποιο αδίκημα που έχει διαπράξει.[2] POTA: Prevention of Terrorism Act, 2002.[3] TADA: Terrorist and Disruptive Activities (Prevention) Act, 1987.

Φωτεινή Σαλονικίδου, μέλος του ΚΚΕ(μ-λ)

Πηγή: antigeitonies3.blogspot.com

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το