Μαζικές και αιφνιδιαστικές απολύσεις 350 εργαζόμενων ως το τέλος του μήνα στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο όνομα -υποτίθεται- του μεγαλόπνοου επενδυτικού σχεδίου ανακαίνισης-ανάπλασης και επαναλειτουργίας με νέο όνομα σε… τρία χρόνια.

Μέχρι τώρα ακούγαμε πως οι επενδύσεις στη …βαριά βιομηχανία του τουρισμού φέρνουν νέες θέσεις εργασίας. Να όμως που στο Χίλτον φέρνουν ανεργία. Συγκεκριμένα:

Η εταιρεία ΙΟΝΙΚΗ Α.Ε., στην οποία ανήκει η διοίκηση του ξενοδοχείου, ανακοίνωσε πακέτο εθελούσιας εξόδου για το σύνολο του προσωπικού χωρίς καμία δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με το επιχειρησιακό σωματείο. Οι εργαζόμενοι με γενική συνέλευση απέρριψαν ως εκβιαστική την πρόταση της διοίκησης, ζητώντας να παγώσουν τα σχέδια για εθελούσια-απολύσεις και να ξεκινήσει άμεσα διαπραγμάτευση με εκλεγμένη επιτροπή, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Χθες πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας και νέα συνέλευση έξω από το εμβληματικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου κλιμακώνουν με κλαδική απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στις 13.00 στο υπουργείο Εργασίας.

Η διοίκηση του Χίλτον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το ξενοδοχείο θα μετονομαστεί σε Conrad, με νέες εγκαταστάσεις που θα συνδυάζουν «επίσκεψη και μόνιμη διαμονή», σε μια «στρατηγική επένδυση» που θα δημιουργήσει 600 νέες θέσεις εργασίας. Εν τω μεταξύ όσοι μείνουν άνεργοι σήμερα «αν το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν, κατόπιν αξιολόγησης, σε άλλες τουριστικές δραστηριότητες του Ομίλου», παραπέμποντας στην επαναλειτουργία το 2024 και σε νέα μονάδα στο Costa Navarino στη Μεσσηνία.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού-Ξενοδοχείων Ν. Αττικής συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο εθελουσίας δεν είναι παρά «επιδίωξη εξαγοράς της συναίνεσης των συναδέλφων μας για να εξυπηρετηθεί το σχέδιο μαζικής εκκαθάρισης από εργαζόμενους με συγκροτημένα συλλογικά δικαιώματα». Μάλιστα σχολιάζει ότι η κίνηση της διοίκησης του Χίλτον έχει το πράσινο φως από την κυβέρνηση σε μια περίοδο που «τρέχουν προγράμματα διευκολύνσεων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», φωτογραφίζοντας τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού στηρίζει τους εργαζόμενους και δηλώνει ότι η διοίκηση του ξενοδοχείου χρησιμοποιεί την ανακαίνιση ως πρόσχημα, «για να απαλλαγεί από το υπάρχον προσωπικό και να το αντικαταστήσει όταν επαναλειτουργήσει το ξενοδοχείο με φτηνό εργατικό δυναμικό από γραφεία ενοικιάσεως εργαζομένων όπως έχει γίνει σε δεκάδες επενδύσεις στον κλάδο μας».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το