Την Τετάρτη 22 Ιουλίου το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποίησε, στην έδρα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που παίρνει ο όμιλος το τελευταίο διάστημα. Το σωματείο κήρυξε απεργία για τους εργαζόμενους του ομίλου και στάση εργασίας (τις τρεις πρώτες ώρες του ωραρίου) για τον υπόλοιπο κλάδο.
Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ καιρό τώρα παίρνει μια σειρά αντεργατικών μέτρων, όμως φαίνεται να κορυφώνει τις πιέσεις προς τους εργαζομένους του, όταν στις αρχές του μήνα (10 Ιουλίου) η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε, μέσω νυχτερινού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους εργαζόμενους των θυγατρικών της (ΑΚΤΩΡ, ΤΟΜΗ και ΑΚΤΩΡ FM), το νέο γενικευμένο αντεργατικό «πογκρόμ» όπως καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Στην εν λόγω ανακοίνωση η διοίκηση “στο πλαίσιο της μείωσης των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας” κάλεσε τους 1.600 εργαζόμενους που εξακολουθούν να δουλεύουν στις θυγατρικές -έχουν προηγηθεί την τελευταία διετία ήδη 700 απολύσεις στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης»- να αποδεχτούν μειώσεις μισθών από 4% έως 15% επί του μεικτού και 6% έως 20% επί του καθαρού και πρόγραμμα «εθελούσιας αποχώρησης” για τους εργαζόμενους άνω των 40 ετών.
Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλει το σωματείο, «το πρόγραμμα μαζικών απολύσεων συνεχίζεται κανονικά» ενώ «όσοι δεν αποδεχτούν τη μείωση μισθού απειλούνται με απόλυση μέχρι 31/8/2020». Παράλληλα, οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών απειλούνται με απώλεια της νόμιμης αποζημίωσής τους, καθώς η εργοδοσία εμφανίζει τις κατοχυρωμένες μέσω ΣΣΕ αποζημιώσεις απόλυσης για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» ως «οικειοθελείς παροχές», θέτοντας «υπό αίρεση τη μελλοντική απόδοσή τους».
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει πως «η νέα επίθεση βάζει ξανά στο στόχαστρο τους εργαζόμενους που έχουν εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, που δεν σταμάτησαν να δουλεύουν και ρίσκαραν την υγεία τους με τον COVID. Όλους αυτούς που με τη βαθιά εκμετάλλευσή τους, τον “νόμιμα” απλήρωτο χρόνο δουλειάς τους, δημιούργησαν τα δισ. ευρώ κερδοφορίας και έφεραν τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη θέση του “εθνικού πρωταθλητή” των Κατασκευών τις τελευταίες δεκαετίες».
Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς να οργανώσουν την αντίστασή τους για την ακύρωση του αντεργατικού σχεδίου.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το