Ο Κωνσταντίνος Τοκμακίδης, πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, είναι ο πανεπιστημιακός που φαίνεται σε βίντεο να γρονθοκοπεί φοιτητή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των συλλόγων Φιλολογίας, Νομικής και Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής με αίτημα να πραγματοποιούνται ανοιχτά οι συνεδριάσεις της Συγκλήτου. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι του επιτέθηκαν οι σπουδαστές και δεν θυμάται αν ανταπέδωσε τα χτυπήματα. Τα ντοκουμέντα, όμως, τον διαψεύδουν. Από την πλευρά της Δικαιοσύνης προκαταρκτική εξέταση παραγγέλθηκε χθες από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Και επιτίθεται σε φοιτητές και τους μηνύει! Ο πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κωνσταντίνος Τοκμακίδης ήταν ο πανεπιστημιακός δάσκαλος που εμφανίζεται σε βίντεο να γρονθοκοπεί φοιτητή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του ΑΠΘ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος χθες, μια μέρα μετά το θλιβερό περιστατικό, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο ανώτατος εκπαιδευτικός, αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν την Τρίτη στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ και την επίθεση που δέχτηκε από ομάδα φοιτητών, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων για την επίθεση που δέχτηκε. Είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος:

«Βγήκα από μια συνάντηση και όταν βρέθηκα στον χώρο που ήταν τα άτομα, είδα μια φοιτήτρια να τραβάει βίντεο. Της ζήτησα να σταματήσει, αυτή αντέδρασε.

»Οταν πήρα το κινητό μου να ακυρώσω ένα άλλο ραντεβού που είχα, ένας φοιτητής μου το άρπαξε και αρνιόταν να το δώσει… Πήγα να του το πάρω και τότε δέχτηκα μια γροθιά στο πρόσωπο.

»Με έπιασαν οι αντιπρυτάνεις και με πήγαν σε άλλο γραφείο, απ’ όπου και ενημέρωσα την αστυνομία. Τότε οι φοιτητές άρχισαν να τραβούν τα καλώδια του τηλεφώνου και εκείνη τη στιγμή δέχτηκα δεύτερο χτύπημα. Μου είπαν θα με πετάξουν από το παράθυρο».

«Τραμπούκοι»

Ο Κωνσταντίνος Τοκμακίδης εν δράσει

Μόνο που το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει εκείνον να γρονθοκοπεί έναν νεαρό κι όχι να δέχεται εκείνος χτυπήματα. Για το γεγονός αυτό, πάντως, σύμφωνα με το skai.gr, ανέφερε ότι δεν θυμάται να έχει ανταποδώσει τα χτυπήματα που δέχτηκε, καθώς ήταν εκτός εαυτού. Σύμφωνα με τον κ. Τοκμακίδη, η Αστυνομία έφτασε στο ΑΠΘ 25 λεπτά μετά το περιστατικό.

Κι ενώ καθηγητής και Πρυτανεία καταγγέλλουν τους φοιτητές με επίσημη ανακοίνωση ως «τραμπούκους», είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε για μικρές αναρχικές ομάδες αλλά για εκπροσώπους τριών φοιτητικών συλλόγων – των Σχολών Φιλολογίας, Νομικής και Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής.

Η ομάδα των φοιτητών βρέθηκε στον χώρο για να διατρανώσει, όπως λέει, ένα παλαιό αλλά ανικανοποίητο έως τώρα αίτημα, να πραγματοποιούνται δηλαδή ανοιχτά οι Σύγκλητοι και «να σταματήσει εδώ και τώρα το κλίμα αυταρχικοποίησης των Πρυτανικών Αρχών».

Σε κάθε περίπτωση και καθώς φοιτητικές διαμαρτυρίες γίνονται από ιδρύσεως των πανεπιστημίων δεν αποτελεί πρωτοφανές συμβάν ο τρόπος κινητοποίησης των φοιτητών, αλλά αντιθέτως ο βίαιος τρόπος αντίδρασης του πανεπιστημιακού καθηγητή αφενός, αφετέρου η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ που, χαρακτηρίζοντας τους φοιτητές «τραμπούκους», προσομοιάζει περισσότερο με κάποιας κομματικής νεολαίας παρά ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Σε συνέχεια όσων διαδραματίστηκαν την Τρίτη, χθες ομάδα 70-80 φοιτητών εισέβαλε στο αμφιθέατρο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ όπου η Ιατρική Σχολή είχε διοργανώσει ντιμπέιτ ενόψει των πρυτανικών εκλογών.

Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές μπήκαν με πανό και συνθήματα στην αίθουσα, καταγγέλλοντας τη βίαιη επίθεση του καθηγητή σε συμφοιτητή τους, ζητώντας από τους υποψήφιους αντιπρυτάνεις να πάρουν θέση για το περιστατικό.

Τα πνεύματα εκτονώθηκαν χάρη στην ψύχραιμη παρέμβαση του κοσμήτορα της Ιατρικής, καθηγητή Θεόδωρου Δαρδαβέση, που κάλεσε τους φοιτητές να κάνουν διάλογο χωρίς φωνές και βία.

Τελικά η εκδήλωση ματαιώθηκε λόγω της παρέμβασης, ενώ, όταν ο κ. Δαρδαβέσης κλήθηκε να σχολιάσει το προχθεσινό περιστατικό, τόνισε πως δεν ήταν παρών για να πάρει σαφή θέση.

Σημείωσε ωστόσο με νόημα ότι «δεν είναι δυνατόν να ασκείται βία από οποιονδήποτε εναντίον οποιουδήποτε» και αναφέρθηκε στη διάθεση από πλευράς Πανεπιστημίου να υπάρξει διάλογος με τους φοιτητές.

Η Εισαγγελία

Στο μεταξύ, προκαταρκτική εξέταση παραγγέλθηκε χθες για το περιστατικό της περασμένης Τρίτης στο ΑΠΘ.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, ανέθεσε στην Ασφάλεια τη διενέργεια έρευνας, που πάντως περιορίζεται στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα της παράνομης βίας και της διακοπής συνεδρίασης πανεπιστημιακού οργάνου.

Τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, όπως ξυλοδαρμός και εξύβριση, είναι αδικήματα που διώκονται κατ’ έγκληση και μόνο σε τέτοια περίπτωση, δηλαδή κατάθεσης μηνύσεων, θα ασχοληθούν με αυτά οι διωκτικές αρχές.

Πηγή: Νίκος Φωτόπουλος – efsyn.gr

————Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το