Μάστιγα έχει γίνει στην Κρήτη, και σε ολόκληρη την Ελλάδα, η εργασία ανηλίκων – είτε ασφαλισμένη είτε “μαύρη” – με τις ευλογίες του επίσημου κράτους, που μέσα από τους νόμους του, ειδικά τους μνημονιακούς από το 2010 και μετά, έχει καταφέρει να τη γιγαντώσει, καθιστώντας τα ελληνικά νοικοκυριά ανήμπορα να επιβιώσουν αν δεν… “επιστρατεύσουν” τα νεότερα μέλη τους, που αποτελούν και το φτηνό εργατικό δυναμικό της σύγχρονης κοινωνίας.

Μάλιστα, μόνο στον νομό Ηρακλείου φέτος οι αιτήσεις ανηλίκων για να εργαστούν το καλοκαίρι στα ξενοδοχεία, και σε άλλους τομείς του τουρισμού και επισιτισμού, ξεπέρασαν τις 600, από 200 που ήταν πέρυσι.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε στη “Νέα Κρήτη”, τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Ο ξυλοδαρμός του 17χρονου στη Σταλίδα στάθηκε μια δραματική αφορμή για να ξαναρχίσει η συζήτηση γύρω από το σοβαρό αυτό ζήτημα, που γυρίζει την κοινωνία στα χρόνια της Βιομηχανικής Επανάστασης και όχι τόσο του Μεσαίωνα, αφού ακόμα και τότε… οι άνθρωποι δούλευαν λιγότερο σε σχέση με τη σύγχρονη εποχή, όπως λέει με νόημα στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος.

«Η εργασία των ανηλίκων με τα μνημόνια επιδεινώθηκε. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι γίνεται όχι μεμονωμένα, αλλά και με τη βούλα του κράτους. Αυτό είναι το χειρότερο απ’ όλα. Η βάση του προβλήματος είναι οι σχολές μαθητείας, που αναγκάζουν τους μαθητευόμενους, προφανώς κάτω των 18, για να πάρουν πτυχίο, να κάνουν “πρακτική” σε επιχειρήσεις. Να δουλέψουν υποτίθεται μαθητευόμενοι, αλλά στην πραγματικότητα κάνοντας κανονική εργασία και δουλεύοντας πολλές φορές περισσότερο από τους κανονικούς εργαζόμενους. Και μάλιστα πέρυσι επεκτάθηκε κιόλας και για δεύτερο χρόνο αυτό. Το ίδιο το κράτος λοιπόν τροφοδοτεί μεγάλες επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα το ξενοδοχειακό κεφάλαιο, αλλά και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, με μαθητευόμενους κάτω των 17 ετών που “τρώνε” τα νιάτα τους στη δουλειά και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται από τις επιχειρήσεις, αφού ένα μεγάλο μέρος, στα ψίχουλα που παίρνουν, καλύπτεται από το κράτος»…

Αλλά, εκτός της μαθητείας, ο Δημόκριτος Σαλούστρος αναφέρει ότι «δε δικαιολογείται καμία προϋπόθεση για να υπάρχουν κανονικοί εργαζόμενοι ανήλικοι. Ένα παιδάκι στα 14 και στα 15 του πρέπει να κάνει άλλα πράγματα. Πρέπει να μορφώνεται για να γίνει καλός άνθρωπος και χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο, και όχι να “τρώει” τα νιάτα του για να βγάζουν άλλοι λεφτά στην πλάτη του. Αλλά και οι ίδιες οι οικογένειες τα στέλνουν να δουλέψουν. Η επιβίωση πλέον δεν είναι εύκολη. Αν δεν έχει τη δυνατότητα ο άνεργος πατέρας των 30, 40, 50, 60 χρονών να ξαναδουλέψει, στέλνει το παιδί στη βιοπάλη, που επειδή ακριβώς είναι ευέλικτο-φτηνό δυναμικό έχει μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία»…

Και καταλήγει λέγοντας: «Θα πρέπει να καταργηθεί η παιδική εργασία. Σε καμία περίπτωση πριν τελειώσει τη βασική του εκπαίδευση και μέχρι τα 18 του χρόνια, να μην εργάζεται ένα παιδί. Είναι άλλο πράγμα να αποκτάει τεχνικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο που θα κληθεί να δουλέψει αύριο-μεθαύριο και άλλο, στο όνομα της μόρφωσής του, να παράγει υπεραξία την οποία την καρπώνεται ο άλφα ή ο βήτα εργοδότης»…

«Αναζητούν φτηνό εργατικό δυναμικό»

«Για μας οι αιτίες του προβλήματος είναι πάντα η αναζήτηση του φτηνού εργατικού δυναμικού από κάποιες επιχειρήσεις», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. «Φέτος υπήρξε πρόβλημα με τη μαθητεία. Η Πολωνία κάλυπτε κάθε χρόνο ένα μεγάλο μέρος της μαθητείας. Αλλά φέτος, επειδή ανέβηκε το βιοτικό τους επίπεδο, αρνήθηκαν οι Πολωνοί να έρθουν και να κάνουν τη μαθητεία τους για 200 ευρώ ανασφάλιστοι. Αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο κενό. Και κάποιες επιχειρήσεις αναζήτησαν “λύση” στην απασχόληση των ανήλικων εργαζομένων. Γιατί το ξέρουμε ότι, κάτω των 25 συν μικροί μισθοί, πολύ εύκολα χειραγωγούνται αυτοί οι εργαζόμενοι»…

Στο σημείο αυτό ο Στέλιος Βοργιάς υπενθυμίζει: «Είναι κάτι που το προβλέπει ο νόμος. Η Επιθεώρηση Εργασίας δίνει σχετική άδεια. Δηλαδή πρέπει να κάνουν συγκεκριμένες εργασίες. Οι ανήλικοι δεν μπορούν να κάνουν όλες τις εργασίες. Και μέχρι 6ωρο. Περνούν από ιατρικές εξετάσεις και τους δίνεται ένα ειδικό βιβλιαράκι αφού ολοκληρωθούν όλοι αυτοί οι έλεγχοι, έτσι ώστε να μπορούν να δουλέψουν και ασφαλισμένοι. Σίγουρα δε μας έχουν έρθει καταγγελίες που να αναφέρουν ότι κάποιος ανήλικος εξαναγκάστηκε να δουλέψει. Σίγουρα όμως είναι ένα πραγματικό γεγονός. Διπλασιάστηκαν μάλιστα οι αιτήσεις σε σχέση με τις περυσινές. Πέρυσι είχαμε γύρω στις 230 αιτήσεις, απ’ ό,τι είχαμε ενημερωθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας, και φέτος ξεπέρασαν τις 600. Για μια περιοχή σαν το Ηράκλειο είναι τρομερό γεγονός»!

«Δεν τα βγάζουν πέρα οι γονείς»

Αυτή η απίστευτη αύξηση των αιτήσεων για εργασία ανηλίκων, σύμφωνα με τον Στέλιο Βοργιά, δείχνει «ότι πολλές φορές φτάνουν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις τα νοικοκυριά. Και πολλές φορές κάνουν τα στραβά μάτια οι γονείς. Γιατί μόνο το χαρτζιλίκι να γλιτώσουν από τα παιδιά, είναι πολύ σημαντικό. Βέβαια, όταν ανοίξουν τα σχολεία, πρέπει να μην υπάρχουν τέτοια κρούσματα, γιατί τότε θα πρέπει να καταγγελθούν. Είχαμε όμως μέχρι σήμερα και κρούσματα ανασφάλιστης εργασίας ακόμα και σε ανήλικο. Και αυτό δείχνει ότι κάποιοι δε δείχνουν έλεος ούτε στα μικρά παιδιά»…O πρόεδρος του ΕΚΗ καταγγέλλει στην εφημερίδα μας, εξάλλου, ότι υπάρχουν ακόμα και πάρα πολλά κρούσματα παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο για να δουλέψουν. Και αυτό ισχύει περισσότερο για παιδιά Ρομά και για παιδιά σε ορεινά χωριά της Κρήτης.

Καταλήγοντας, μας λέει ότι, για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, θα πρέπει η κυβέρνηση να επαναφέρει τους μισθούς στα 751 ευρώ ώστε να ενισχύσει τα ελληνικά νοικοκυριά και βέβαια να καταργήσει την εργασία των ανήλικων παιδιών διά ροπάλου. «Πραγματικά η κοινωνία δουλεύει στον “αυτόματο πιλότο”, χωρίς καμιά πρόνοια, χωρίς καμιά προστασία»…

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το