Μάη μ’, Μάη μ’

«Το “Τραγούδι Μήνυμα Αντίστασης” είναι ένα συλλογικό, αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα. Είμαστε επαγγελματίες μουσικοί, ηχολήπτες και τεχνικοί εικόνας, που μοιραζόμαστε κοινά καλλιτεχνικά οράματα, παίζουμε μαζί, κινούμαστε στους ίδιους εργασιακούς χώρους, συναντιόμαστε στους δρόμους του αγώνα και στηρίζουμε τις δράσεις των σωματείων μας, έχουμε τις ίδιες αγωνίες για όσα συμβαίνουν κι όσα έρχονται. Αποφασίσαμε ότι για εμάς έχει σημασία να απευθύνονται τούτες τις ώρες στην κοινωνία μηνύματα αντίστασης με κάθε τρόπο τόσο για την ουσία του ίδιου του προτάγματος, όσο και για την εκπλήρωση της δικής μας ανάγκης να μη σιωπούμε.

Το πρώτο τραγούδι που επιλέγουμε, αφιερωμένο στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και με την ευχή για συνέχιση και ενίσχυση των αγώνων όλων των εργαζομένων είναι το “Μάη μ’ Μάη μ’” του Πάνου Τζαβέλλα, που συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο “Τραγούδια από το αντάρτικο λημέρι του”, ηχογραφημένο το 1975 στην μπουάτ “Λήδρα”. Για τη διασφάλιση των απειλούμενων, κατοχυρωμένων με πάλη και αυτοθυσία, εργασιακών μας δικαιωμάτων»*. 

Κι αν ήρθε νύχτα παγερή
θα ξημερώσει χαραυγή
μη σας τρομάζει η παγωνιά
λαλάτε τη τη λευτεριά…

*Το κείμενο είναι από το κανάλι του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος στο YouTube

Από αφίσα του Μ-Λ ΚΚΕ

Πάνος Τζαβέλλας

Ο Πάνος Τζαβέλλας γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη. Μαθητή του γυμνασίου τον βρίσκει ο πόλεμος και εντάσσεται στην ΕΠΟΝ. Τον επόμενο χρόνο βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Ξαναβγαίνει στο βουνό με τον Δημοκρατικό στρατό, όπου τραυματίζεται, συλλαμβάνεται και ακρωτηριάζεται στο δεξί του πόδι. Από κει αρχίζει ο δρόμος για τις φυλακές. Δικασμένος τρεις φορές σε θάνατο, αρρωσταίνει βαριά το 1959 από τη νόσο του Burgen και πηγαίνει στη Σοβιετική Ένωση για θεραπεία. Έμεινε μέχρι το 1965. Αφού θεραπεύτηκε, του δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσει μουσική. Εκεί γνωρίζει και τον μεγάλο Ντιμίτρι Σοστακόβιτς. Γυρνά στην Ελλάδα το 1965 αλλά το ΄68 φυλακίζεται πάλι από το καθεστώς των συνταγματαρχών, για παράνομη δράση ενάντια στη χούντα. Αποφυλακίζεται το ΄71 με ανήκεστο και ξεκινά σαν μουσικός να παίζει στις μπουάτ της Πλάκας. Εκεί τον βρίσκει η Μεταπολίτευση, όπου πλέον ελεύθερα τραγουδά τα τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης. Χιλιάδες νέοι αλλά και συγκινημένοι μεγάλοι άνθρωποι κατακλύζουν το μαγαζί της οδού Κυδαθηναίων, επτά μέρες την εβδομάδα! Πολλές φορές δίνει τρείς παραστάσεις τη νύχτα ώστε να χωρέσουν όλοι. Ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε στους νεότερους το μουσικό αλλά και ιστορικό έπος της Εθνικής μας αντίστασης.

https://youtu.be/njHvZRYfftQ?t=8

Μουσική, Στίχοι: Πάνος Τζαβέλλας Ερμηνεία: Χάρις Αλεξίου και Χορωδία Δίσκος: Πάνος Τζαβέλλας, Τραγούδια από το Αντάρτικο Λημέρι του ~ 1975 (Minos MSM 265)

Κι αν ήρθε νύχτα παγερή θα ξημερώσει χαραυγή

μη σας τρομάζει η παγωνιά λαλάτε τη λευτεριά

Μάη, Μάη, χρυσομάη, τί μας άργησες Μάημ και δε φάνηκες;

Να μας φέρεις τα λουλούδια και την Άνοιξη, σήκω λούσου κι άλλαξε

Τα νιάτα θέλουνε χαρά την καταχτούν τη Λευτεριά μ’ αγώνες,

δάκρυα κι αίματα κι όχι με λόγια ή ψέματα

Την πείρα κλέψτε απ’ τη ζωή κι από τους θεούς την αστραπή

και κάψτε τ’ άδικο στη Γη να γίνουμ’ όλοι αδερφοί

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το