γράφει ο Λάμπρος Ζαχαρής

Σε νέο γύρο αστάθειας αναμένεται να βρεθεί η Λιβύη μετά την αναβολή των εκλογών. Τι σηματοδοτεί αυτό για τα ελληνοτουρκικά;Μόνο προβληματισμό προκαλεί σε διπλωματικές πηγές και αναλυτές το γεγονός ότι η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης πρότεινε την Τετάρτη την αναβολή για έναν μήνα των προεδρικών εκλογών, που είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, αφού κοινοβουλευτική επιτροπή έκρινε ότι δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν στην προκαθορισμένη ημερομηνία.

Η πρόταση ετέθη με βάση τεχνικές, δικαστικές εκθέσεις και εκθέσεις ασφαλείας, όμως μεταθέτει την ημερομηνία επιστροφής της Λιβύης στην ομαλότητα όπως περίμεναν πολιτικά και στρατιωτικά εμπλεκόμενοι (και μη) στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι όσο πιο γρήγορα βρεθεί νέα ημερομηνία των εκλογών τόσο πιο γρήγορα θα οδεύσει η κατάσταση προς την ομαλότητα.

Από την πλευρά του ο γεωστρατηγικός αναλυτής Ευθύμιος Πέτρου, εκτίμησε στο Sputnik ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει τόσο εύκολα από τις πληγές του 10ετούς εμφυλίου πολέμου.

«Ήταν από την αρχή αμφίβολο το κατά πόσον θα μπορούσαν να διεξαχθούν αυτές οι εκλογές. Από την εποχή που έπεσε ο Καντάφι η χώρα βρίσκεται σε εμφύλιο περίπου 10 ετών» τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει:«Είναι δυνατόν να ασκηθεί εξουσία σε μια διχασμένη χώρα με φυλάρχους και διαφορετικά δικαστικά συστήματα; Κάποιοι δήλωναν από την αρχή ότι θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Όλο αυτό το κλίμα δεν έδειχνε ότι πάμε σε ελεύθερες εκλογές».

Ποιους ευνοεί η μη διεξαγωγή εκλογών

Η μη διεξαγωγή εκλογών ευνοεί ξεκάθαρα τους Τούρκους, σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, «καθώς η χώρα δεν περνά στην ομαλότητα και δεν συζητούνται όσα υπεγράφησαν από τις μεταβατικές κυβερνήσεις όπως το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια από τις πιο πρόσφατες διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, παραπέμπεται στις καλένδες.

Το κείμενο αυτό, όπως υπενθυμίζει, δεν είναι εύκολο να καταρρεύσει καθότι αν και παράνομο, το διεθνές δίκαιο δεν λειτουργεί όπως το αστικό.

Παράλληλα η μη διεξαγωγή εκλογών δεν επιτρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια προσέγγισης Ελλάδας-Λιβύης.

«Η χώρα μας θυμήθηκε τη Λιβύη όταν ήδη είχε υπογράψει με τους Τούρκους το παράνομο μνημόνιο. Τα διακρατικά σχέδια που χρειάζονταν έγκριση από μια νέα κυβέρνηση θα μετατεθούν για το μέλλον και όχι μόνο μεταξύ της Ελλάδας και της βορειοαφρικανικής χώρας, αλλά και άλλων κρατών και της Λιβύης» καταλήγει ο γεωστρατηγικός αναλυτής.

πηγή: sputniknews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το