«Σιωπηρή» παράταση δόθηκε στη διορισμένη κυβέρνηση «γενικής συμφωνίας» του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, η οποία παραμένει στη θέση της μετά την υπαναχώρηση του Σάρατζ από την αρχική απόφασή του να παραδώσει την εξουσία σε μεταβατικό πρωθυπουργό μετά τις 31 Οκτώβρη. Ο Σάρατζ παρέμεινε στη θέση του και με τη σιωπηρή συγκατάθεση των ΗΠΑ και της Γερμανίας, που έχει αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή».

Η εξέλιξη με την παραμονή του Σάρατζ στην εξουσία φαίνεται ότι δρομολογήθηκε όταν το «Ανώτατο Συμβούλιο» που στηρίζει την κυβέρνηση «γενικής συμφωνίας» στην Τρίπολη τον κάλεσε να παραμείνει στο πόστο του, προκειμένου να αποφευχθεί «κενό εξουσίας». Οπως εξήγησαν, η ειρηνευτική συμφωνία το Δεκέμβρη του 2015 στην πόλη Σκιράτ του Μαρόκου, την οποία είχαν υπογράψει οι αντιμαχόμενες πλευρές στη λιβυκή σύγκρουση, επιβάλλει παραίτηση όλου του υπουργικού συμβουλίου σε περίπτωση παραίτησης του πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ συνομιλίες ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές της Λιβύης, επικύρωσαν τη συνέχιση της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας της 23ης Οκτώβρη, στο πλαίσιο της οποίας επιδιώκεται μέσα στο τρέχον τρίμηνο η απομάκρυνση όλων των ξένων μισθοφόρων, τζιχαντιστών που έχουν στρατολογηθεί από την «Κυβέρνηση Γενικής Συμφωνίας» του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ και αυτών από τον λεγόμενο «Εθνικό Λιβυκό Στρατό» του στρατηγού Χαλίφτα Χάφταρ, τον οποίο στηρίζει το κοινοβούλιο του Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης (ανάμεσά τους και Ρώσων μισθοφόρων). Η ίδια συμφωνία προβλέπει επίσης και το «πάγωμα» της στρατιωτικής εκπαίδευσης από ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στην Τρίπολη, σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στο ρόλο του τουρκικού στρατού που συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση «Εθνικής Συμφωνίας» του δοτού πρωθυπουργού Σάρατζ.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το