Η Κίνα έχει σαφώς οξύνει τον τόνο της προς τις ΗΠΑ στη Λευκή Βίβλο για την εθνική άμυνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Το έγγραφο, που δημοσιεύεται από το υπουργείο Άμυνας, κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι υιοθετεί «μονομερείς πολιτικές» και προκαλεί ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν την παγκόσμια ασφάλεια και επιδιώκουν την «απόλυτη υπεροχή», αλλά το Πεκίνο δεν θα ακολουθήσει την «πεπατημένη» αναζητώντας την δική του ηγεμονία, εστιάζοντας στην διαμόρφωση ενός στρατού «παγκόσμιας κλάσης».

Το Πεκίνο πιστεύει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την υιοθέτηση «τεχνολογικών καινοτομιών προς την κατεύθυνση της απόλυτης στρατιωτικής υπεροχής», υπονομεύοντας επίσης την «παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα», επενδύοντας έντονα σε εξοπλισμούς στους τομείς των πυρηνικών, του διαστήματος, του κυβερνοχώρου και της πυραυλικής άμυνας.

Επισημαίνουν επίσης ότι η Ουάσινγκτον ενισχύει την «στρατιωτική ανάπτυξη και παρέμβαση» της συνεχίζοντας να ενισχύει τις στρατιωτικές συμμαχίες Ασίας-Ειρηνικού.

Το έγγραφο αναφέρει φυσικά την Ταϊβάν, όπου οι «αυτονομιστικές δυνάμεις» αποτελούν την «σοβαρότερη άμεση απειλή για ειρήνη και σταθερότητα» στην περιοχή. Το Πεκίνο δεν θα δώσει «καμία υπόσχεση για αποκήρυξη της χρήσης βίας» στην αντιμετώπιση του νησιού και «θα νικήσει αποφασιστικά όποιον προσπαθεί να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα», προειδοποιεί.

Ανεξάρτητα από το πόσο απειλητικές γίνονται οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες των ΗΠΑ, η Κίνα δηλώνει ότι δεν θα «ακολουθήσει την πεπατημένη των μεγάλων δυνάμεων στην αναζήτηση ηγεμονίας», ούτε θα αναζητήσει την διαμόρφωση οποιαδήποτε σφαίρα επιρροής. Ως μέλος της πυρηνικής λέσχης από τη δεκαετία του 1960, έχει δεσμευτεί «σε μια πυρηνική πολιτική χωρίς πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων ανά πάσα στιγμή και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ωστόσο, η Λευκή Βίβλος απαιτεί ταχεία αλλαγή της στρατιωτικής στρατηγικής της Κίνας. Παραδέχεται ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός «παραμένει πολύ πίσω από τους κορυφαίους στρατούς του κόσμου» και κινδυνεύει να αιφνιδιαστεί εξαιτίας ενός «αυξανόμενου τεχνολογικού κενού».

Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η Κίνα θα πρέπει να αναβαθμίσει τον Στρατό της μέχρι το 2035, μετατρέποντάς τον σε «δύναμη παγκόσμιας κλάσης από τα μέσα του 21ου αιώνα».

Η δημοσίευση έρχεται ύστερα από έκδοση παρόμοιων αμερικανικών εγγράφων που επισημαίνουν την Κίνα ως τον αντίπαλο νούμερο ένα. Το Πεντάγωνο προειδοποιεί ότι το Πεκίνο – μαζί με τη Ρωσία – είναι έτοιμο να νικήσει τις ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο, την αντιαεροπορική άμυνα και τις στρατιωτικές τεχνολογίες αιχμής, υποστηρίζοντας συστηματικά την επένδυση περισσότερων κονδυλίων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο και ισχυρότερο Στρατό στον κόσμο ο οποίος υπερέχει του κινεζικού. Η Ουάσινγκτον εκτιμάται ότι διαθέτει 800 βάσεις σε περισσότερες από 70 χώρες και περιοχές, σε σύγκριση με μία κινεζική εφοδιαστική εγκατάσταση στο Τζιμπουτί.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το