24ωρη απεργία την Τρίτη 14 Ιούνη και συγκέντρωση στην Αθήνα έξω από τη βουλή αποφάσισαν τα σωματεία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, καθώς την ίδια μέρα συζητιέται τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή, νύχτα και εν όψει του τριημέρου, το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία εξουσιοδοτείται ο ειδικός διαχειριστής της μεταλλουργίας να προχωρήσει στην απόλυση του συνόλου των εργαζομένων της μεταλλουργίας.

Παρά το ότι το Πρωτοδικείο Αθήνας έχει δικαιώσει δυο φορές τους εργαζόμενους με προσωρινή διαταγή παγώματος των απολύσεων, στις 6 Μαΐου ενέκρινε την αναβολή εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία για τις 17 Ιουνίου, που είχε ζητήσει η Ειδική Διαχείριση, με την αιτιολογία ότι άμεσα θα ξεκινούσαν διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους.

Πλην όμως, παρά τις εξώδικες προσκλήσεις που έστειλαν στον Ειδικό Διαχειριστή και στην κυβέρνηση τα σωματεία των εργαζομένων, διαβούλευση δεν υπήρξε. Κι έτσι, τρεις μέρες πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στο δικαστήριο, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των 1.060 εργαζόμενων αλλά και της δικαιοσύνης, με την τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη, μαζί με το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την τροπολογία κατήγγειλαν ως «ταφόπλακα» της ΛΑΡΚΟ και απόπειρα εξουδετέρωσής τους οι εργαζόμενοι, που οργανώνουν κινητοποίηση την Τρίτη στην Αθήνα και συγκέντρωση στη Βουλή, κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας.

Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ προβλέπει:

  • Τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προχωρήσει στην απόλυση και των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στον προσδιορισμό των αποζημιώσεών τους που θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
  • Τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσο συνεχίζεται η ειδική διαχείριση και για διάστημα μέχρι πέντε μηνών. Οι δαπάνες πάλι θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
  • Την ένταξη των απολυόμενων της ΛΑΡΚΟ άνω των 55 ετών σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα επτά χρόνια.
  • Την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων στήριξης για ευάλωτους απολυόμενους που δεν εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία, με χρηματοδότηση από πόρους του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για απολυμένους».

Το σχέδιο αυτό έχει εξ αρχής απορριφθεί από τους εργαζόμενους, που γι’ αυτό άλλωστε έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και απεργούν.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το