Έληξε στις 1-2-2021 η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας, των μεταλλείων της Λάρυμνας και του Λουτσίου που ανήκουν στο Ελληνικό δημόσιο. Τελικά έξι σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό αυτό.

Οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι:
-Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε συνεργασία με την AD HOLDINGS AG (με έδρα τη Ελβετία που δραστηριοποιείται στην απόκτηση, διαχείριση και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων )
-Η MYTILINEOS S.A.
-Η COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED, συνδεδεμένη εταιρεία της Commodity and Mining Insight UK Limited (Βρετανία), η οποία είναι εξειδικευμένη εταιρεία παροχής συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με εξειδίκευση στον τομέα των μετάλλων και ορυκτών.
-Ο όμιλος Tharisa Plc, που κατέχει και λειτουργεί το ορυχείο Tharisa στη Νότια Αφρική. Τα κεντρικά γραφεία του ομίλου βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ είναι επίσης εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
-Ο Solway Investment Group, που αποτελεί έναν μεταλλευτικό και μεταλλουργικό όμιλο με έδρα την Ελβετία. Ο Όμιλος λειτουργεί ορυχεία και εργοστάσια τήξης στη Γουατεμάλα, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στην Βόρεια Μακεδονία, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες, δίνοντας έμφαση κυρίως στην παραγωγή νικελίου.
-O όμιλος Trafigura Group Pte, που ιδρύθηκε το 1993 και εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Ο Όμιλος ασχολείται με το εμπόριο και τη μεταφορά πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου και μετάλλων και ορυκτών στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή.

Στις 2-2-2021 έληξε και η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον δεύτερο διαγωνισμό, που διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή και αφορά στην ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ, δηλ. τα μεταλλεία Εύβοιας, Φθιώτιδας και Καστοριάς.
Όπως φαίνεται,ήδη, από τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος η μεγαλύτερη ελληνική μεταλλευτική εταιρεία το πιθανότερο είναι να περάσει σε ξένα χέρια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση στάση της ΔΕΗ η οποία διεκδικεί αύξηση 50% στην υψηλή τάση. Η κίνηση αυτή βάζει ταφόπλακα στην ήδη προβληματική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και σπρώχνει στην ταχεία ιδιωτικοποίησή της.
Καθώς η υπόθεση κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ και το ξεπούλημά της σε ξένους επενδυτές μπαίνει στην τελευταία φάση της, στις 18-1-2021 τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ επεδίωξαν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Το υπουργείο επισείοντας την απειλή ότι η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει αν δεν καρποφορήσουν οι διαγωνισμοί και εννοώντας πως η προϋπόθεση για να καρποφορήσουν είναι η απόλυση των σημερινών εργαζομένων της, ουσιαστικά, ζήτησε οι εργαζόμενοι να συναινέσουν στην απόλυσή τους. Για να «γλυκάνει» αυτή την πρόταση πρότεινε όσοι είναι πάνω από 60 ετών να μπουν σε πρόγραμμα μέχρι να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Κάποιοι να επαναπροσληφθούν με νέες συμβάσεις από τον ειδικό διαχειριστή μέχρι να έρθει ο ανάδοχος και οι υπόλοιποι μέσω ενός προγράμματος 8-12 μηνών να περιμένουν τον ανάδοχο να διαλέξει εργαζόμενους και ειδικότητες.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων απάντησαν ότι ζητούν διάλογο για να τηρηθεί η υποχρέωση του κράτους σαν εργοδότη απέναντι στους εργαζόμενους και η τοποθέτησή τους έδειξε συμβιβασμό με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, με τον όρο να διασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας της «είτε με επενδυτή είτε χωρίς επενδυτή».
Η θέση των διοικήσεων των σωματείων, που ελέγχονται από τη συνδικαλιστική παράταξη του κυβερνώντος κόμματος, να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ ως υπόθεση διαλόγου με το υπουργείο, τροφοδοτεί την ηττοπάθεια και έχει αποδυναμώσει όχι μόνο την αγωνιστική αντίσταση των εργαζομένων ενάντια στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, αλλά και την πάλη να διασφαλισθεί η εργασία τους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το