Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα 100.000 παιδιά των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ή επηρεάστηκαν από την έκρηξη
 

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) προειδοποίησε την Παρασκευή ότι πάνω από 300.000 άνθρωποι στη Βηρυτό εξακολουθούν να υφίστανται έλλειψη πρόσβασης και υπηρεσιών υγιεινής μετά την έκρηξη.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι 130 κτίρια στην ευρύτερη περιοχή της Βηρυτού έχουν αποσυνδεθεί εντελώς από το κύριο δίκτυο υδάτων. Επίσης, τα υδάτινα συστήματα περισσότερων από 500 κατεχόμενων κτιρίων έχουν υποστεί ζημιά.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τρομερή για τα 100.000 παιδιά των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ή επηρεάστηκαν από την έκρηξη.

Η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό αποτελεί πιο σημαντική απειλή εν μέσω της πανδημίας COVID-19, καθώς οι αρχές προειδοποιούν ότι οι μολύνσεις “μπορούν να ανεβούν στα ύψη”. Όταν οι βόμβες εξερράγησαν στις 4 Αυγούστου, η χώρα αντιμετώπιζε ήδη αύξηση των λοιμώξεων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

“Καθώς οι περιπτώσεις COVID-19 συνεχίζουν να αυξάνονται, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά και οι οικογένειες των οποίων οι ζωές ανατράπηκαν από την έκρηξη έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση”, προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της UNICEF στο Λίβανο, Γιούκι Μόκοο.

Στις 7 Αυγούστου, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν για μια συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση σε μια χώρα όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζούσαν ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας και το 75% του πληθυσμού που χρειάστηκε βοήθεια. Εκτός αυτού, 33 τοις εκατό έχουν χάσει τις δουλειές τους από την αρχή της πανδημίας COVID-19.

Μετά τις εκρήξεις, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δήλωσε ότι η ζημιά στο λιμάνι της Βηρυτού, το μεγαλύτερο του Λιβάνου, θα μπορούσε να διαταράξει την προμήθεια τροφίμων, επομένως, να αυξήσει τις τιμές.

πηγή: telesur

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το