Ανταπόκριση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 18/11 στον Άγιο Κήρυκο, η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Στις εισηγητικές τοποθετήσεις, αρχικά έγινε αναφορά στην γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού που αυτή τη στιγμή εξολοθρεύεται με ασύλληπτη βαρβαρότητα από το κράτος του Ισραήλ και έχει συγκλονίσει τους λαούς σε όλο τον πλανήτη. Έπειτα αναλύθηκε η κατάσταση που υπήρχε πριν το 1967 στην Ελλάδα. Για το πώς το Πολυτεχνείο ήρθε ως συνέχεια του εαμοελασίτικου αγώνα και του ηρωικού ΔΣΕ, πως η άνοδος του εργατικού και λαϊκού κινήματος συνέβαλαν στην διαμόρφωση μιας πολιτικής αστάθειας, η οποία θα μπορούσε να αναχαιτιστεί μόνο με την επέμβαση των ΗΠΑ που έστησαν την αμερικανοκίνητη δικτατορία, που στη συνέχεια οδήγησε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973. Περιγράφηκε διεξοδικά η στάση των αστικών και ρεφορμιστικών κομμάτων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και της εξέγερσης του Νοέμβρη και τέλος, δόθηκε έμφαση στα αιτήματα για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Εθνική Ανεξαρτησία που αποτελούν ανεκπλήρωτο πόθο του λαού μας και είναι επίκαιρα στο σήμερα.

Άνοιξε μια πλούσια κουβέντα, τοποθετήθηκαν αρκετοί σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι, είπανε προσωπικά βιώματα από τις μέρες του Πολυτεχνείου, ενώ τέθηκαν και προβληματισμοί σχετικά με την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο λαός στο σήμερα και την ανάγκη οργάνωσης του αριστερού και λαϊκού κινήματος.

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα βίντεο με αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ που περιείχε ιστορικά γεγονότα και μαρτυρίες από την εξέγερση του Νοέμβρη και ανέκδοτα πλάνα από το Πολυτεχνείο. Διακινήθηκαν επίσης το βιβλίο του σ. Π. Αλεξίου, «Πολυτεχνείο – Η μεγάλη ύβρις, 50 χρόνια μετά – Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει», ο «Λαϊκός Δρόμος», το περιοδικό της Πορείας και άλλο κομματικό υλικό. 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το