Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό)

Κεντρική Επιτροπή

30 Ιούλη 2022

Να συνεχίσουμε δυναμικά τους αγώνες των ιθαγενικών λαών σε όλη τη χώρα για νερό-δάσος-γη-σεβασμό-απόκτηση εξουσιών και να γιορτάσουμε την 9η Αυγούστου, Διεθνή Ημέρα των Ιθαγενών!

Να αντισταθούμε στην καταπίεση των Ιθαγενών!

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΙ (Μαοϊκού) καλεί σε υλοποίηση προγραμμάτων δράσεων διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο Κανονισμό περί Δασικής Προστασίας, που εκδόθηκε στις 28 Ιούνη 2022, και αλληλεγγύης στους αγώνες των ιθαγενικών λαών στη Νταντακαράνυα[1] και τις Μπιχάρ[2]-Τζάρκχαντ[3].

Ιθαγενείς κάτοικοι του Σιλίνγκερ (ή Σίλγκερ) στέκονται στη μία άκρη της τάφρου που άνοιξε το ινδικό κράτος στη γη τους όπου θα στήσει το αστυνομικό στρατόπεδο (φωτό: Trt)

Το βραχμανιστικό ινδουιστικό φασιστικό BJP[4], ανέδειξε ως Πρόεδρο της Ινδίας τη γεννημένη σε μια οικογένεια Σαντάλ[5] στο χωριό Ουπαρμπέντα της περιφέρειας Μάγιουρμπαντζ της Οντίσα[6] Ντραουπάντι Μούρμου, σε μια εποχή που οι άρχουσες τάξεις της χώρας προβαίνουν σε σφαγές ιθαγενών για την κατάπνιξη των αγώνων τους. Μετά την ανακοίνωση της συγκεκριμένης υποψηφίου για την προεδρία, το BJP έφερε τον νέο Κανονισμό περί Δασικής Προστασίας[7], με τον πλέον αντιδημοκρατικό τρόπο, κατά παράβαση του Πέμπτου και του Έκτου Προγράμματος[8] του Συντάγματος  και του εφαρμοστικού τους νόμου PESA[9]. Το αναφερόμενο σε αυτά άρθρο 244 του Συντάγματος, το οποίο αναθέτει ευρείες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της χώρας και τους κυβερνήτες[10] των Πολιτειών για την εφαρμογή των Προγραμμάτων αυτών και των σχετικών νόμων, ουδέποτε εφαρμόστηκε. Το ΒJP επιδίδεται σε σφαγές των ιθαγενών που εξαπολύουν αγώνες για νερό-δάσος-γη-σεβασμό-απόκτηση εξουσιών.

Οι ιθαγενείς παλεύουν ενάντια στα στρατόπεδα που η αστυνομία έχει ανεγείρει πρόσφατα στο Πάρμπατπουρ στην περιφέρεια Τζίριντιχ της Τζάρκχαντ, το Σιλίνγκερ στις περιφέρειες Μπίτζαπουρ-Σούκμα κ.ά[11]. Υπό την ηγεσία επαναστατικών, δημοκρατικών και κοινωνικών οργανώσεων, αγώνες λαμβάνουν χώρα ενάντια στις πολιτικές της κεντρικής και των πολιτειακών κυβερνήσεων που παραδίδουν τη γη των ιθαγενών στην οποία ζούσαν επί γενιές, σε διάφορα σημεία της χώρας, όπως το Νιγιαμγκίρι της Οντίσα, τη Σούρτζαγκαρχ της περιφέρειας Γκανττσιρόλι της Μαχαράστρα, το Αμάντι[12] στην Τσατίσγκαρχ[13] και άλλα σημεία στην Τζάρκχαντ. Το BJP ανέδειξε μια ιθαγενή ως Πρόεδρο, έχοντας πρόθεση να συγκαλύψει έτσι την καταστολή αυτών των αγώνων. Εξαπολύει τη μια κατασταλτική επιχείρηση μετά την άλλη για να συντρίψει το ΚΚΙ (Μαοϊκό), τον λαϊκό στρατό ΛΑΑΣ και τα όργανα λαϊκής κρατικής εξουσίας, τις Επαναστατικές Λαϊκές Επιτροπές, όπου οι ιθαγενείς εργάζονται σε μεγάλους αριθμούς, και για να εξαλείψει το Ινδικό Επαναστατικό κίνημα.

Μαχητές του ΛΑΑΣ αφήνουν ελεύθερο μπροστά στο Λαϊκό Δικαστήριο έναν ταγματασφαλίτη των Κεντρικών Εφεδρικών Αστυνομικών Δυνάμεων (CRPF) που είχε πιαστεί αιχμάλωτος σε μάχη τον Απρίλη του 2021. (φωτό: Newslaundry)

Επιπλέον, το BJP ελέγχει το Ανώτατο Δικαστήριο και, με την καθοδήγησή του, το τελευταίο εκδίδει αποφάσεις που αθωώνουν τις κυβερνητικές μισθοφορικές δυνάμεις για τις σφαγές, όπως στο Σαρκενγκούντα[14] και το Εντσαμέτα[15] της Τσατίσγκαρχ, ενώ, αντίθετα, καταδικάζει τους φίλους των ιθαγενικών λαών, όπως αυτούς που έκαναν προσφυγές υπέρ τους. Ομοίως, κακομεταχειρίζεται όσους προσφεύγουν σε αυτό για να ελέγξει τις αντιλαϊκές ενέργειες και σφαγές που το BJP έχει διαπράξει βάσει της ινδουιστικής σοβινιστικής του ατζέντας. Αυτή η στάση του δικαστηρίου αντίκειται στο Σύνταγμα και τους κώδικες δικονομίας. Το BJP, με την αξιοποίηση του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, καθώς και των ΜΚΔ, μέσω των ινδουιστικών σοβινιστικών δυνάμεων, προσπαθεί να στερήσει από τους ιθαγενείς, τους Νταλίτ και τις μειονότητες την υποστήριξη από όλες τις λαϊκές κ.ά. δυνάμεις της χώρας.

Σε αυτές τις συνθήκες έντασης του βραχμανιστικού ινδουιστικού φασισμού, όλες οι καταπιεζόμενες τάξεις και στρώματα, οι δημοκράτες, οι διανοούμενοι και οι κοινωνικοί αγωνιστές πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους για την επίτευξη πραγματικής δημοκρατίας στη χώρα. Με αφορμή την 9η Αυγούστου, Διεθνή Ημέρα των Ιθαγενών, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΙ (Μαοϊκού) καλεί σε δυναμική συνέχιση των ιθαγενικών αγώνων και στην απαίτηση από την κυβέρνηση να αποσύρει τους διάφορους νόμους που εισάγει για την εκμετάλλευση των ιθαγενών. Καλεί στην αντίσταση ενάντια στην εκμετάλλευση αυτή για τον έλεγχο στις δασικές περιοχές, σε όλο τον κόσμο, και σε υποστήριξη αυτών των αγώνων.

Abhay

Εκπρόσωπος Τύπου

της Κεντρικής Επιτροπής

του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού)

Μετάφραση και σημειώσεις parapoda. Για περισσότερα στα ελληνικά για τον Λαϊκό Πόλεμο και τα λαϊκά κινήματα στην Ινδία, βλ. εδώΕπίσης, για το ζήτημα των καστών στην Ινδία έχει κυκλοφορήσει το ομώνυμο βιβλίο του Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκού)  από τις εκδόσεις Προλετκούλτ (επικοινωνία: proletconnect@gmail.com)


[1] Αποτελεί σημαντική βάση της Ινδικής Επανάστασης και περιλαμβάνει περιοχές των πολιτειών Τελανγκάνα, Άντρα Πραντές, Τσατίσγκαρχ και Ορίσα (ή Οντίσα). Στα σανσκριτικά σημαίνει «η ζούγκλα της τιμωρίας».

[2] Πολιτεία 83 εκατομμυρίων κατοίκων.

[3] Πολιτεία 27 εκατομμυρίων κατοίκων.

[4] Ινδικό Λαϊκό Κόμμα, το κυβερνών κόμμα, με επικεφαλής το Ναρέντρα Μόντι.

[5] Ιθαγενικός λαός 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στις πολιτείες Τζάρκχαντ-Οντίσα-Δ.Βεγγάλη αλλά και το Νεπάλ και το Μπανγκλαντές, χωρίς όμως γλωσσικά ή άλλα δικαιώματα στην Ινδία.

[6] Πολιτεία 42 εκατομμυρίων κατοίκων.

[7] Βλ. εδώ.

[8] Το Ινδικό Σύνταγμα προβλέπει το Έκτο Πρόγραμμα για τις φυλές στα βορειοανατολικά και το Πέμπτο Πρόγραμμα για τις φυλές των υπόλοιπων περιοχών. Το Έκτο Πρόγραμμα διευκόλυνε τη δημιουργία «αυτόνομων» περιοχών. Αυτές, βέβαια, οι περιοχές είχαν προσαρτηθεί στη χώρα.

[9] Νόμος του 1996 για την επέκταση της αυξημένης δικαιοδοσίας στη διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών από τους ντόπιους κατοίκους και σε περιοχές της Ινδίας πλειοψηφικά κατοικούμενες από ιθαγενείς και «προστατευόμενες» από το Πέμπτο Πρόγραμμα του Συντάγματος

[10] Ο Πρόεδρος της χώρας διορίζει τους κυβερνήτες, για 5 χρόνια, αλλά μπορεί να τους αποπέμψει, και με τη σειρά τους αυτοί διορίζουν τους πρωθυπουργούς και άλλους υπουργούς των πολιτειών.

[11] Βλ.εδώ.

[12] Ενάντια στην εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος, στην πρώτη περίπτωση, και βωξίτη στις δύο τελευταίες.

[13] Πολιτεία 21 εκατομμυρίων κατοίκων.

[14] Στις 28/6/2012, στο χωριό Σαρκινγκούντα της περιφέρειας Μπίτζαπουρ της Τσατίσγκαρχ, 17 Αντιβάσι σφαγιάστηκαν και 13 γυναίκες βιάστηκαν ομαδικά από δυνάμεις ασφαλείας του ινδικού καθεστώτος.

[15] Στις 17/5/2013, στο χωριό αυτό, 8 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά, σκοτώθηκαν από αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις.

Πηγή: parapoda.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το