Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα που έφεραν το ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκό) να προσπαθεί να ανανεώσει ηλικιακά τα μέλη της κομματικής καθοδήγησης και, στην προσπάθεια αυτή, να φτάνει να αντικαθιστά τον ίδιο το γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του, το κόμμα που ηγείται του μαζικότερου ένοπλου αγώνα στην Ινδία ανακοίνωσε την εκλογή νέου γενικού γραμματέα, του Basavaraju (Namballa Kesava Rao) που παίρνει τη θέση του επί 25 χρόνια γενικού γραμματέα Ganapathy, ο οποίος αυτόβουλα παραιτήθηκε. Παρακάτω υπάρχει η μετάφραση του σχετικού δελτίου τύπου από το κόμμα, το οποίο, πέραν της αναφοράς στην πορεία του κινήματος των μαοϊστών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δεν στέκεται μόνο στην αναγκαιότητα της αλλαγής προσώπων για βιολογικούς λόγους (υγεία, ηλικία), αλλά και στην αναγκαιότητα διατήρησης των δημοκρατικότερων και επαναστατικότερων οργανωτικών αρχών που διέπουν μια συλλογικότητα: το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό (εκλογιμότητα, λογοδοσία, συλλογική δουλειά και προσωποποιημένη ευθύνη-κριτική και αυτοκριτική), το σύνολο αυτό των οργανωτικών αρχών, χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατό να υπάρχει κομμουνιστική συλλογικότητα. Άλλωστε, και με την προσήλωση σε αυτές τις οργανωτικές αρχές, όπως και με το βαθμό στον οποίο δημιουργεί νέα και υψηλού επιπέδου στελέχη, είναι που κρίνεται, μεταξύ άλλων, και το κάθε στέλεχος.

***

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό)

Κεντρική Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

10 Νοέμβρη 2018

Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της υγείας του, καθώς και την προχωρημένη ηλικία του τα τελευταία χρόνια, και με στόχο την ενίσχυση της Κεντρικής Επιτροπής και με το βλέμμα στο μέλλον, ο σύντροφος Ganapathy οικειοθελώς αποσύρθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα και διατύπωσε την πρόταση για εκλογή άλλου συντρόφου ως Γενικού Γραμματέα στη θέση του. Μετά από αυτό, η 5η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εξέτασε ενδελεχώς την πρότασή του και, κάνοντάς την δεκτή, εξέλεξε το σύντροφο Basavaraju (Namballa Kesava Rao) ως το νέο Γενικό Γραμματέα.

 Ο Muppala Lakshmana Rao (Ganapathy)

Ο σύντροφος Ganapathy είχε εκλεγεί ως Γενικός Γραμματέας του ΚΚΙ(Μ-Λ)(Λαϊκός Πόλεμος) τον Ιούνη του 1992, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για το Κόμμα. Το 1991, η κυβέρνηση της Άντρα Πραντές (σ.parapoda: πολιτεία στη νοτιοανατολική Ινδία, 5η πολυπληθέστερη με 49 εκατομμύρια κατοίκους το 2011) είχε ξεκινήσει τη δεύτερη φάση καταστολής του Κόμματος. Το Κόμμα αντιμετώπιζε διάφορες προκλήσεις τότε αναφορικά με την τακτική που έπρεπε να υιοθετηθεί προκειμένου να προχωρήσει ο ένοπλος αγώνας. Ο τότε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Kondapalli Seetharamaiah, δεν ήταν, με την καθοδήγησή του, σε θέση να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, αντί να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες με τη στήριξη στα κομματικά στελέχη και το λαό, ο Kondapalli Seetharamaiah και ένα ακόμα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής υιοθέτησαν συνωμοτικές μεθόδους και έγιναν αιτία για εσωκομματική κρίση. Εκτός από λίγους οπορτουνιστές, το Κόμμα συνολικά στάθηκε ενωμένο στον αγώνα αρχών εναντίον αυτής της οπορτουνιστικής κλίκας που αποπειρώταν να διασπάσει το Κόμμα. Με αφορμή εκείνη την περίσταση, οι μέθοδοι που η νεαρή καθοδήγηση της Κεντρικής Επιτροπής υιοθέτησε για να αντιμετωπίσει την εσωτερική κρίση βοήθησε ως μια καλή εκστρατεία διαπαιδαγώγισης για όλο το Κόμμα και διόρθωσε το στυλ δουλειάς του Κόμματος. Ανέβηκε το ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο του Κόμματος συνολικά. Πρωτίστως, αναπτύχθηκε η συλλογικότητα στην ηγεσία και η συλλογική δουλειά στην Κεντρική Επιτροπή. Ο σύντροφος Ganapathy στάθηκε μπροστάρης και έπαιξε ζωτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια της επαναστατικής καθοδήγησης της Κεντρικής Επιτροπής. Σε αυτή τη διαδικασία, ολόκληρο το Κόμμα στάθηκε ενωμένο, νίκησε τους συνωμότες και με την προσήλωσή του στο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό προετοιμάστηκε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που τίθονταν ενώπιόν του. Σε τέτοιες συνθήκες, η Κεντρική Επιτροπή που είχε εξελιχθεί σε μια συλλογική ηγεσία εξέλεξε το σύντροφο Ganapathy ως το νέο Γενικό Γραμματέα.

Ο Namballa Kesava Rao (Basavaraju)

Το 1995 διεξάγαμε την Πανινδική Ειδική Συνδιάσκεψη και εμπλουτίσαμε την κομματική γραμμή. Αυτή η Συνδιάσκεψη εξέλεξε μια νέα Κεντρική Επιτροπή. Η νεοεκλεγμένη Κεντρική Επιτροπή επανεξέλεξε το σύντροφο Ganapathy ως Γενικό Γραμματέα. Τον Αύγουστο του 1998, το ΚΚΙ(ΜΛ)(Λαϊκός Πόλεμος) και το ΚΚΙ(ΜΛ)(Κομματική Ενότητα) συγχωνεύτηκαν και δημιουργήθηκε το ΚΚΙ(ΜΛ)[Λαϊκός Πόλεμος]. Με αυτή την εξέλιξη, το Κόμμα εξαπλώθηκε σε νέες πολιτείες και απέκτησε έναν πιο πανινδικό χαρακτήρα. Η νέα Κεντρική Επιτροπή που προέκυψε εξέλεξε και αυτή το σύντροφο Ganapathy ως Γενικό Γραμματέα. Στις 2 Δεκέμβρη του 2000, είχαμε αναπτύξει την κομματική γραμμή για τον ένοπλο αγώνα και δημιουργήσαμε το Λαϊκό Απελευθερωτικό Αντάρτικο Στρατό. Το 9ο Συνέδριο του πρώην ΚΚΙ(ΜΛ)[Λαϊκός Πόλεμος] διεξήχθη το 2001 και ανέπτυξε περαιτέρω την πολιτική γραμμή, τη γραμμή για τον ένοπλο αγώνα και την οργανωτική γραμμή του Κόμματος. Ως μέρος της εφαρμογής της στρατηγικής του Παρατεταμένου Λαϊκού Πολέμου στις συγκεκριμένες συνθήκες της Ινδίας, το Συνέδριο εκείνο έφερε νέες καινοτομίες όπως την οικοδόμηση Αντάρτικων Βάσεων. Το Κόμμα έδωσε έμφαση στην οικοδόμηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αντάρτικου Στρατού και στη σχέση του Λαϊκού Πολέμου με την Κρατική Εξουσία υπό την καθοδήγηση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής. Η νεοεκλεγμένη Κεντρική Επιτροπή για άλλη μια φορά επανεξέλεξε το σύντροφο Ganapathy ως Γενικό Γραμματέα.

Στις 21 Σεπτέμβρη 2004, το ΚΚΙ(ΜΛ)[Λαϊκός Πόλεμος] και το Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κέντρο Ινδίας συγχωνεύτηκαν και δημιουργήθηκε το ΚΚΙ(Μαοϊκό). Με αυτή τη συγχώνευση στη βάση μιας εμπλουτισμένης ιδεολογικής και πολιτικής γραμμής, το Ινδικό επαναστατικό κίνημα έκανε ένα μεγάλο άλμα. Αυτή η εξέλιξη σηματοδότησε ένα σημείο-τομή στην ιστορία του ινδικού επαναστατικού κινήματος, ενίσχυσε και εξάπλωσε περαιτέρω το Κόμμα. Οι αντάρτικοι στρατοί των δυο κομμάτων συγχωνεύτηκαν και πήραν τη μορφή ενός ισχυρού Λαϊκού Απελευθερωτικού Αντάρτικου Στρατού (ΛΑΑΣ). Την ίδια χρονιά, πολλές επαναστατικές ομάδες και άτομα που υπήρχαν ως μικρά ρεύματα στη χώρα είχαν συγχωνευτεί με το ΜΚΚΙ και το ΚΚΙ(ΜΛ)[Λαϊκός Πόλεμος] που ως τότε είχαν εξελιξχθεί στα δύο κύρια επαναστατικά ρεύματα. Αυτά τα δυο κύρια ρεύματα συγχωνεύτηκαν στο ΚΚΙ(Μαοϊκό) και μεταμορφώθηκαν σε ένα μεγάλο χείμαρρο. Ηγέτες της γενιάς του Ναξαλμπάρι με τεράστια εμπειρία, οι οποίοι είχαν αναλάβει πολλές σημαντικές ευθύνες ήταν επίσης παρόντες στο κόμμα που δημιουργήθηκε. Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος με τέτοιους ηγέτες και στελέχη εξέλεξε το σύντροφο Ganapathy ως Γενικό Γραμματέα. Το Ενωτικό Συνέδριο – 9ο Συνέδριο που διεξήχθη το 2007 επίσης ομόφωνα τον εξέλεξε ως Γενικό Γραμματέα. Μετά το Ενωτικό Συνέδριο – 9ο Συνέδριο, το κίνημα ανήλθε σε νέα επίπεδα. Με αυτή την πορεία, μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία ενοποίησης των επαναστατικών κομμάτων της Ινδίας σχεδόν ολοκληρώθηκε με τη συγχώνευση του ΚΚΙ(ΜΛ)(Ναξαλμπάρι) και του ΚΚΙ(Μαοϊκού) στα τέλη του 2013.

Κατά την περίοδο των 25 χρόνων, από το 1992 ως το 2017, κατά την οποία ο σύντροφος Ganapathy άσκησε το ρόλο του Γενικού Γραμματέα, το κίνημα, υπό αυτή την κεντρική καθοδήγηση, αντιμετώπισε πολλές άμπωτες και πλημμυρίδες, αλλά προχώρησε. Το Κόμμα σφυρηλατήθηκε στην έντονη ταξική πάλη. Παρείχε μια σταθερή και αποφασιστική προλεταριακή ηγεσία στην επαναστατική κομματική βάση και τον επαναστατικό λαό για να νικήσουν την αντεπαναστατική επίθεση του εχθρού. Σε αυτή τη διαδικασία, ο σύντροφος Ganapathy αποσύρθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα, δεδομένης της επιδείνωσης της υγείας του και της προχωρημένης ηλικίας του και προετοιμάστηκε να αφιερώσει όλη του τη δύναμη και τις ικανότητες όπως πριν, με στόχο να ενισχυθεί περαιτέρω η Κεντρική Επιτροπή και ολόκληρο το Κόμμα. Έτσι, η Κεντρική Επιτροπή εξέλεξε το σύντροφο Basavaraju (Namballa Kesava Rao) ως Γενικό Γραμματέα. Ο σύντροφος Basavaraju βρίσκεται μπροστάρης στο Κόμμα για περισσότερο από 3,5 δεκαετίες και επιτυχώς άσκησε καθοδήγηση ως γραμματέας διαφόρων επιτροπών, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κατά τα τελευταία 27 χρόνια και ως μέλος του Πολιτικού Γραφείου κατά τα τελευταία 18 χρόνια. Πρωτίστως, ήταν ο επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής και έπαιξε ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του Λαϊκού Πολέμου. Με δυο λόγια, εξελίχθηκε σε Γενικό Γραμματέα όντας ένας από τους κύριους συντρόφους της Κεντρικής Επιτροπής που αναπτύχθηκε ως συλλογική ηγεσία μετά το 1992.

Αυτές οι αλλαγές στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος αποτελούν μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης ολόκληρου του Κόμματος. Αυτές οι αλλαγές θα ενισχύσουν περαιτέρω την Κεντρική Επιτροπή. Η Κεντρική Επιτροπή διαβεβαιώνει όλα τα μέλη του Κόμματος και τις επαναστατικές μάζες ότι θα είναι απολύτως σταθερή και αλύγιστη στην εφαρμογή της οργανωτικής αρχής του Κόμματος – το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό – και την αρχή της αυτοκριτικής-κριτικής, θα παρέχει συλλογική κεντρική καθοδήγηση σε ολόκληρη την κομματική βάση και τον επαναστατικό λαό, θα νικήσει την τρέχουσα φασιστική στρατηγική αντεπαναστατική επίθεση του εχθρού που φέρει τον τίτλο Samadhan, βασιζόμενη στη μαζική γραμμή και την ταξική γραμμή, θα κινητοποιήσει το λαό στο λαϊκό πόλεμο και θα οδηγήσει τη Νεοδημοκρατική Επανάσταση στη χώρα σε επιτυχία ως η πρωτοπορία του προλεταριάτου.

Abhay

Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής

Πηγή: parapoda.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το