Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό)

Κεντρική Επιτροπή

Κάλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού)

Για την επιτυχία της Διεθνούς Εβδομάδας Δράσης για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και για τη διακοπή των επιθέσεων με ντρόουν

Η Διεθνής Επιτροπή για την Υποστήριξη στον Λαϊκό Πόλεμο στην Ινδία απηύθυνε κάλεσμα για τη διοργάνωση Εβδομάδας Δράσης για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και για τη διακοπή των επιθέσεων με ντρόουν στις περιοχές του επαναστατικού κινήματος στην Ινδία, από τις 13 ως τις 19 Σεπτέμβρη, με αφορμή την 93η επέτειο από το θάνατο του σ. Τζάτιν Ντας, συμμαχητή των επιφανών επαναστατών της χώρας σ.σ. Μπάγκατ Σινγκχ, Ρατζγκούρου και Σούκντεβ (σ.parapoda: Έχοντας συμμετάσχει στην έμπρακτη αμφισβήτηση της μη βίαιης δράσης του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου, και όντας μέλη της Σοσιαλιστικής Ρεπουμπλικανικής Ένωσης του Ινδουστάν (HSRA), απαγχονίστηκαν από τους βρετανούς αποικιοκράτες στις 23/03/1931. Και οι τρεις ήταν 23-24 ετών, ενώ ο Ντας 25.). Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματός μας, του ΚΚΙ (Μαοϊκού), καλεί όλες τις οργανώσεις του κόμματος, του ΛΑΑΣ (σ.parapoda: Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, που καθοδηγείται από το ΚΚΙ(Μαοϊκό)), των επαναστατικών λαϊκών οργάνων, τους επαναστάτες, τους αγρότες, τους φοιτητές, τους διανοούμενους, τις γυναίκες, τις θρησκευτικές μειονότητες, τους Νταλίτ και τους ιθαγενικούς λαούς, τα μαρξιστικά-λενινιστικά-μαοϊκά κόμματα και οργανώσεις, τις αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις και προσωπικότητες, τις καταπιεζόμενες εθνότητες και τάξεις σε όλες τις χώρες του κόσμου να συμμετέχουν στην Εβδομάδα Δράσης με αποφασιστικότητα για την επιτυχία της.

Η αφίσα της Εβδομάδας Δράσης για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ινδία

Στο πλαίσιο του περαιτέρω βαθέματος της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, οι ιμπεριαλιστές εφαρμόζουν πολιτικές παγκοσμιοποίησης για το ξεπέρασμά της, για κατάκτηση αγορών για τις πολυεθνικές τους και για κατάκτηση φυσικών πόρων. Αναδεικνύουν στην εξουσία φασιστικά κόμματα για να επιταχύνουν την ιδιωτικοποίηση στις καθυστερημένες μισοαποικιακές μισοφεουδαρχικές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξαν την κυβέρνηση Μόντι στην εξουσία, με επικεφαλής το βραχμανιστικό ινδουιστικό φασιστικό RSS-BJP (σ.parapoda: Εθνική Οργάνωση Εθελοντών, η μεγαλύτερη φασιστική οργάνωση στον κόσμο, μητρική οργάνωση του ΒJP/Ινδικού Λαϊκού Κόμματος) στη μισοαποικιακή μισοφεουδαρχική Ινδία. Από τότε που η κυβέρνηση Μόντι ήρθε στην εξουσία, οι φασιστικές επιθέσεις εντάθηκαν περαιτέρω σε ολόκληρη τη χώρα. Συνταγματικοί θεσμοί φασιστικοποιούνται. Τα κονδύλια στις κυβερνητικές αστυνομικές, παραστρατιωτικές δυνάμεις και σε αυτές του Ινδικού Στρατού συνεχώς αυξάνονται και ο προϋπολογισμός της χώρας στρατιωτικοποιείται. Ψηφίζονται διάφοροι αντιλαϊκοί νόμοι, ιδίως οι δρακόντειοι κατασταλτικοί νόμοι που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των εργατών, των αγροτών, της μεσαίας τάξης, των μικρών και μεσαίων εμπόρων και καταστηματαρχών.

Οι φασίστες κυβερνώντες δεν μπορούν να δουν τα καθημερινά προβλήματα, ζωής και θανάτου, του λαού. Εξαπολύουν μια μεγάλης κλίμακας προπαγάνδα ότι η «τρομοκρατία» και ο «αριστερός εξτρεμισμός» θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.  Τα ΜΜΕ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων διαδίδουν αυτή την προπαγάνδα. Η τροποποίηση το 2019 του Νόμου περί Παράνομων Δράσεων (UAPA, σ.parapoda: Νόμος του 1967 για την πρόληψη δραστηριοτήτων ενάντια «στην ακεραιότητα και την κυριαρχία» της Ινδίας, o οποίος περιορίζει την ελευθερία έκφρασης και λόγου, το δικαίωμα συνάθροισης και το δικαίωμα της ίδρυσης ενώσεων), η τροποποίηση το 2019 του Νόμου περί της δράσης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η τροποποίηση το 2019 του Νόμου περί της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών (Ν.Ι.Α.), η τροποποίηση, επίσης, του Νόμου περί του Δικαιώματος στην Πληροφόρηση, και άλλων τέτοιων νόμων, οι οποίοι συντρίβουν τις ελάχιστες ελευθερίες και ανεξαρτησία του λαού, αποτελούν τμήμα αυτού του σχεδιασμού. Ως αποτέλεσμα αυτού, εξαπολύονται φασιστικές επιθέσεις σε αγωνιστές υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικούς αγωνιστές, νομικούς, πρωτοπόρους εργάτες και αγρότες, άλλους αγωνιστές, δημοκράτες, ιθαγενείς που παλεύουν με συνθήματα όπως «τζαλ, τζανγκλ, ζαμίν, ιτζάτ, αντικάρ» (νερό, δάσος, γη, σεβασμός και δικαιώματα) και «δική μας διακυβέρνηση στα χωριά μας», Μουσουλμάνους, γυναίκες, φοιτητές, δασκάλους, καθηγητές και καλλιτέχνες. Τους φορτώνονται ψεύτικες κατηγορίες που υπάγονται στους δρακόντειους νόμους, όπως ο UAPA και αυτός περί υποκίνησης σε στάση, και υποβάλλονται σε σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια. Έχει καταστεί κανόνας η σύλληψη ιδίως καθοδηγητών, στελεχών, μελών των μαζικών οργανώσεων, των προέδρων και των μελών των Επαναστατικών Λαϊκών Επιτροπών, μαχητών των Λαϊκών πολιτοφυλακών, συμπαθούντων το κόμμα μας, οι οποίοι παλεύουν επί πάνω από πέντε δεκαετίες με σκοπό να απελευθερώσουν τη χώρα μας από την εκμετάλλευση και την καταπίεση των ιμπεριαλιστών και των κομπραδόρων ιθυνόντων και να εγκαθιδρύσουν ένα Νεοδημοκρατικό σύστημα, καθώς και η σύλληψη ηγετών, στελεχών και μελών των οργανώσεων που παλεύουν για την απελευθέρωση εθνοτήτων όπως στο Κασμίρ, τη Νάγκαλαντ, το Μανίπουρ, το Ασόμ και τη Μπόντολαντ (σ.parapoda: Υπό έκδοση στα ελληνικά είναι μπροσούρα του κόμματος για το εθνικό ζήτημα στην Ινδία). Εκατοντάδες από αυτούς ρεύουν σε φυλακές κοντά στις περιοχές του κινήματός μας.

Υπάρχει πλήρης αδιαφορία για τις επανειλημμένες υποδείξεις του Ανώτατου Δικαστηρίου στην αστυνομία και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν με την ελάχιστη δυνατή βία τα λαϊκά κινήματα, καθώς και για τον αριθμό των εκθέσεων από κυβερνητικούς οργανισμούς όπως οι Επιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις δολοφονίες κρατουμένων, τις βαρβαρότητες σε βάρος γυναικών και τα βασανιστήρια από την αστυνομία. Αντίθετα, φυλακίζουν φιλολαϊκούς αγωνιστές διαφόρων οργανώσεων και κοινωνικούς αγωνιστές. Απειλούν νομικούς που αναλαμβάνουν υποθέσεις του λαού και στερούν από τον τελευταίο τη Δικαιοσύνη.  Η αστυνομία δεν αφήνει σε ησυχία τους ακτιβιστές υπεράσπισης δικαιωμάτων και τους νομικούς που εργάζονται επαγγελματικά και με αφοσίωση για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Οι σύλλογοι που προβλέπεται να προστατεύουν τα συμφέροντα των νομικών και των πελατών τους έχουν εκφυλιστεί σε Καπ Παντσαγιάτ (σ.parapoda: Άτυπες οργανώσεις σε επίπεδο κοινότητας, που εκπροσωπούν ανώτερα κάστες, και είναι άσχετες με τις εκλεγμένες κοινοτικές οργανώσεις Παντσαγιάτ) που συστήνουν στους νομικούς να μην αναλαμβάνουν υποθέσεις μουσουλμάνων, χριστιανών, Νταλίτ και μαοϊστών. Σημειώνονται επιθέσεις σε δικαστικούς που προειδοποιούν για τις άδικες και τυχαίες συλλήψεις αθώων ιθαγενών. Ο περιφερειακός δικαστής της Σούκμα Πράμπχακαρ Γκουάλ απομακρύνθηκε από τη θέση του, στο όνομα των «λαϊκών συμφερόντων» (σ.parapoda: Καταγόμενος από την καταγεγραμμένη κάστα Γκάντα, αμφισβήτησε έμπρακτα τις μαζικές συλλήψεις ιθαγενών στις περιοχές των συγκρούσεων με το επαναστατικό κίνημα και, έχοντας ιστορικό καταδικών διεφθαρμένων αξιωματούχων, απομακρύνθηκε τον Απρίλη του 2016). Η δεσμοφύλακας στις κεντρικές φυλακές της Ράιπουρ Βάρσα Ντόνγκρε παύθηκε (σ.parapoda: Αυτό συνέβη το Μάη του 2017, όταν αποκάλυψε με ανάρτησή της στο facebook τα βασανιστήρια της αστυνομίας σε ανήλικες κρατούμενες ιθαγενείς). Σεξουαλικές βαρβαρότητες χρησιμοποιούνται ως όπλο για την καταστολή των κινημάτων. Ασκείται σταθερά πίεση στους ανθρώπους για να συνθηκολογήσουν, να εργαστούν ως πληροφοριοδότες και να ενταχθούν στις διάφορες αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις. Αποπειρώνται να τους δελεάσουν με διάφορους τρόπους. Χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους, μη αντέχοντας άλλο την αστυνομική κακομεταχείριση.

Κινητοποίηση κατοίκων στο δάσος Χασντέο Αράντ στην Τσατίσγκαρχ ενάντια στην εξόρυξη άνθρακα

Το ηγετικό στέλεχος του Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου, καθηγητής Σαϊμπάμπα, ο επαναστάτης συγγραφέας Βάραβαρα Ράο, ο καθηγητής Ανάντ Τελτούμπντε και όλοι όσοι κατηγορήθηκαν στην κατασκευασμένη υπόθεση Μπίμα Κορέγκαον ρεύουν στις φυλακές τα τελευταία χρόνια (σ.parapoda: Στις 2/1/2018 γιορταζόταν η 200ή επέτειος της μάχης του Κορέγκαον την πρωτοχρονιά του 1818 ανάμεσα στη στρατιά του Πέσουα – αντίστοιχου του πρωθυπουργού – της ινδικής κοινοπολιτείας των Μαράθα, που είναι ανώτερης κάστας, και στρατεύματα της Βρετανικής Εταιρίας Ανατολικών Ινδιών, που αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από τους «ανέγγιχτους» Μάχαρ. Παρότι συμμετείχαν για λογαριασμό των Βρετανών, σήμερα εκτιμάται από τους Νταλίτ ως νίκη επί των ανώτερων καστών. Στους εορτασμούς, που συμμετείχαν κυρίως Νταλίτ, επιτέθηκαν συμμορίες βραχμανιστών ινδουιστών με 1 νεκρό, 30 τραυματίες και 300 συλλήψεις. Οι έρευνες για τις συγκρούσεις οδήγησαν στο σκάρωμα από τις αρχές της φανταστικής κατηγορίας σε βάρος υπερήλικων και άλλων επιφανών αγωνιστών των πόλεων για σχεδιασμό δολοφονίας του Μόντι, με το φόρτωμα ενοχοποιητικών στοιχείων στους υπολογιστές κάποιων από αυτούς). Ένας από αυτούς, ο πατήρ Σταν Σουάμι, δολοφονήθηκε στη φυλακή, στερούμενος ιατρικές υπηρεσίες (σ.parapoda: βλ. εδώ). Το μέλος της ΚΕ του κόμματός μας, Μίλιντ Τελτούμπντε δολοφονήθηκε σε μια επίθεση περικύκλωσης στην περιοχή Μαρντιντόλα-Παρέβα που εξαπέλυσαν συνεργαζόμενες η ινδουιστική φασιστική κυβέρνηση Μόντι και η αντίστοιχη πολιτειακή κυβέρνηση (σ.parapoda: Γνωστός και ως Ντίπακ και Τζίβα, ο Τελτούμπντε, που ξεκίνησε εργαζόμενος σε ανοιχτό ορυχείο την ενασχόλησή του με το εργατικό κίνημα, δολοφονήθηκε μαζί με 25 άλλους συντρόφους στις 13 Νοέμβρη 2021 στα 57 του χρόνια). Η κυβέρνηση Μόντι συνωμοτεί για να δολοφονήσει τους υπόλοιπους με παρόμοιο τρόπο. Παρότι στον Βάραβαρα Ράο δόθηκε αναστολή λόγω της πίεσης των λαϊκών κινημάτων, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στη Σούντα Μπαραντουάτζ (σ.parapoda: Νομικός, ακτιβίστρια και μέλος του κόμματος Απελευθερωτικό Μέτωπο Τσατίσγκαρχ, συνελήφθη για την υπόθεση Μπίμα Κορέγκαον στις 28/08/2018 και αφέθηκε ελεύθερη στις 08/12/2021) χορηγήθηκε αναστολή υπό όρους. Χρειάζεται να απαιτήσουμε την άρση των όρων αυτών. Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις. Χρειάζεται να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωσή τους. Η Ν.Ι.Α. παρεμβάλλει εμπόδια στη διάδοση των καλεσμάτων μας για την απελευθέρωσή τους με αναστολή. Γνωρίζουμε ότι όλοι οι νομικοί εμπειρογνώμονες στη χώρα και τον κόσμο σφόδρα αντιτίθεται σε αυτή τη φυλάκιση.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Κόμματός μας και επικεφαλής του Γραφείου Ανατολικής Περιφέρειας σ. Κισάντα (Πράσαντ Μπος) και το μέλος της ΚΕ Σίλα Μαράντι συνελήφθησαν στη Σαραϊκέλα στις 12 Νοέμβρη του 2021 από την αστυνομία της Τζάρκχαντ. Ο σ. Κισάντα είναι 76 ετών και έχει πρόβλημα στη στεφανιαία αρτηρία, πάσχει από στηθάγχη και έχει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο από το 2015, παρακολουθείται για καρκίνο του προστάτη και πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, αρτηριακή πίεση, ζάχαρο και άλλες ασθένειες. Η σ. Σίλα πάσχει από αρτηριακή πίεση, υπερτροφία κοιλίας, πέτρα χοληδόχου κύστης, οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση και καταρράκτη γήρατος. Και οι δυο υποβάλλονταν σε θεραπεία. Οι παθήσεις τους επιβάλλουν άμεση αποθεραπεία, χωρίς καθυστέρηση. Όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταδικάσει σε κάθειρξη και να δολοφονήσει τον σ. Πρασάντ Μπος, παρουσιάζοντάς τον ως το κύριο πρόσωπο πίσω από την υπόθεση Μπίμα Κορέγκαον. Το γνωστό αμερικανικό ψηφιακό κέντρο εγκληματολογίας Arsenal αποκάλυψε τη συνωμοσία της κυβέρνησης στην υπόθεση Μπίμα Κορέγκαον. Η Ν.Ι.Α. δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα στο δικαστήριο το φάκελο για την άσκηση δίωξης. Η Δικαιοσύνη, ωστόσο, που οφείλει να ακυρώσει την υπόθεση και να απελευθερώσει τους φυλακισμένους, κινείται καθ’ υπαγόρευση της κυβέρνησης. Στη Ν.Ι.Α. έχουν δοθεί όλες οι εξουσίες σε υποθέσεις σαν κι αυτή.

Το μέλος της ΚΕ και μέλος της Επιτροπής της Ειδικής Ζώνης Δυτικών Γκατ σ. Βιτζέι (Μπ.Τζ.Κρισναμούρτι) συνελήφθη μαζί με τη συντρόφισσα Σαβίτρι στις 9 Νοέμβρη 2021 στο χωριό Σουλτάν Μπάτερι της περιφέρειας Ουαϊανάντ της Κεράλα. Το μέλος της ΚΕ σ. Καντσάντα (Αρούν Κουμάρ Μπατατσαρία) συνελήφθη μαζί με τον Άακας Ουράνγκ (Ραχούλ/Κατζαλόν) στις 5 Μάρτη 2022 σε μια φυτεία τσαγιού στην περιοχή Ουνταρμπάντ στο Ασόμ. Είναι 72 ετών και καθοδηγεί το επαναστατικό κίνημα, μένοντας στην παρανομία παρά τις διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Το μέλος της ΚΕ σ. Τζασπάλτζι (Βιτζέι Κουμάρ Αρία) συνελήφθη στο χωριό Σαμχάτα στην περιφέρεια Ρόχτας στη Μπιχάρ στις 13 Απρίλη 2022. Ο δημοσιογράφος Ρούπες Κουμάρ Σινγκχ (Μπαγκαλπούρ) (σ.parapoda: Κατέγραφε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ιθαγενών. Παρακολουθούταν και με το γνωστό και στην Ελλάδα Pegasus και, όταν κατήγγειλε αυτό και την συνακόλουθη απόπειρα εξαγοράς του, του φόρτωσαν εκρηκτικά στο όχημά του και τον κατηγόρησαν βάσει του UAPA. Αφέθηκε ελεύθερος, αλλά ξανασυνελήφθη στις 17/7/2022, λόγω των ρεπορτάζ του για τη μόλυνση χωριών ιθαγενών από εργοστάσια), ο Ανίλ Γιαντάβ (Ραφίγκαντζ Αουρανγκαμπάντ) (σ.parapoda: Δάσκαλος μουσικής που συνελήφθη τον Απρίλη ως «Μαοϊστής»), ο Ράτζες Γκούπτα (σ.parapoda: Συνελήφθη τον Ιούλη ως «Μαοϊστής» που ανασυγκροτούσε την οργάνωση στην περιοχή Σονγκάνγκα Μπιντ της Μπιχάρ και της Ουτάρ Πραντές), ο Ούμες Τσόουντχαρι (Σαμχάτα, Ρόχτας) (σ.parapoda: Συνελήφθη μαζί με τον Άρια) κατηγορούνται βάσει των παραπάνω δρακόντειων νόμων από τη Ν.Ι.Α.

Μαχητές και μαχήτριες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αντάρτικου Στρατού

Οι κομπραδόροι κυβερνώντες, με την επιβολή των διάφορων δρακόντειων νόμων, σχεδιάζουν να δολοφονήσουν μέσα στη φυλακή όλα αυτά τα άτομα, πρωτίστως τους κομματικούς καθοδηγητές μας. Εξαλείφουν τη δημοκρατική αρχή «η φυλάκιση δεν είναι απαραίτητη. Η αναστολή είναι ο κανόνας». Το Ανώτατο Δικαστήριο υπέδειξε να δίνεται πρώτιστη σημασία σε αιτήσεις για χορήγηση αναστολής, όμως κανείς δεν ασχολείται. Αυτό είναι αντισυνταγματικό.

Η ινδουιστική σοβινιστική κυβέρνηση δεν συνέλαβε τους πραγματικούς συνωμότες, τον ινδουιστή σοβινιστή δάσκαλο Μίλντ Έκμποτε (σ.parapoda: Μέλος του BJP, πρόεδρος εξτρεμιστικών ινδουιστικών οργανώσεων, υποκινητής της βίας εναντίον μουσουλμάνων, Νταλίτ και άλλων, έχει καταγραφεί η εμπλοκή του σε απόπειρες δολοφονίας, ταραχές, καταστροφή δημόσιας περιουσίας, εγκληματική συνωμοσία κ.ά. όμως δεν διώκεται) και τον Σαμπχάτζι Μπίντε (σ.parapoda: Πρώην στέλεχος της RSS, αργότερα έφτιαξε τη δική του ινδουιστική εξτρεμιστική οργάνωση. Πολλοί αστοί πολιτικοί ηγέτες, όπως και ο Μόντι, τον εκτιμούν ως γκουρού. Παρότι έχει καταγραφεί η εμπλοκή του με τον Έκμποτε σε απόπειρες δολοφονίας και πρόκληση διακοινοτικών ταραχών, δεν του έχει ασκηθεί δίωξη), και παραβίασε την τυπική δημοκρατία που υφίσταται στη χώρα. Κανένας από τους αξιωματικούς της αστυνομίας δεν τιμωρήθηκε, παρά τις εκθέσεις για τις θηριωδίες στη Σαρκινγκούντα (σ.parapoda: Στις 28/06/2012, 17 Αντιβάσι σφαγιάστηκαν και 13 γυναίκες βιάστηκαν ομαδικά από δυνάμεις ασφαλείας του ινδικού καθεστώτος) και την Εντσαμέτα (σ.parapoda: Στις 17/5/2013, στο χωριό αυτό, 8 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά, σκοτώθηκαν από αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις) στην Τσατίγσκαρχ, που ήταν αστυνομικές δολοφονίες. Τίποτα δεν λέγεται για δράση ενάντια στους δολοφόνους του πατρός Σταν Σουάμι. Δεκάδες εξτρεμιστικές ινδουιστικές σοβινιστικές οργανώσεις στη χώρα παρακινούν μόνιμα σε λιντσαρίσματα και δολοφονίες με το σύνθημα «Γκάου, Γκάνγκα, Τζίτα (σ.parapoda: «Αγελάδα, Γάγγης, Τζίτα (Ο λόγος του θεού από ιερό κείμενο)»). Παρότι αυτές οι οργανώσεις έχουν βάλει το χέρι τους για τις δολοφονίες των Ναρέντρα Νταμπολκάρ (σ.parapoda: Γιατρός, κοινωνικός αγωνιστής, ορθολογιστής (επικεφαλής της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Προλήψεων), δολοφονήθηκε το 2013), Γκόβιντ Πανσάρε (σ.parapoda: Δικηγόρος, μέλος του ΚΚΙ από το 1952, ιδρυτής οργάνωσης που ενθάρρυνε τους γάμους ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών καστών, δολοφονήθηκε με παρόμοιο με τον Νταμπολκάρ τρόπο το 2015.), Κάλμπουρτζι (σ.parapoda: Aκαδημαϊκός, μελετητής της ανώτερης κάστας Λινγκαγιάτ, της οποίας θεωρούταν προοδευτικό μέλος, και «αναθεωρητής» της ιστορίας της. Δολοφονήθηκε μετά από απειλές για τη ζωή του το 2015) και Γκάουρι Λάνκες (σ.parapoda: Δημοσιογράφος, επικρίτρια των πρακτικών των ινδουιστών εξτρεμιστών, δολοφονήθηκε στις 5 Σεπτέμβρη 2017), εξακολουθούν να λειτουργούν «νόμιμα».

Μια θρησκευτική μειονότητα της χώρας, οι Μουσουλμάνοι, είναι η πλειοψηφία των φυλακισμένων. Αθώοι καταπιεζόμενοι Νταλίτ και ιθαγενείς φυλακίζονται κατά χιλιάδες. Τα θύματα του TADA (σ.parapoda: Νόμος του 1987 για την Πρόληψη Τρομοκρατικών και Υπονομευτικών Δράσεων), του POTA (σ.parapoda: Νόμος του 2002 για την Πρόληψη της Τρομοκρατίας), και του σημερινού UAPA προέρχονται κυρίως από φτωχές τάξεις και κοινότητες Μουσουλμάνων, Νταλίτ και ιθαγενών. Ο πατήρ Σταν Σουάμι είχε γράψει σε μια έρευνά του ότι στο 97% των 3.000 ιθαγενών που επί χρόνια ρεύουν στις φυλακές της Τζάρκχαντ είχαν αποδοθεί χαλκευμένες κατηγορίες. Ειδικότερα, οι περισσότεροι από τους πολιτικούς κρατούμενους σαπίζουν στις φυλακές χωρίς δίκη.

Εξαπολύονται επιθέσεις στους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους κοινωνικούς αγωνιστές, τους νομικούς, τους δημοκράτες, τους κοσμικούς και προοδευτικούς ανθρώπους, τους πατριώτες, τους ποιητές, τους συγγραφείς και τους καλλιτέχνες που σταθερά παλεύουν για τα δικαιώματα των γυναικών, των ιθαγενών και των θρησκευτικών μειονοτήτων. Χαρακτηρίζονται «Μαοϊστές των πόλεων» και ρίχνονται στη φυλακή. Καταδικάζονται σε ισόβια και άλλες πολύχρονες φυλακίσεις. Χιλιάδες βρίσκονται πίσω από τα σίδερα επί πολλά χρόνια με χαλκευμένες κατηγορίες και τελικά αθωώνονται. Το δικαστήριο της περιφέρειας της Τζεχαναμπάντ στη Μπιχάρ καταδίκασε σε απαγχονισμό 10 συντρόφους και σε ισόβια άλλους 3 στην υπόθεση Σινάρι (σ.parapoda: Στις 01/12/1996 σφαγιάστηκαν από τον ιδιωτικό στρατό ανώτερων καστών Ρανβίρ Σένα 58 Νταλίτ, μεταξύ των οποίων παιδιά, ακόμη και ενός έτους, και έγκυοι, λόγω «συμπάθειας προς το Μαοϊσμό». Μη περιμένοντας την κομπραδόρικη αστική-φεουδαρχική δικαιοσύνη να αθωώσει τους κατηγορούμενους (όπως και έκανε, για τους 26 εναπομείναντες το 2013), το Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κέντρο Ινδίας – οργάνωση που συγχωνεύτηκε με το ΚΚΙ (Μ-Λ)/Λαϊκός Πόλεμος και ίδρυσαν το 2004 το ΚΚΙ(Μαοϊκό) – εκτέλεσε 34 άντρες ανώτερης κάστας στις 18/03/1999. Για την εκτέλεση αυτή κατηγορήθηκαν πάνω από 70 άτομα). Η αίτηση χάριτος για 4 υπό απαγχονισμό φυλακισμένους μαοϊστές στην υπόθεση Μπάρα εκκρεμούσε στο γραφείο του Προέδρου επί 24 χρόνια. Τελικά, ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες «να μείνουν στη φυλακή όσο ζουν» (σ.parapoda: Ως απάντηση στις σφαγές 59 μελών καταγεγραμμένων καστών μεταξύ 1990-1991 από τον ιδιωτικό στρατό ανώτερης κάστας Σαβάρνα Σένα, το ΜΚΚΙ εκτέλεσε 34 Μπουμιχάρ, επιφανή ομάδα ιδιοκτητών γης στις 12-13/02/1991). Το δικαστήριο της περιφέρειας Μούνγκερ καταδίκασε σε θάνατο 5 ιθαγενείς και αγρότες ακτιβιστές. Το δικαστήριο της περιφέρειας Ντούμκα στη Τζάρκχαντ καταδίκασε σε θάνατο το σ. Πραβίερ, μέλος της Επιτροπής Ειδικής Περιοχής Ανατολικής Μπιχάρ-Βορειοανατολικής Τζάρκχαντ του κόμματός μας. Ο Ρανβίρ Σένα, ένας ιδιωτικός στρατός των τσιφλικάδων από καταπιέζουσα κάστα στη Μπιχάρ, σφαγίασε 256 φτωχούς Νταλίτ σε 23 περιστατικά τις δεκαετίες ’80 και ’90. Κανένας από τους αξιωματικούς της αστυνομίας ή των φυλακών δεν καταδικάστηκε από κανένα δικαστήριο σε απαγχονισμό για το σφαγιασμό χιλιάδων ανώτατων καθοδηγητικών και άλλων στελεχών του επαναστατικού κόμματος τα τελευταία 50 χρόνια. Κανένας από τους ηγέτες του Κογκρέσου ή του BJP που ευθυνόταν για τη σφαγή των Σιχ το 1984 και τη σφαγή του 2002 στη Γκουτζαράτ δεν καταδικάστηκε σε απαγχονισμό. Αυτό είναι ταξική δικαιοσύνη, που απονέμεται από τα δικαστήρια της άρχουσας τάξης.

Αφίσα στην Τυνησία, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ιθαγενών (9 Αυγούστου), για την εκδήλωση αλληλεγγύης στον βαλλόμενο λαό της Νταντακαράνυα

Επαναστάτες και μαχητές των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων κακοποιούνται και υποβάλλονται σε πολύμορφα βασανιστήρια. Παρά το πέρασμα δεκαετιών από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην αλυσοδένονται φυλακισμένοι, ιδίως οι πολιτικοί κρατούμενοι, ευρισκόμενοι σε απομόνωση, αλυσοδένονται σε όλο το σώμα τους.  Επαναστάτες όπως οι Μπουπέσντα, Σαντχανάλα Ραμακρίσνα, Αμίτ Μπάγκτσι, Ασούτος, Μάντκαμ Γκοπάνα είναι φυλακισμένοι ισοβίως. Αυτοί οι σύντροφοι κρατάνε ψηλά και σταθερά την σημαία της επανάστασης. Μετατρέπουν τις φυλακές σε σχολειά της επανάστασης και κέντρα του λαϊκού αγώνα. Οι φυλακισμένοι καθοδηγητές του κόμματός μας ηγούνται των αγώνων στις φυλακές σε όλη τη χώρα με κύριο αίτημα την αναγνώρισή τους ως πολιτικών κρατουμένων, δικαιώματα και ελάχιστες πρόνοιες για φυλακισμένους, καθώς και με άλλα εντελώς σωστά αιτήματα. Έτσι, μετατρέπουν τις φυλακές σε άλλη μια εστία του πολέμου. Χρειάζεται να παλέψουμε για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων τους. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν τους χορηγείται αναστολή. Δεν οδηγούνται σε εφετεία, οι δίκες τους παρατείνονται χρονικά και συλλαμβάνονται στην πόρτα της φυλακής κάθε φορά που απελευθερώνονται. Τα δικαστήρια έχουν δώσει εντολή στην αστυνομία να στέλνουν το φάκελο με τη μήνυση σε όλες τις περιπτώσεις συλληφθέντων εντός 4 μηνών από τη σύλληψή τους. Επίσης, μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να εφαρμόζονται κατά συγχώνευση οι ποινές διαφόρων υποθέσεων. Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Αυτή η κατάσταση διάκειται επίσης ενάντια στο ινδικό Σύνταγμα. Πρέπει να ξεκινήσουμε μια πολιτική καμπάνια στη χώρα και διεθνώς ώστε να παραχωρούνται στους πολιτικούς κρατουμένους κάποιες ελάχιστες διευκολύνσεις, να καλύπτονται οι οικονομικές τους ανάγκες και να προχωρούν οι υποθέσεις τους.

Το ινδικό Σύνταγμα ορίζει ότι οι φυλακές πρέπει να λειτουργούν ως κέντρα αναμόρφωσης των φυλακισμένων. Ωστόσο, ο νόμος περί φυλακών και τα εγχειρίδια με τις οδηγίες που έχουν υιοθετήσει οι διάφορες πολιτειακές κυβερνήσεις δεν είναι παρά αντίγραφα των εγχειριδίων που είχε υιοθετήσει το 1894 η βρετανική αποικιακή κυβέρνηση. Άλλο ένα εμπόδιο για μεταρρυθμίσεις στις φυλακές είναι ότι αξιωματούχοι της αστυνομίας είναι αξιωματούχοι των φυλακών. Έτσι, οι κανονισμοί των φυλακών εφαρμόζονται όπως συμφέρει τους αξιωματούχους της αστυνομίας. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι χιλιάδες των απλών φυλακισμένων στις 1.382 φυλακές που είναι υπόδικοι ή καταδικασμένοι βρίσκονται σε οικτρές συνθήκες. Οι ινδικές φυλακές θεωρούνται μακράν οι χειρότερες σε όλο τον κόσμο. Οι κακοποιήσεις και οι θηριωδίες σε βάρος των φυλακισμένων είναι χωρίς όρια. Οι αξιωματικοί, κατά κανόνα, υποβάλλουν σε τρίτου βαθμού βασανιστήρια τους φυλακισμένους που διαμαρτύρονται για την παραβίαση των κανονισμών των φυλακών και των δικαιωμάτων τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι οι φυλακισμένοι στοιβάζονται σε φυλακές μακράν πέραν της χωρητικότητάς τους. Για παράδειγμα, ενώ η χωρητικότητα των φυλακών στην Τσατίσγκαρχ είναι 6.070, το 2017 υπήρχαν πάνω από 16.000. Εξάλλου, 43% των υπόδικων φυλακισμένων είναι στη φυλακή για μια περίοδο από 6 μήνες ως 5 χρόνια. Η ποινή, ωστόσο, για τις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται δεν θα υπερέβαινε αυτό το διάστημα. Επίσης, λόγω της φτώχειας και της αστυνομικής καταστολής, οι συγγενείς των φυλακισμένων αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες για να τους δουν σε επισκεπτήριο.

Το νερό και οι συνθήκες υγιεινής, καθώς και η σίτιση των κρατουμένων είναι σε χειρότερη κατάσταση ακόμα και από στάβλο. Δεν υπάρχουν οι ελάχιστες εγκαταστάσεις υγιεινής σε διάφορες φυλακές. Αν ένας σωλήνας νερού σπάσει ή χαλάσει, χρειάζονται 3 και 4 μήνες για την επιδιόρθωσή τους. Οι μη φυσιολογικοί θάνατοι (δολοφονίες) έχουν καταστεί κάτι το σύνηθες σε όλες τις φυλακές της χώρας. Πολλοί από τους αγωνιστές μας και άλλους αγωνιστές έδωσαν τη ζωή τους με αυτό τον τρόπο. Σύμφωνα με μια έρευνα, 1.900 με 2.100 φυλακισμένοι, καταδικασμένοι ή υπόδικοι, πεθαίνουν στη χώρα κάθε χρόνο. Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου σ. Μπαρούντα (Σουσίλ Ρόι) και σ. Βιτζέιντα (Ναραγιάν Σανυάλ), τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σ. Ταπάσντα (Πατίτ Παβάν Χαλντάρ) και σ. Τσιντάνντα (Ναρέντρα Σινγκχ) πέθαναν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την απελευθέρωσή τους, εξαιτίας των σωματικών και ψυχικών βασανιστηρίων από την αστυνομία και τις αρχές των φυλακών ενώ βρίσκονταν φυλακισμένοι. Η σ. Ναρμάντα, ηγέτιδα του κινήματος στη Ντάντακαράνυα, καθ’ οδόν για αποθεραπεία, και ο σύντροφός της σ. Κιράν συνελήφθησαν, και η πρώτη, ελλείψει κατάλληλης θεραπείας, έδωσε τη ζωή της στο νοσοκομείο στις 9 Απρίλη 2022. Όλα αυτά είναι δολοφονίες από τους κυβερνώντες.

Συχνά, η υγεία των γυναικών πλήττεται στις φυλακές. Οι πολιτικές κρατούμενες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Τις καταπιέζει η βραχμανιστική φεουδαρχική πατριαρχία. Οι φυλακισμένες πρέπει να αφαιρούν τα υποδήματά τους και να υποκλίνονται στις αρχές των φυλακών. Πρέπει να καλύπτουν το κεφάλι τους με το πέπλο τους και, αν δεν το κάνουν, δέχονται διάφορες ύβρεις. Οι γυναίκες χρειάζονται θρεπτική τροφή, όμως δεν τους παρέχεται. Διάφορες ιδιαίτερες διευκολύνσεις δεν παρέχονται σε γυναίκες, ενώ οι σεξουαλικές βαρβαρότητες σε βάρος τους αποτελούν τον κανόνα. Κανένας, όμως, δεν ασχολείται με τέτοια περιστατικά. Αστυνομικό κράτος υπάρχει με την εξουσία των κομπραδόρων κυβερνώντων. Η παραδοσιακή κατασκοπία (με πληροφοριοδότες, μυστικούς και προδότες) και η ψηφιακή κατασκοπία (με διάφορα είδη λογισμικών, όπως το Pegasus, η παγίδευση κινητών τηλεφώνων, συσκευές όπως κάμερες και παρακολούθηση μέσω δορυφόρων και ντρόουν) εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα και τη μετατρέπουν σε μια μεγάλη φυλακή. Όλα αυτά αποτελούν μέρος του πολέμου 4ης γενιάς για την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών, των μη κρατικών ομάδων και οργανώσεων και των κομμάτων που προβαίνουν σε διαφόρων ειδών διαμαρτυρίες και λαϊκούς αγώνες ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους κομπραδόρους κυβερνώντες.

Μαχητές και μαχήτριες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αντάρτικου Στρατού αποτίουν φόρο τιμής στους πεσόντες κατά την Εβδομάδα των Μαρτύρων (28/7-3/8/2022)

Ωστόσο, λόγω των μαχητικών δημοκρατικών κινημάτων σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση χρειάστηκε να ξανασκεφτεί το άρθρο 124 Α (του Νόμου περί υποκίνησης σε στάση) (σ.parapoda: το άρθρο αφορά τον ορισμό του εν λόγω αδικήματος) και τον AFSPA του 1958 (σ.parapoda: Νόμος για τις Ειδικές Εξουσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχει τις ρίζες του στην βρετανική αποικιακή νομοθεσία και εφαρμόζεται επί χρόνια σε μεγάλα τμήματα της Βορειοανατολικής περιοχής της Ινδίας και στο Τζαμού-Κασμίρ. Δίνει δικαίωμα και ακαταδίωκτο στις δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν και να μπαίνουν στις ιδιοκτησίες ανθρώπων δίχως ένταλμα, να πυροβολούν και να σκοτώνουν, ακόμα και σε περιστάσεις όπου δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.). Κατάργησε τον τελευταίο σε πολλές περιοχές των βορειοανατολικών πολιτειών. Πέραν αυτών, υπάρχουν διάφορα δημοκρατικά κινήματα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για την κατάργηση δρακόντειων νόμων όπως ο UAPA. Χρειάζεται να εντείνουμε αυτούς τους αγώνες. Δημοκράτες, οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Νταλίτ, ιθαγενών, γυναικών, φοιτητών και καθηγητών, μεμονωμένες προσωπικότητες και διάφορα μαρξιστικά-λενινιστικά μαοϊκά κόμματα και οργανώσεις, καθώς και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις και προσωπικότητες παλεύουν στη χώρα με το σύνθημα να σωθεί η δημοκρατία.

Από την άλλη, αυξάνεται ο κίνδυνος από επιθέσεις ντρόουν στις περιοχές του κινήματος, ιδίως στη Μπιχάρ, τη Τζάρκχαντ, την Τσατίσγκαραχ, τη Μαχαράστρα, την Τελανγκάνα, την Άντρα Πραντές και την Οντίσα. 12 βόμβες ρίχτηκαν από ντρόουν μεταξύ 2-3 π.μ. στις 19 Απρίλη 2021 στην περιφέρεια Σούκμα της Τσατίσγκαρχ. Το 2022, πάνω από 50 βαριές βόμβες ρίχτηκαν σε τέσσερα σημεία μεταξύ 1:09-1:35  π.μ. στις 14-15 Απρίλη. Αυτές οι επιθέσεις με ντρόουν ξεκάθαρα δείχνουν τον κίνδυνο για τους αυτόχθονες. Χάρη στα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προστασίας από τις δυνάμεις του ΛΑΑΣ, οι βόμβες που ρίχτηκαν στα εδάφη των ιθαγενικών λαών δεν προκάλεσαν απώλειες ζωών. Ωστόσο, οι ζωές των ιθαγενών βρίσκονται σε κίνδυνο από τους βομβαρδισμούς, λόγω των καθημερινών αγροτικών τους εργασιών. Και στις δύο περιπτώσεις βομβαρδισμών με ντρόουν, οι ιθαγενείς κινητοποιήθηκαν μαζικά, διοργανώνοντας διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις, τις οποίες τα ΜΜΕ κάλυψαν εκτενώς, όπως και μετέδωσαν τις εικόνες από τα χτυπημένα από τις βόμβες εδάφη και δέντρα. Όμως οι αξιωματούχοι της αστυνομίας δεν συμφωνούσαν ότι αυτές προκλήθηκαν από επιθέσεις με ντρόουν. Αντίθετα, ισχυρίζονταν ότι οι Μαοϊστές διαδίδουν ψέματα και υποκινούν το λαό σε εξέγερση. Και στις δύο περιπτώσεις, λαός και ΜΜΕ ήταν αυτόπτες μάρτυρες. Η ΚΕ, η Επιτροπή Ειδικής Ζώνης Νταντακαράνυα και το Γραφείο Νότιας Υπο-Ζώνης του κόμματος εξέδωσαν δελτία Τύπου στα οποία κόμιζαν και αποδείξεις για τις επιθέσεις αυτές τις οποίες καταδίκαζαν. Πέρα από την τοπική αστυνομία, μονάδες Cobra (σ.parapoda: Ταγμάτων Κομάντο για Αποφασιστική Δράση), DRG (σ.parapoda: Περιφερειακών Εφεδρικών Φρουρών), STF (σ.parapoda: Δυνάμεων Ειδικών Καθηκόντων) και Κομάντο Γκρι Μπερέδων, καθώς και μονάδες του Ινδικού Στρατού, ιδίως αξιωματούχοι, στελέχη, τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, στη δεύτερη επίθεση πήραν μέρος, καθώς και ελικόπτερα και υπερσύγχρονα ντρόουν. Η επίθεση εξαπολύθηκε με το συντονισμό των στρατοπέδων της αστυνομίας στην Πάμπεντ (περιφέρεια Μπιτζαπούρ), στη Βίμπα (περιφέρεια Σούκμα) και την Τσεναπούραμ (περιφέρεια Μπαντράντι Κοταγκούντεμ της Τελανγκάνα). Οι προετοιμασίες διεξάγονταν επί 50 μέρες. Υπάρχουν εντατικές προετοιμασίες στο στρατόπεδο της Πάμεντ για περισσότερες επιθέσεις με ντρόουν, υπό την επίβλεψη ανώτατων αξιωματούχων εντός του στρατοπέδου που είναι καμουφλαρισμένοι με πράσινες στολές. Οι ένοπλες δυνάμεις του κράτους εξαπολύουν πόλεμο ενάντια στο λαό. Οι δυνάμεις του Ινδικού Στρατού είναι μαζικά ανεπτυγμένες φορώντας στολές τοπικών δυνάμεων σε όλα τα στρατόπεδα στις περιοχές του κινήματος.

Μαχητές και μαχήτριες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αντάρτικου Στρατού αποτίουν φόρο τιμής στους πεσόντες κατά την Εβδομάδα των Μαρτύρων (28/7-3/8/2022)

Οι επιθέσεις με ντρόουν διεξήχθησαν υπό την άμεση επίβλεψη αξιωματούχων των αστυνομικών, παραστρατιωτικών και στρατιωτικών δυνάμεων, με την άδεια του πρωθυπουργού της Τσατίσγκαρχ Μπουπές Βάγκελ και με την καθοδήγηση του Υπουργού Εσωτερικών της χώρας Αμίτ Σαχ, του Ατζίτ Ντόβαλ (σ.parapoda: ιεραρχικά ανώτερος των υπουργών Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού της χώρας) και του Βιτζέι Κούμαρ (σ.parapoda: Υπουργός Οδικών Μεταφορών και Εθνικών Οδών και Υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας), υπό τις εντολές του πρωθυπουργού Μόντι. 5-6.000 άντρες των ενόπλων δυνάμεων χρησιμοποιήθηκαν για αυτές τις επιθέσεις. Οι δυνάμεις αυτές αναπτύχθηκαν στην Τσέρλα, την Πάμεντ και την Μπασαγκούντα, και ιδιαίτερα στις περιοχές και τα χωριά Κολάι, Κάντιγιουμ, Πότονγκ, Βίμπα, Ελμαγκούντα, Σόναντ Έρβου, Μπούρπακαλ, Τσινταλναρ, Τσινταγκούφα, Μπασαγκούντα και Τσεναπούραμ. Ένα νέο στρατόπεδο της αστυνομίας δημιουργήθηκε στο χωριό Πουσουγκούπα στα σύνορα Τσατίσγκαρχ-Τελανγκάνα στις 29 Απρίλη. Ο τοπικός ιθαγενικός πληθυσμός διεξάγει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του τελευταίους μήνες. Όμως οι αρχές δεν αφουγκράζονται τον λαό. Την ίδια μέρα, δημιουργήθηκε ένα άλλο στρατόπεδο της αστυνομίας στο χωριό Ουντιπέντα. Το Πέμπτο Πρόγραμμα (σ.parapoda: Παράρτημα του ινδικού Συντάγματος που διευκολύνει την παροχή διευρυμένων αρμοδιοτήτων τοπικά σε περιοχές εκτός των βορειοανατολικών πολιτειών, που υπάγονται στο Έκτο Πρόγραμμα) εφαρμόζεται στη Μπάσταρ. Ο ιθαγενικός της πληθυσμός κινητοποιείται από το Νοέμβρη του 2019 σε πολλές περιοχές ενάντια στη σχεδιαζόμενη ανέγερση στρατοπέδων χωρίς την άδεια των Γκραμ Σάμπχα (σ.parapoda: Τοπικών Συμβουλίων, η άδεια των οποίων προβλέπεται από το Πέμπτο Πρόγραμμα για τέτοια έργα), καθώς και ενάντια στις σφαγές που διαπράττει η αστυνομία. Όμως, παρά τις κινητοποιήσεις αυτές, νέα στρατόπεδα δημιουργούνται. Διαπράττονται δολοφονίες, οι οποίες παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα δήθεν ένοπλων συγκρούσεων με τις ένοπλες δυνάμεις του κράτους. Άνθρωποι συλλαμβάνονται με χαλκευμένες κατηγορίες, ξυλοκοπούνται και βαναυσότητες ενάντια στις γυναίκες διαπράττονται χωρίς σταματημό.

Αυτός ο πόλεμος ενάντια στο κόμμα και τον λαό έχει επιβληθεί από την ινδική κυβέρνηση για να λεηλατήσει τη γη, το δάσος και το νερό και όλους τους φυσικούς πόρους, και να τους παραδώσει στους ντόπιους και ξένους μεγαλοκαπιταλιστές. Ο πόλεμος εξαπολύεται για την εξάλειψη των Επαναστατικών Λαϊκών Συμβουλίων, που στέκονται ως αχτίδα ελπίδας για τους φτωχούς και τους καταπιεζόμενους ανθρώπους. Ωμά παραβιάζεται το ινδικό Σύνταγμα, καθώς ο πόλεμος διεξάγεται στις περιοχές που εμπίπτουν στο Πέμπτο Πρόγραμμα και τσαλαπατά τα δικαιώματα των Γκράμ Σάμπχα που προβλέπονται από τον PESA (σ.parapoda: Νόμος που επέκτεινε τα δικαιώματά τους, ιδίως για την έγκριση επιχειρηματικών σχεδίων στη γη των αυτοχθόνων). Πρόκειται επίσης για παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου και των προνοιών της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών.

Ο αγώνας μας, αγώνας αντίστασης, ο Λαϊκός Πόλεμος είναι δίκαιος. Είναι προς το συμφέρον της πλειοψηφίας του λαού. Το κόμμα μας εργάζεται για το συμφέρον όλων των καταπιεζόμενων ανθρώπων. Αντιπαλεύουμε τον άδικο πόλεμο της κυβέρνησης. Αντιστεκόμαστε με πόλεμο για τα συμφέροντα των πλατιών μαζών, για να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή και για να προστατευτούν οι φυσικοί πόροι για τις επόμενες γενιές, καθώς και οι ιθαγενικοί λαοί. Ο λαός, οι μαζικές οργανώσεις, το Κόμμα, ο ΛΑΑΣ, οι Επαναστατικές Λαϊκές Επιτροπές αντιστέκονται στον πόλεμο προκειμένου να προστατεύσουν και να ενισχύσουν τις τελευταίες και για γη-δάσος-νερό-επιβίωση-ταυτότητα-αυτοσεβασμό. Δεν θα παραδοθούμε, προετοιμαζόμαστε να καταβάλλουμε θυσίες για την επιτυχία της επανάστασης. Αντίθετα, οι αστυνομικές, παραστρατιωτικές και στρατιωτικές δυνάμεις διεξάγουν πόλεμο ενάντια στο λαό, για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών όπως οι Αμπάνι και Αντάνι (σ.parapoda: Δυναστείες μεγιστάνων συνδεδεμένων με την κυβέρνηση και πλασιέ άλλων από το εξωτερικό). Ποτέ, όμως, στην ιστορία δεν νίκησαν όσοι διεξάγουν άδικους πολέμους. Ακόμα και αν κέρδισαν, αυτό έγινε προσωρινά. Ο λαός κατακτά την νίκη τελικά.

Φωτογραφία από κινητοποίηση στην Ιταλία την Εβδομάδα Τιμής στους Μάρτυρες του Λαϊκού Πολέμου (28/07-03/08/2022)

Η ΚΕ του κόμματός μας καλεί τους δημοκράτες, νομικούς εμπειρογνώμονες, οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας και στον κόσμο, οργανώσεις αλληλεγγύης προς τον Λαϊκό Πόλεμο, καθώς και την Διεθνή Λίγκα Λαϊκών Αγώνων (ILPS) να εντείνουν το κίνημα διαμαρτυρίας για την εντεινόμενη επίθεση της βραχμανιστικής ινδουστικής φασιστικής κυβέρνησης Μόντι ενάντια στο καθοδηγούμενο από το κόμμα μας επαναστατικό κίνημα, τα κινήματα των καταπιεζόμενων τάξεων, στρωμάτων και εθνοτήτων και τα δημοκρατικά δικαιώματα, και ιδίως για τις εν εξελίξει και σχεδιαζόμενες σφοδρές επιθέσεις με ντρόουν. Καλεί σε διοργάνωση κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας τη Διεθνή Εβδομάδα Δράσης (13-19 Σεπτέμβρη) μπροστά από την ινδική πρεσβεία σε κάθε χώρα, μαζί με τους εργάτες και άλλες εργαζόμενες μάζες, υπαλλήλους, διανοούμενους και δημοσιογράφους ινδικής καταγωγής, με αιτήματα:

1.Απελευθέρωση χωρίς όρους των πολιτικών κρατουμένων.

2.Ακύρωση των εν εξελίξει και σχεδιαζόμενων μεγάλης κλίμακας επιθέσεων με ντρόουν από την κυβέρνηση Μόντι και την κυβέρνηση της Τσατίσγκαρχ στις περιοχές του κινήματος.

3.Παροχή καθεστώτος πολιτικού κρατουμένου σε όλους όσους βρίσκονται στη φυλακή για υποθέσεις κοινωνικών και πολιτικών αγώνων.

4.Κατάργηση των νόμων περί ασφαλείας, του UAPA και του AFSPA σε διάφορες πολιτείες. Ο νόμος περί υποκίνησης σε στάση πρέπει να αφαιρεθεί από τον ινδικό Ποινικό Κώδικα. Όλοι οι συλληφθέντες βάσει αυτών των νόμων πρέπει άμεσα και χωρίς όρους να απελευθερωθούν.

5.Να σταματήσουν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, ιδίως των πολιτικών κρατουμένων και των γυναικών, καθώς και η καταστολή και οι βαρβαρότητες εναντίον τους.

6.Τα εγχειρίδια για τη μεταχείριση των κρατουμένων πρέπει να τροποποιηθούν. Οι συνθήκες στις φυλακές πρέπει να βελτιωθούν αντίστοιχα.

7.Να σταματήσει η φασιστική επίθεση SAMADHAN (σ.parapoda: Aρκτικόλεξο συνόλου στρατηγικών, με τα γράμματα να αντιστοιχούν στα εξής: S-Έξυπνη Ηγεσία, Α-Επιθετική Στρατηγική, Μ-Κινητροδότηση και Εκπαίδευση, Α-Πρακτική Πληροφόρηση, D-Δράση στη βάση πινάκων μέτρησης δραστηριότητας και μέτρησης αποτελεσμάτων ανά περιοχή, Η-Τεχνολογία δημιουργίας Ζωνών Ασφαλείας, Α-Πλάνο Δράσης για κάθε περιοχή και Ν-Μη πρόσβαση σε χρηματοδότηση)-Prahar (σ.parapoda: Η αντίστοιχη στρατιωτική επιχείρηση, που βρίσκεται στην τρίτη φάση της).

8.Να σταματήσει η καταστολή όσων τοποθετούνται ανοιχτά ενάντια στην αδικία.

9.Να σταματήσει η καταστολή των αγώνων των αυτοχθόνων που διεξάγονται για την προστασία των φυσικών πόρων της χώρας.

10.Να σταματήσει η βίαιη καταστολή των κυβερνητικών μισθοφορικών δυνάμεων σε βάρος των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων των καταπιεζόμενων εθνοτήτων στο Κασμίρ, τη Νάγκαλαντ, το Ασόμ και τη Μανίπουρ.

11.Να σταματήσει η βραχμανιστική ινδουιστική φασιστική και μανουιστική επίθεση (σ.parapoda: Μανού είναι ο αρχέτυπος, πρώτος άνθρωπος, που αντιστοιχεί στις «ιερές παραδόσεις», εξού και το Μανουσμρίτι, η παράδοση του Μάνου, «ιερό κείμενο» που καθαγιάζει ως και την υποταγή και τη δουλεία) ενάντια στους εργάτες, τους αγρότες και άλλες καταπιεζόμενες τάξεις, τους φοιτητές και τη νεολαία, τους καθηγητές, τις θρησκευτικές μειονότητες, τους Νταλίτ, τις γυναίκες και άλλα καταπιεζόμενα τμήματα της κοινωνίας.

Abhay,

Εκπρόσωπος Τύπου

της Κεντρικής Επιτροπής

του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού)

Μετάφραση parapoda. To κείμενο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Επιτροπής στα αγγλικά στις 20/08/2022.

πηγή: parapoda.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το