Παρατίθεται ακολούθως μια ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού) για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ινδία ενάντια σε τρεις ακραία νεοφιλελεύθερους νόμους που υιοθετήθηκαν το Σεπτέμβρη υιοθετήθηκαν δια βοής από την Άνω Βουλή (Συμβούλιο των Πολιτειών) της Ινδίας. Οι νόμοι αυτοί αλλάζουν τους κανόνες σχετικά με την πώληση, την συσσώρευση και τιμολόγηση των αγροτικών προϊόντων. Για παράδειγμα, ιδιώτες αγοραστές ελεύθερα θα μπορούν να συσσωρεύουν βασικά αγροτικά προϊόντα για μελλοντικές πωλήσεις, κάτι που παλιότερα μόνο αδειοδοτημένοι από την κυβέρνηση και εντός ορίων μπορούσαν να κάνουν. Ομοίως, απουσιάζουν πρόνοιες για εγγυημένες τιμές, κάτι που, μαζί με την κατάργηση οποιασδήποτε ρύθμισης, θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ των μονοψωνίων και, ακολούθως, των μονοπωλίων. Ήδη από το 2017 ο μεγιστάνας Μουκές Αμπάνι είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, καθώς ανέφερε ότι «η γεωργία, η παιδεία και η υγεία βρίσκονται στον οδικό χάρτη» του. Ομοίως, ο επιχειρηματικός όμιλος Αντάνι ήδη από το 2015 είχε αναφέρει ότι «Θέλουμε να γίνουμε γνωστοί ως ένας μεγάλος παίκτης στον τομέα των αγροτικών υποδομών και η Αντάνι Ουίλμαρ να είναι μια μεγάλη εταιρία τροφίμων στη χώρα».

Απέναντι σε μια τέτοια ολομέτωπη επίθεση, το αυτονόητο, ένα ενιαίο μέτωπο αγροτών γίνεται πράξη. Όμως, από τη στιγμή που δεν αφορά μόνο τους αγρότες η επίθεση, το ΚΚΙ (Μαοϊκό) επισημαίνει ότι το μέτωπο χρειάζεται να επεκταθεί σε όλους τους πληττόμενους.

***

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό)

Κεντρική Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στους τρεις αντιλαϊκούς νόμους για τη γεωργία, μέχρι η κυβέρνηση Μόντι να τους ανακαλέσει πλήρως

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό), άλλη μια φορά, απευθύνει κόκκινους επαναστατικούς χαιρετισμούς σε όλους όσους, στο Δελχί και σε όλη την Ινδία, αποφασιστικά, αδιάκοπα και ενωμένα αγωνίζονται για την ανάκληση των τριών αντιαγροτικών νόμων της κυβέρνησης Μόντι. Καλωσορίζουμε θερμά την «πορεία τρακτέρ» που διεξήγαγαν στις 26 Γενάρη (σ.parapoda: μια ενωτική πρωτοβουλία 40 αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων).

© Naveen Sharma/SOPA Images/Shutterstock

Αυτοί οι αγώνες γύρω από το Δελχί και σε όλη την Ινδία μας θυμίζουν άλλη μια φορά τους αγώνες ενάντια στους Νόμους Ρόουλατ της βρετανικής κυβέρνησης (σ.parapoda: σειρά νόμων του «Αυτοκρατορικού Νομοθετικού Συμβουλίου» της Βρετανικής Ινδίας το Φλεβάρη του 1919 που επέτρεπε τη διεξαγωγή δικών χωρίς ενόρκους και τη φυλάκιση χωρίς δίκες. Με τη μαζική εξέγερση των Ινδών, δεν εφαρμόστηκαν). Τότε ήταν οι Βρετανοί, τώρα ο πράκτορας των ιμπεριαλιστών Μόντι. Τότε ήταν ο Μπάγκατ Σινγκχ (σ.parapoda: αριστερός αγωνιστής του αντιβρετανικού αγώνα που κρεμάστηκε από τους Βρετανούς στα 23 του χρόνια), σήμερα, ως νόμιμοι κληρονόμοι του, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εξεγερμένοι αγρότες. Αντί να πάρει πίσω αυτούς τους νόμους, η κυβέρνηση υιοθετεί την πολιτική του κερδίσματος χρόνου και του ξεφουσκώματος του κινήματος. 11 γύροι συνομιλιών έχουν λάβει ως τώρα χώρα, κατά τους οποίους οι ηγέτες των αγροτών έχουν καταστήσει ξεκάθαρο στην κυβέρνηση ότι το κύριο αίτημά τους είναι ότι οι τρεις νόμοι πρέπει να ανακληθούν, ωστόσο η κυβέρνηση σκόπιμα χρονοτριβεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση των Ιμπεριαλιστών και της κομπραδόρικης αστικής τάξης της Ινδίας.

Στις 26 Γενάρη, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες σε τρακτέρ πορεύτηκαν προς το Δελχί και αποκάλυψαν σε όλο τον κόσμο πόσο μεροληπτική και αντιαγροτική είναι αυτή η λεγόμενη «Μέρα της Δημοκρατίας» της Ινδίας. Ακόμα και μετά την αδειοδότηση διεξαγωγής της πορείας, η κυβέρνηση (σ.parapoda: η οποία «έριξε» το διαδίκτυο σε 14 από τις 22 περιφέρειες της πολιτείας Χαριάνα, δίπλα στο Νέο Δελχί), μέσω της αστυνομίας, συνεχώς προσπαθούσε να σταματήσει τους αγρότες, ώστε να μην την πραγματοποιήσουν. Μπλόκαρε τους δρόμους, έριξε δακρυγόνα, επιτέθηκε με γκλομπ. Ο νεαρός Νάβντιπ Σινγκχ σκοτώθηκε (σ.parapoda: 26χρονος νιόπαντρος που πρόσφατα είχε γυρίσει από την Αυστραλία. Με το τρακτέρ του προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο της αστυνομίας, η οποία, μαζί με τον ιατροδικαστή ισχυρίζονται ότι σκοτώθηκε στην ανατροπή του τρακτέρ. Οι συνδιαδηλωτές του όμως βεβαιώνουν ότι δέχτηκε πυρά). Ο νόμος και η τάξη είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Έκανε ό,τι είναι δυνατό για να μετατρέψει την ειρηνική πορεία των αγροτών σε βίαιη. Μάλιστα, από την αρχή επιδίωξε να παρεισφρύσουν στην πορεία οι πράκτορες του ΒJP (σ.parapoda: Ινδικό Λαϊκό Κόμμα, το κυβερνών κόμμα) Ντιπ Σιντού (σ.parapoda: 26χρονος «στρατευμένος» με το Μόντι ηθοποιός) και Λάκα Σίντνα (σ.parapoda: 36χρονος γκάνγκστερ, ασχολούμενος με την πολιτική πια, γνωστός για το σβήσιμο πινακίδων στα αγγλικά και τα χίντι και τη «διόρθωσή» τους στη γλώσσα παντζάμπι, της οποίας δηλώνει «υπερασπιστής»). Ακόμα και παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, επιτράπηκε σε αυτούς τους πράκτορες να βαδίσουν προς το Κόκκινο Οχυρό (σ.parapoda: μνημείο στο κέντρο του Δελχί). Η άδεια σε αυτούς να φτάσουν στο Κόκκινο Οχυρό, να υψώσουν σημαία (σ.parapoda: την θρησκευτική σημαία των Σιχ) και να προκαλέσουν αναταραχή, ο χαρακτηρισμός της πορείας με τα τρακτέρ ως «βίαιης» και, ακολούθως, η χάλκευση ψεύτικων κατηγοριών στους ηγέτες της αποτελούν τμήμα της συνωμοσίας της βραχμανικής ινδουιστικής φασιστικής κυβέρνησης Μόντι. Καταδικάζουμε αυτή την ευτελή και κατασταλτική τακτική της κυβέρνησης. Καλούμε τους στρατιώτες και την αστυνομία να σταθμίσουν τα γεγονότα και να σταθούν στο πλευρό των αγροτών, αφού και αυτοί επίσης είναι γιοι και κόρες αγροτών.

© Naveen Sharma/SOPA Images/Shutterstock

Αυτή η Πορεία αποκάλυψε την διπροσωπία και υποκρισία του Μόντι, ο οποίος παριστάνει τον «κύριο υπηρέτη του Λαού». Η αλήθεια ότι, όχι μόνο δεν είναι «κύριος υπηρέτης του λαού της Ινδίας», αλλά, στην πραγματικότητα, είναι ο υπάκουος υπηρέτης των ιμπεριαλιστών και των κομπραδόρικων επιχειρηματικών ομίλων, έχει πια αποκαλυφθεί ανοιχτά. Με μια ακλόνητη στάση έναντι της ανάκλησης των νόμων, οι αγρότες, μέσω της ενότητας και της αποφασιστικότητάς τους, έχουν κάνει όλα τα κόλπα για να οδηγηθούν σε ένα είδος διαπραγμάτευσης να αποτύχουν. Υπάρχουν ακόμα κάποιες δυνάμεις εκτός του Ενιαίου Μετώπου (σ.parapoda: δύο από αυτές, επικαλέστηκαν τις ταραχές την «ημέρα της Δημοκρατίας» για να αποσυρθούν από τις διαμαρτυρίες). Καλούμε όλες αυτές τις δυνάμεις να κατανοήσουν τις απαιτήσεις της κατάστασης και να δώσουν τα χέρια στον αγώνα για την ανάκληση αυτών των νόμων.

Η κυβέρνηση Μόντι κλέβει τη μπουκιά από το στόμα των φτωχών δίνοντας δικαιώματα αγοράς και συσσώρευσης στους επιχειρηματικούς ομίλους των Αντάντι και Αμπάνι. Σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό των αγροτών με τη δημιουργία ιδιωτικών αγορών και προνοιών για την παράδοση της γης στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός ο νόμος είναι ένα διάταγμα που αρπάζει το βιος των μικρών επιχειρήσεων και εμπόρων. Δεν είναι μόνο οι αγρότες, αλλά το 80% των απλών πολιτών που θα πληγούν βαριά από αυτό το νόμου. Για αυτό, καλούμε τις πλατιές μάζες να προσχωρήσουν στον αγώνα. Στις περιοχές που εργάζονται, να διεξάγουν συνεχείς αγώνες συμπαράστασης, για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ανακαλέσει τους νόμους αυτούς.

Καλούμε όλο το λαό να διαμαρτυρηθεί και να διαδηλώσει σε διάφορα σημεία σε όλη τη χώρα προς υποστήριξη του καλέσματος του Ενιαίου Μετώπου Αγροτών για την περικύκλωση του κοινοβουλίου την 1η Φλεβάρη και άλλες εκδηλώσεις. Καλούμε τα μέλη του κόμματος, του ΛΑΑΣ, τις επαναστατικές και άλλες οργανώσεις, καθώς και τις Επαναστατικές Λαίκές Κοινότητες να διεξάγουν διάφορους αγώνες προς υποστήριξη του πανινδικού αυτού μαχητικού κινήματος ενάντια στους τρεις νόμους, και να συνεχίσουν στις 10 Φλεβάρη σε όλη τη χώρα, κατά την επέτειο της Μεγάλης Ημέρας του «Μπούμκαλ» (σ.parapoda: αντιβρετανική εξέγερση στο τότε βρετανικό πριγκηπάτο Μπάσταρ στην Τσατίσγκαρχ. Ως λέξη το «μπούμκαλ» σημαίνει «σεισμός»).

Abhay

Εκπρόσωπος Τύπου

ΚΚΙ (Μαοϊκό), 30-1-2021

Πηγή: parapoda.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το