Δύο ιερείς κοινωνούσαν τους πιστούς με κουταλάκι μιας χρήσης, ώστε να μη διασπείρουν τον κορονοϊό, και αντί επιβράβευσης ο μητροπολίτης Μάξιμος τους έθεσε σε αργία διότι προξένησαν «σκανδαλισμόν εις την συνείδησιν του εκκλησιαστικού πληρώματος». ● Κι εκείνοι «κατάλαβαν το λάθος τους και ζήτησαν συγγνώμη και από το ποίμνιό τους»…

Το επιτίμιο της αργίας από κάθε ιεροπραξία επέβαλε σε ιερέα ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος γιατί ο ιερωμένος κοινώνησε τους πιστούς με κουταλάκι μιας χρήσης ώστε να τους προστατεύσει από τον κορονοϊό.

Πρόκειται για τον δεύτερο ιερέα της ίδιας μητρόπολης που βάσει των «θείων και ιερών κανόνων» τιμωρείται ακριβώς για την ίδια πράξη προστασίας της δημόσιας υγείας. Το πρώτο κρούσμα σκοταδισμού από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων σημειώθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας – τότε ο ιερέας τιμωρήθηκε με τρεις μήνες αργίας. Τώρα η ποινή είναι ηπιότερη, ένας μήνας αργίας. Και οι δύο ιερείς κατηγορούνται ως προξενήσαντες «σκανδαλισμόν εις την συνείδησιν του εκκλησιαστικού πληρώματος».

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 5583/1932 για τα εκκλησιαστικά δικαστήρια, «επί ελαφρών παραπτωμάτων ο Αρχιερεύς μετά προφορικήν ή έγγραφον απολογίαν επιβάλλει εις τον παρεκτρέποντα αργίαν μέχρι 30 ημερών, αν δε το παράπτωμα προξενήση σκάνδαλον ο Μητροπολίτης δύναται να επιβάλη αργίαν μέχρις εξ (6) μηνών». Αυτό ακριβώς επικαλείται στις δυο αποφάσεις του ο κ. Μάξιμος (13/3/2020, 10/5/2021).

Ωστόσο, με ένα απειλητικό τέταρτο κύμα της πανδημίας μπροστά μας, αυτό που προξενεί σκανδαλισμό στην κοινή λογική του υπόλοιπου πληρώματος είναι η απόφαση του μητροπολίτη, ο οποίος μάλιστα έχει δώσει διαπιστευτήρια για τη δική του ορθή λογική στην αντιμετώπιση του ιού ώς τώρα, ενώ εμβολιάστηκε ήδη από τον Ιανουάριο. Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο κ. Μάξιμος δήλωνε: «Ερχονται κάποιοι που θέλουν να δείξουν ότι είναι σούπερ ορθόδοξοι, σούπερ πατριώτες ή σούπερ σε όλα και λένε όχι στη μάσκα ή ότι αποτελεί προσβολή προς τη θρησκεία και την εκκλησία να τη φοράμε… Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα ώστε να μη γίνουμε αιτία να κλείσουν οι εκκλησίες». Ωστόσο αυτός ο ίδιος μητροπολίτης επέβαλε το επιτίμιο στους δύο ιερείς.

«Ολες οι σύνοδοι των αυτοκέφαλων εκκλησιών, αποφάσισαν ότι πρέπει να ακολουθούμε τον παραδοσιακό τρόπο μετάδοσης της θείας ευχαριστίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε του κεφαλιού μας, υπάρχουν συνοδικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται», ανέφερε στο orthodoxtimes.gr ο κ. Μάξιμος. Πρόσθεσε ακόμη ότι η αργία αυτή επιβλήθηκε στους δύο ιερείς για «παιδαγωγικούς λόγους». «Η αργία τώρα έχει περάσει, οι ιερείς έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους, κακώς έχει δημιουργηθεί αυτή η φασαρία. Πρόκειται για καλούς ανθρώπους, κατάλαβαν το λάθος τους και ζήτησαν συγγνώμη και από το ποίμνιό τους», ανέφερε ο μητροπολίτης.

Για την Εκκλησία της Ελλάδος το «μυστήριο της θείας κοινωνίας» αποτελεί αδιαπραγμάτευτο ταυτοτικό χαρακτηριστικό και έχει απαντήσει με μεγάλη σφοδρότητα στους επιστήμονες αλλά και τα ΜΜΕ που την έχουν πιέσει να μην τελείται ή, τουλάχιστον, να τελείται με ασφαλέστερους υγειονομικά όρους. Εντελώς αντίθετη άποψη έχει εκφράσει ο αρχιεπίσκοπος των ΗΠΑ, κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας προέτρεπε τους ιερείς του να κοινωνούν τους πιστούς με κουταλάκι μιας χρήσης, αφού «δεν είναι ο τρόπος που λαμβάνουμε τη Θεία Κοινωνία, αλλά είναι η Θεία Κοινωνία καθ’ εαυτήν που μας σώζει και μας χαρίζει αιώνια ζωή». Πριν από έναν χρόνο, εξάλλου, ήρθε και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έδωσε το ελευθέρας στους ιερείς να τελούν την κοινωνία των πιστών με λαβίδες μιας χρήσης, αν το κρίνουν σκόπιμο για την προστασία τους – με τη σύμφωνη πάντως γνώμη του Πατριαρχείου.

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το