Απόδοση-Επιμέλεια: Γιώργος Βασιλείου

Κεντρική εικόνα: Από διαδήλωση εκπαιδευτικών στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2019 –  Στο πλακάτ αναφέρεται: “Θυμωμένοι δάσκαλοι, άρρωστο σχολείο, δημοκρατία σε κίνδυνο”

Νέες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία, μετά τη γενική απεργία που κήρυξαν CGT και άλλες εργατικές ενώσεις, συνοδευόμενες από κόμματα της αριστεράς και τα “κίτρινα γιλέκα”. Στόχος η ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης και Μακρόν και οι αυξήσεις στους μισθούς.Το τελευταίο διάστημα όμως στους δρόμους κατεβαίνουν και τα “Κόκκινα Στυλό”. Οι εκπαιδευτικοί που ζητούν αύξηση μισθών και καλύτερες συνθήκες για τους ίδιους και τους μαθητές, καθώς πολλές φορές διδάσκουν σε υπεράριθμες αίθουσες.

Το περασμένο Σάββατο, τα “Κίτρινα Γιλέκα”, στον 12 γύρο των κινητοποιήσεών τους, συνοδεύτηκαν από τα “Κόκκινα Στυλό”, σε Παρίσι, Λυών, Νίκαια και Μπορντό.

Ήδη από τον Δεκέμβριο, δάσκαλοι, διοικητικοί υπάλληλοι και άλλες ειδικότητες του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος της Γαλλίας συγκρότησαν το κίνημα των “Κόκκινων Στυλό”, με στόχο να φέρουν τους αγώνες των εκπαιδευτικών της Γαλλίας στο προσκήνιο. Μέσα σε τρεις εβδομάδες συγκεντρώθηκαν σχεδόν 44.000 μέλη.

Ένα μέλος του κινήματος, ο καθηγητής Nicolas Glière, αναφέρει ότι το υπουργείο Παιδείας υποσχέθηκε να διευθετήσει τα ζητήματα που βάζουν τα “Κόκκινα Στυλό”, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη κίνηση.

“Το υπουργείο ανέφερε ότι άκουσε και κατανόησε τις καταγγελίες μας, αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν έγινε”, αναφέρει ο καθηγητής.

Πάνω απ’ όλα, οι μισθοί αποτελούν το κύριο μέλημα.

“Έχουμε χάσει το 40 τοις εκατό της αγοραστικής μας δύναμης από το 1983. Ζητούμε την επαναξιολόγηση του μισθού που πρέπει να έχουμε, δηλαδή μια αύξηση μισθών κατά 40 τοις εκατό, η οποία απλώς θα επιστρέψει τους μισθούς μας στο κανονικό”, σημειώνει ακόμη.

Μελέτη του ΟΟΣΑ διαπίστωσε ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών στη Γαλλία μειώθηκαν κατά περίπου 10% μεταξύ του 2000 και του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας της χώρας το 2015, ο μέσος ακαθάριστος μηνιαίος μισθός ενός δασκάλου είναι 2.971€ (2.475€ καθαρά), στον οποίο περιλαμβάνονται όλοι όσοι ξεκινούν από καθηγητές που διδάσκουν για περίπου 40 χρόνια. Τα “Κόκκινα Στυλό” επισημαίνουν ότι οι νέοι εκπαιδευτικοί που εργάζονται με πλήρη απασχόληση μπορούν να κερδίσουν ακαθάριστο μισθό μικρότερο από 1.900 ευρώ.

Το κίνημα επιδιώκει επίσης να τερματίσει τις υποχρεωτικές απολύσεις εργαζομένων και άλλες πολιτικές που, όπως σημειώνει ο Glière, εμποδίζουν τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

“Η έλλειψη πόρων είναι φανερή”, δήλωσε ο Glière. “Μαθήματα με τριάντα, τριάντα πέντε, τριάντα οκτώ μαθητές – και ταυτόχρονα μας ζητείται να βοηθήσουμε μαθητές που έχουν πρόβλημα – είναι αδύνατο”.

“Θέλουμε σεβασμό και αξιοπρεπή μισθό που να αντικατοπτρίζει τη σημασία της συμβολής μας στην κοινωνία”, σημειώνει.

Ο κ. Glière δήλωσε ότι “το υπουργείο Παιδείας θέλει τους δασκάλους να παραμείνουν ήσυχοι για να μην μας εξηγήσει τι συμβαίνει πραγματικά” στα σχολεία της Γαλλίας.

“Πολλοί, πολλοί συνάδελφοι δάσκαλοι βρίσκονται σε οριακό σημείο”, υπογραμμίζει ακόμη ο εκπαιδευτικός, σημειώνοντας ότι λαμβάνουν λίγη στήριξη από τους διευθυντές των σχολείων. Επιπλέον, οι ίδιες οι διοικήσεις των διδασκόντων είναι ενίοτε “εντελώς αποσυνδεδεμένες” από αυτό που συμβαίνει στην τάξη, με “παράλογες” απαιτήσεις κατά καιρούς.

Ο Ντομινίκ Dubarry, καθηγητής επιστημών της γης στο νότιο Παρίσι και μέλος των “Κόκκινων Στυλό”, δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι κακές συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι δάσκαλοι κάνουν επίσης πιο δύσκολη την πρόσληψη.

“Είμαι η τρίτη γενιά δασκάλων στην οικογένειά μου και κανένα από τα παιδιά μου δεν θέλει να είναι δάσκαλος. Με έχουν δει πάρα πολύ συχνά με τα χαρτιά που με ακολουθούν παντού, τα μαθήματα που πρέπει να προετοιμάσω, τα ξενύχτια”, αναφέρει. “Και όμως βλέπουν ότι είμαι παθιασμένος με το έργο μου”, συμπληρώνει.

“Προτείνω τη δουλειά μου για χρόνια”, λέει ο Dubarry. “Αλλά φέτος, για πρώτη φορά, λέω: Σκέψου προσεκτικά προτού να γίνεις δάσκαλος”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απογοήτευση για τους χαμηλόμισθους και τις κακές συνθήκες εργασίας επιδεινώνεται από αυτό που ορισμένοι δάσκαλοι θεωρούν ως έλλειψη σεβασμού.

“Κάθε επάγγελμα πρέπει να ξεσηκωθεί και να ζητήσει να ληφθεί σοβαρά υπόψη”, δηλώνει ο Glière.

Πηγή: alfavita.gr με πληροφορίες από France 24

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το