Μετά από μια τετραετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αν έχουμε εμπεδώσει κάτι από την κυβερνητική προπαγάνδα είναι η πανταχού παρουσία της κλιματικής αλλαγής! Αυτή η κοινή διαπίστωση της κλιματικής αλλαγής, χρησιμοποιείται πλέον για να δικαιολογήσει οποιοδήποτε φυσικό φαινόμενο ξεσπάει στην Ελλάδα. Φωτιές, πλημμύρες, χιόνια. Μετά από κάθε καταστροφή ο πρωθυπουργός επιστρατεύει την κλιματική αλλαγή για να μας πει ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω. Πέρασε άλλο ένα καλοκαίρι και άλλο ένα φθινόπωρο, και για ακόμη μια χρονιά ο ελληνικός λαός ήρθε αντιμέτωπος με ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές!

«Από τον στρατηγό άνεμο στο φαινόμενο του πυρονέφους!»

Οι φωτιές του φετινού καλοκαιριού αποτελούν μια από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας με 1,7 εκατομμύρια στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων να γίνονται στάχτη. Μαζί με αυτά θρηνήσαμε και 20 θύματα! Η αντιμετώπιση από πλευράς κυβέρνησης σε όλες τις φωτιές που ξέσπασαν ήταν το 112 και οι εκκενώσεις. Τα τραγικά αποτελέσματα ήταν να καεί το 10% της έκτασης της Ρόδου, με την φωτιά να σβήνει μόνη της στην θάλασσα και από την άλλη το δάσος της Δαδιάς να καίγεται επί σχεδόν ένα μήνα.
Η κλιματική αλλαγή ήταν για την κυβέρνηση και αυτή τη φορά ο ένοχος. Τα κανάλια αποτέλεσαν τον καλύτερο σύμμαχο της κυβέρνησης κάνοντας συνεχώς λόγο για τις πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες, τους πρωτοφανείς ανέμους και εκθειάζοντας παράλληλα το 112, και την πολιτική ουσιαστικά της εγκατάλειψης των κατοίκων οι οποίοι πάλευαν μόνοι τους να σώσουν τα σπίτια τους. Όταν όμως και η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να πείσει, η κυβέρνηση επιστρατεύει και άλλους αόρατους εχθρούς, όπως στον Έβρο, όπου ουσιαστικά στοχοποίησε τους μετανάστες και πρόσφυγες ως εμπρηστές, ενισχύοντας την ξενοφοβία και το ρατσισμό και δίνοντας έτσι το ελεύθερο σε κάθε λογής φασιστοειδή να βγαίνουν και να συλλαμβάνουν μετανάστες ως άλλοι σερίφηδες.
Η κυβέρνηση όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης της έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να χρησιμοποιήσει τους επιστήμονες και τους ειδικούς για να καταφέρει να αποποιηθεί των ευθυνών της. Στις Πυρκαγιές έγινε η ίδια προσπάθεια, με τον πρωθυπουργό στη βουλή να αναφέρεται στο πρωτοφανές φαινόμενο του πυρονέφους! Όμως όταν οι «ειδικοί» δεν αναμασούν την προπαγάνδα τους τότε κακό για αυτούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση Πέτσα για το Εθνικό Αστεροσκοπείο και την ΕΜΥ. Ο Πέτσας έβαλε στη θέση του το Εθνικό Αστεροσκοπείο που «τόλμησε» να βγάλει ανακοίνωση και να καταγράψει το μέγεθος των συνεπειών από τις φετινές πυρκαγιές. Συγκεκριμένα ανέφερε «Ξέρετε τι βλέπω; Και δεν το βλέπω τώρα, το βλέπω από την εποχή που είχαμε χιονοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, βλέπω μια… πολιτικοποίηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που δεν μου αρέσει καθόλου». Και επειδή στην κυβέρνηση δεν αρέσει η αποτύπωση της πραγματικότητας, μετά από λίγες εβδομάδες η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο ανακοινώθηκε ότι θα μεταφερθούν υπό την εποπτεία του υπουργείου πολιτικής προστασίας!
Αρκετά ενδιαφέρον είναι επίσης να δούμε τι δήλωνε ο Πρωθυπουργός πριν τις φετινές καταστροφές και τι μετά. Με λίγες κουβέντες αποδεικνύει, τα ψέματα, τις αντιφάσεις, την προκλητικότητα και αλαζονεία που τους διακατέχει. Έτσι στις αρχές Ιουλίου δήλωνε ο Πρωθυπουργός: «Θα συντελεστεί πραγματικά μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας, για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων που η κλιματική αλλαγή προκαλεί, με σημαντικότερες, βέβαια, τις δασικές πυρκαγιές. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και έχει υλοποιήσει «έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο την οποία ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης».
Ο ίδιος μετά της φωτιές του καλοκαιριού σε συζήτηση στην βουλή δήλωσε:
«Αν πιστεύετε μέσα στην αφέλειά σας ότι μπορούμε να προστατεύσουμε 70 εκατ. στρέμματα με δάσος, τότε είστε από άλλο πλανήτη. Και επειδή εγώ έρχομαι από τον πλανήτη Γη, κύριο μέλημά μας είναι η προτεραιοποίηση, πολύ απλά διότι ούτε τους πόρους έχουμε, ούτε τις δυνάμεις».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ελλείψεις στο πυροσβεστικό σώμα υπολογίζονται σε 4.500 άτομα, τα πυροσβεστικά οχήματα είναι κατά κανόνα γερασμένα και ορισμένα από αυτά ακινητοποιημένα από τις βλάβες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών με κάποια από αυτά να είναι 50 ετών. Το ποσοστό καθαρισμού των δασών από καύσιμη ύλη παρέμενε πριν το καλοκαίρι σε χαμηλά ποσοστά, ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Συνολικά χαμηλά παραμένει ο προϋπολογισμός για τη δασοπροστασία. Και όλα αυτά, όταν ο πρωθυπουργός δήλωνε στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου ότι όλα είναι έτοιμα για φέτος και πως υπάρχει «πολύ μεθοδικός σχεδιασμός».

«Τέτοιο φαινόμενο κάθε 400 χρόνια»

«Το φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές» δήλωνε ο πρωθυπουργός μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, συμπληρώνοντας πως «Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ακριβώς το τι θα συμβεί». Η αλήθεια είναι φυσικά πως και οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει το μέγεθος της κακοκαιρίας. Με ολόκληρες περιοχές να βουλιάζουν κάτω από τα νερά και τις λάσπες για πάνω από μια εβδομάδα, με απολογισμό δεκάδες νεκρούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι πολλοί περισσότεροι αν οι κάτοικοι δεν πάλευαν να σώσουν τους συγχωριανούς τους με ότι μέσα διέθεταν. Η κυβέρνηση και πάλι αποποιήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη αναφερόμενη στην κλιματική αλλαγή ενώ προκλητικά δήλωνε ο πρωθυπουργός, ότι «το επιτελικό κράτος ήταν παρόν» και «λειτούργησε». Από την άλλη ο υπουργός του, ο Βορίδης αναρωτιόταν «Έχει λογική το να ετοιμάζεται ένα κράτος για ένα φαινόμενο που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια;» για να έρθει τελικά 2 εβδομάδες μετά, με τον Βόλο να ξανά πλημμυρίζει και να λέει πως «ο Βόλος ήταν εξαιρετικά άτυχος». Ο ίδιος ο Μητσοτάκης τα προηγούμενα χρόνια ανέφερε πως τα έντονα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Μετά τον Ιανό το 2020 ο Μητσοτάκης δήλωνε πως θα παρθούν μέτρα ώστε να υπάρξει αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής της Θεσσαλίας. Έδωσε για αυτόν τον λόγο 145εκ από το υστέρημα του ελληνικού λαού στη γνωστή ΤΕΡΝΑ για να προχωρήσει στη δημιουργία τέτοιων έργων. Τα αποτελέσματα των έργων αυτών τα γνώρισε από πρώτο χέρι ο λαός της Θεσσαλίας και κανένα κυβερνητικό αφήγημα για τον αόρατο εχθρό της κλιματικής κρίσης δεν μπορεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα έλλειψης αντιπλημμυρικής προστασίας.
Όποτε θέλουν παρουσιάζουν τον κρατικό μηχανισμό στις επάλξεις όπως καυχιόταν ο πρωθυπουργός, για τον οποίο αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και με ταχύτητα τα προηγούμενα χρόνια φαινόμενα όπως ο Ιανός ή οι πλημμύρες στην Β. Εύβοια, και την ίδια στιγμή για τα ίδια φαινόμενα λίγο πολύ αναφέρουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με τόσο πρωτοφανή φαινόμενα, όπως δήλωνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν δύο χρόνια για τις πλημμύρες στην Β. Εύβοια πως «Με το Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα».
Σήμερα η κυβέρνηση διαφοροποιεί το αφήγημα της, ουσιαστικά ομολογώντας πως δεν θα παρθούν μέτρα. Μετά από τέτοιες καταστροφές, αυτό που είπε ήταν γενικόλογα, για καλύτερο συντονισμό της πολιτικής προστασίας, και για την εφαρμογή πράσινου τέλος, άλλο ένα δηλαδή χαράτσι. Ακόμα, αφού έδωσε κάποια ψίχουλα ανέφερε πως σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η ασφάλιση των σπιτιών να γίνει υποχρεωτική ρίχνοντας μια και καλή όλο το βάρος στον ελληνικό λαό. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλύψει όλες τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν από μία πάρα πολύ έντονη κλιματική κρίση. Άρα θα πρέπει να μας απασχολήσει ποια είναι η ευθύνη του φυσικού προσώπου και της επιχείρησης να ασφαλίσει την περιουσία του απέναντι σε κάτι που μπορεί να συμβεί. Πιστεύω τελικά ότι αφού μπορεί να περάσουμε από στάδια, αλλά θα καταλήξουμε μετά από συνομιλία και με την ασφαλιστική αγορά στην υποχρεωτική ασφάλιση. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Είναι μια μεγάλη συζήτηση, αλλά και σε μια χώρα που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς είναι αναπόφευκτη».
Σήμερα, η κυβερνητική έγνοια συνοψίζεται στην εφαρμογή του προγράμματος «Ελλάδα 2.0», που περιλαμβάνει την ανάθεση των μεγάλων έργων της «πράσινης ανάπτυξης» μέσω του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» (το Ταμείο δεν προβλέπει αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά κ.ά. τέτοια έργα) σε ξένους κολοσσούς και στους ντόπιους εκπροσώπους τους. Την ώρα που ο λαός χάνει μέσα σε λίγες ώρες τις περιουσίες του, ο Μητσοτάκης δίνει τις δικές του λύσεις λέγοντας πως «ψηφίσαμε τον πρώτο μας κλιματικό νόμο και προωθούμε φιλόδοξες προτάσεις για την απαλλαγή των νησιών μας από τις πηγές εκπομπών άνθρακα. Συνεργαζόμαστε με πολυεθνικές εταιρείες στην επιδίωξη πράσινων τεχνολογιών. Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου, με δεδομένο το φυσικό μας πλεονέκτημα που είναι ο άνεμος, ο ήλιος και η θάλασσα, οι δυνατότητες είναι τεράστιες».

Βαγγέλης Σ.

πηγή: περιοδικό “πορεία”, τ. 57

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το