Αποκαλυπτικός ήταν, σε συνέντευξή του, ο υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης για τους αυτοαπασχολούμενους:
Στο νέο Ασφαλιστικό, για τους αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ, η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσπίσει 7 κατηγορίες εισφορών. Σύμφωνα με την προπαγάνδα της κυβέρνησης, στο νέο μοντέλο οι κατηγορίες αυτές αποσυνδέονται από το εισόδημα και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν υποτίθεται «ελευθερία επιλογής» σε ετήσια βάση. Ωστόσο, καθώς η μεγάλη μερίδα των αυτοαπασχολούμενων βρίσκεται σήμερα φορτωμένη με τα χρέη όλων των προηγούμενων χρόνων, στην πραγματικότητα δεν έχει καμιά «ελευθερία επιλογής».
Σύμφωνα με το νέο σύστημα εισφορών, όπως το παρουσίασε ο υπουργός, νέα επιβάρυνση θα έχει περίπου το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ. Επιβάρυνση η οποία προκύπτει από την αύξηση της κατώτατης εισφοράς εισόδου των ασφαλισμένων στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα η κατώτερη εισφορά για υγεία και σύνταξη διαμορφώνεται στα 210 ευρώ, έναντι 175 ευρώ που είναι σήμερα.
Με αυτόν τρόπο έρχεται με ύπουλο τρόπο η κυβέρνηση να πάρει πίσω και την φοροελάφρυνση που διατυμπανίζει ότι δίνει στους αυτοαπασχολούμενους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό και έκανε όλες αυτές τις ανακοινώσεις για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της «πιλοτικής» δίκης του ΣτΕ, η οποία προκλήθηκε από την κυβέρνηση και με την οποία επιχειρείται να τεθεί ανάχωμα στο να πάρουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι.
Ανάλογο αίτημα για τη διενέργεια “πιλοτικής δίκης”, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα των εκδικάσεων για τις περικοπές συντάξεων και δώρων, είχε υποβληθεί επί υπουργίας Γ. Βρούτση και τον Σεπτέμβριο του 2014. Σκοπός του αιτήματος ήταν να παρεμποδισθεί η χορήγηση αναδρομικών στους συνταξιούχους και να ισχύσουν οι περικοπές των συντάξεων και η κατάργηση των Δώρων που είχαν ψηφιστεί με τους μνημονιακούς Ν. 4051/2012 και 4093/2012.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το