Το γαλλικό δίκτυο συνεργαζόμενης δημοσιογραφίας Forbidden Stories αποκάλυψε ότι εκατοντάδες δημοσιογράφοι, πολιτικοί και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο ερευνήθηκαν με τη χρήση του spyware Pegasus, το οποίο η ισραηλινή εταιρεία NSO Group πωλεί μόνο σε κυβερνήσεις.

Σε συνεργασία με 17 καταστήματα και οργανισμούς, το Forbidden Stories διενήργησε ιατροδικαστική έρευνα περίπου 50.000 αριθμών τηλεφώνου που παρεμποδίστηκαν από το λογισμικό.

«Το Pegasus έχει εκτεταμένες δυνατότητες: το λογισμικό υποκλοπής spyware μπορεί να εγκατασταθεί εξ αποστάσεως σε smartphone χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από τον ιδιοκτήτη του. Μόλις εγκατασταθεί, επιτρέπει στους πελάτες να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της συσκευής, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε μηνύματα από κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp και το σήμα και την ενεργοποίηση του μικροφώνου και της κάμερας », εξήγησε το Forbidden Stories.

«Τα δεδομένα που διαρρέουν υποδηλώνουν ότι το λογισμικό υποκλοπής spyware χρησιμοποιείται πολύ πιο απρόσεκτα από ό, τι διαφημίζεται… η ισραηλινή εταιρεία τόνισε ότι ο Πήγασος δεν ήταν «τεχνολογία μαζικής παρακολούθησης» και «χρησιμοποιήθηκε μόνο όταν υπήρχε νόμιμος νόμος επιβολής του νόμου ή λόγος που βασίζεται στις πληροφορίες». Ωστόσο, περισσότεροι από 10.000 αριθμοί τηλεφώνου επιλέχθηκαν για παρακολούθηση… για περίοδο δύο ετών», επεσήμανε.

Οι Forbidden Stories διαπίστωσαν επίσης ότι ο Όμιλος NSO πούλησε το προϊόν του σε κυβερνήσεις σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Σε αυτήν τη χώρα, για παράδειγμα, το λογισμικό υποκλοπής spyware χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση 85 ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 189 δημοσιογράφων και δύο γυναικών κοντά στον δημοσιογράφο Jamal Khashoggi, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2018.

Στο Μεξικό, περίπου 15.000 πολιτικοί, συνδικαλιστές και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν με τη χρήση τού Pegasus κατά τη διάρκεια της διοίκησης Enrique Peña Nieto (2012-2018).

Χρησιμοποιώντας το ισραηλινό λογισμικό, οι κυβερνήσεις έχουν κατασκοπεύσει επίσης δημοσιογράφους από CNN, AP, The New York Times, The Wall Street Journal, Le Monde, Financial Times και Al Jazeera.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το