Κυβέρνηση και τραπεζίτες αρπάζουν τις λαϊκές κατοικίες

Πλατιά κινητοποίηση για να αποτραπεί η έξωση της Ι. Κολοβού

Δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι της αρθρογραφίας γύρω από την αρπακτική επιχείρηση του βουλευτή της ΝΔ, Α. Πάτση που με 4,5 εκατ. € αγόρασε τίτλους υποθηκευμένων σπιτιών αξίας 63 εκατ. €, με σκοπό την εκπλειστηρίασή τους με ανυπολόγιστο κέρδος. Σήμερα εικόνες ντροπής διαδραματίστηκαν στου Ζωγράφου, όπου αστυνομικές και δικαστικές δυνάμεις, αφού έσπασαν την πόρτα, εισέβαλαν στο διαμέρισμα της δημοσιογράφου Ι. Κολοβού προκειμένου να  καταγράψουν τις ήδη κατασχεμένες αξίες των κινητών και ακίνητων (πρώτη κατοικία) στοιχείων, για ένα δάνειο πιστωτικής κάρτας αξίας μόλις 15.000 €! Αμέσως στο σημείο έσπευσαν εκατοντάδες αλληλέγγυοι συμπολίτες μας και κόμματα, καταγγέλλοντας το γεγονός και εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους στην Κα Κολοβού.

Ωστόσο, το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες και απειλεί τουλάχιστον 44.000 υποθηκευμένες πρώτες κατοικίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες παίρνουν σειρά για κατάσχεση, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι πλειστηριασμοί. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά των οποίων το χρέος αυξάνεται καθημερινά με την αύξηση των επιτοκίων. Θυμίζουμε ότι η πρόταση να εξαγοραστούν από τους δανειολήπτες με την τιμή που δίνεται στα αρπακτικά  funds –τύπου Πάτση-, συνάντησε την κατηγορηματική άρνηση των τραπεζιτών, της Δικαιοσύνης και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Όμοια και τώρα, όπως στην περίπτωση Α. Πάτση, όπου ο Χ.Σταϊκούρας παρέμεινε ασυγκίνητος με την έξωση της συνταξιούχου δημοσιογράφου από το μοναδικό της σπίτι και δεν θέλησε να κάνει καμία αναφορά σε όσα ντροπιαστικά συνέβησαν το πρωί στα Ιλίσια. Στο μεταξύ τα διάφορα  Funfs  αλωνίζουν ανεξέλεγκτα χωρίς να υπόκεινται σε καμία ρύθμιση.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε Εφορία, ασφαλιστικά Ταμεία, «κόκκινα» δάνεια κ.α., των εργατολαϊκών στρωμάτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων  αγγίζουν τα 115 δις € με σχεδόν αδύνατη την εξόφλησή τους εξαιτίας των κυβερνητικών και τραπεζικών μηχανισμών (πτωχευτικό Δίκαιο και εξωδικαστικός συμβιβασμός, καμία δεσμευτικότητα των πιστωτών για ρυθμίσεις, καμιά προστασία της πρώτης κατοικίας, πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών κλπ.).

Το σχέδιο «Ηρακλής» που θα έδινε δήθεν λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, έχει αποτύχει πλήρως καθώς η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να εγγράψει στο σχέδιο τις εγγυήσεις στο δημόσιο χρέος αυξάνοντας το κατά περίπου 20 δις €!

Με την ένταξη της χώρας στην –τότε- ΕΟΚ, το κρατικό χρέος ήταν στο 27% του ΑΕΠ. Δέκα χρόνια μετά αυξήθηκε στο 60% και το 2001 σκαρφάλωσε στο 92%. Το 2008 (χρονιά Μνημονίων) έφθασε το 97%, το 2010 στο 108% για να εκτοξευτεί σήμερα στο 207%. Παρά τους κρουνούς του κοινοτικού χρήματος, ωστόσο οι εξοπλιστικές δαπάνες (104 δις €), οι τραπεζικές ενισχύσεις (28 δις €), οι αθρόες παροχές στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία (96 δις € €) οι παντοειδείς αναθέσεις, επιδοτήσεις και παροχές, διόγκωσαν το κρατικό χρέος σε αστρονομικά ύψη. Θυμίζουμε, πως η τραπεζική πρακτική της δεκαετίας του 2000, ήταν η αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με 6%, ενεχειριασμούς τους στην ΕΚΤ με επιτόκιο 1,25% και δανεισμό των Ελλήνων δανειοληπτών με 5-7,5%! Αυτή ήταν μία ασφαλής πορεία συσσώρευσης του κρατικού χρέους.

Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη συσσώρευση του χρέους (με τον Νόμο 4354/2015, προέβλεψε ρητώς ότι οι αδειοδοτούμενες εταιρίες διαχείρισης δανείων –Funds- νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το 2017, τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με τον Νόμο 4354/2015 άρνηση του δικαιώματος των δανειοληπτών να εξαγοράζουν τα δάνειό τους κατά τη μεταβίβαση των απαιτήσεων σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, κατάργηση – οριζόντια – της προστασίας της 1ης κατοικίας, το 2019.

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το