Στην αρχή της ομιλίας του στη ΔΕΘ, ο Τσίπρας αναφέρθηκε στην παρουσία της αμερικανικής αντιπροσωπείας με ένα ντελίριο αμερικανοδουλείας, προκαλώντας με κυνισμό τον δημοκρατικό, προοδευτικό κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.
Κάνοντας λόγο για διαχρονικά κοινούς αγώνες και αξίες με τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές κάλεσε τους εκπροσώπους των ΗΠΑ για πάρα πέρα διεύρυνση της συνεργασίας τονίζοντας: “Μας συνδέει μια ισχυρή στρατηγική σχέση αλλά και αγώνες για κοινές αξίες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας … Από τον αγώνα για την ανεξαρτησία ενάντια στην αποικιοκρατία και την διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Μέχρι τους αγώνες για την κατάργηση της δουλείας με τη σφραγίδα του Προέδρου Λίνκολν. Και από τους κοινούς αγώνες ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Μέχρι τις μεγάλες μάχες για την κατοχύρωση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις.”

Αυτή την προσφώνηση απευθύνει ένας «αριστερός» πρωθυπουργός της Ελλάδας προς τους εκπροσώπους μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης, όταν είναι νωπές ακόμα οι μνήμες για την επέμβαση, για το κτύπημα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας, επιβάλλοντας καθεστώς αμερικανοκρατίας και στη συνέχεια τη στήριξη της χούντας και της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο; Αυτά, όταν για δεκάδες χρόνια ο λαός μας έδινε σκληρές πολιτικές μάχες, διατράνωνε με ογκώδεις διαδηλώσεις τη θέληση του απαιτώντας: ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ και αποκαλούσε τους τωρινούς συμμάχους του Τσίπρα, μαζί και με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγο καιρό, ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. Όταν ο λαός και η συντριπτική πλειοψηφία των λαών παλεύουν ενάντια στην αμερικανική υπερδύναμη που διαμελίζει και συνθλίβει χώρες, χαράσσει ξανά τα σύνορα με βάση τα δικά της συμφέροντα. Την ίδια ώρα που απειλεί με αφανισμό όσες χώρες και λαούς προβάλουν αντίσταση στα κατακτητικά τους σχέδια, όσους λαούς δεν υποκλίνονται στα κελεύσματά τους.

Χιλή, Βραζιλία, Κονγκό, Βιετνάμ, Γουατεμάλα, Ιράν, Συρία, Λιβύη, Γιουγκοσλαβία είναι η κορυφή του καταλόγου των πραξικοπημάτων και των στρατιωτικών επεμβάσεων των αμερικάνων ιμπεριαλιστών, ενώ υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος συνομωσιών και δολοφονιών και είναι πλέον κοινό μυστικό πως η CIA και άλλες ανάλογες υπηρεσίες «δουλεύουν» επεξεργαζόμενες διάφορα επεμβατικά σχέδια σε δεκάδες χώρες. Επίσης τουλάχιστον 180 αμερικανικές βάσεις σε όλο τον πλανήτη είναι έτοιμες να εξαπολύσουν τη φωτιά, τον όλεθρο και τον θάνατο σε αυτούς που θα τολμήσουν να αμφισβητήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα.

Φυσικά η προσφώνηση αυτή του Τσίπρα δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε τυπική, σύμφωνα με κάποιο πρωτόκολλο για την τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ. Ο «αριστερός» πρωθυπουργός Τσίπρας γνωρίζει όχι μόνο ότι όλα αυτά είναι σε πλήρη αντίθεση με την αλήθεια, την ιστορία και τα αισθήματα του ελληνικού λαού, αλλά γνωρίζει επίσης ότι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των οικονομικών κολοσσών και των αμερικάνικων μονοπωλίων.

Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να παγιώσουν και να διευρύνουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, να βγουν κερδισμένοι στη πάλη τους με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Έχουν δηλώσει εξ άλλου καθαρά την πολιτική τους. Στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και την Κίνα θέλουν να προσδέσουν στο άρμα τους μικρές χώρες, να επιβάλουν την κυριαρχία τους στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά και να τις χρησιμοποιήσουν σ’ αυτό τον ανταγωνισμό, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα τις οικονομίες τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφερε τη χώρα μας όχι μόνο χωρίς να αντισταθεί και να αντιδράσει, αλλά επιζητώντας την ακόμη μεγαλύτερη επέκταση της «συνεργασίας» για να γίνει πρωταγωνιστής και κράχτης των άλλων βαλκανικών χωρών στο αμερικανό-νατοϊκό «μαντρί».
Για να γίνει αυτό εκτός από όλα τα άλλα πρέπει να επανακαθοριστούν οι ρόλοι και το τι είναι η κάθε «συμβαλλόμενη πλευρά». Πρέπει να περάσει στη συνείδηση του λαού πως οι αμερικάνοι δεν είναι πλέον μια ιμπεριαλιστική δύναμη αλλά μια πανίσχυρη χώρα που «παλεύει» μαζί με τους συμμάχους ευρωπαίους ενάντια στους «κακούς».

Ο Τσίπρας διακηρύσσει ότι οι ΗΠΑ είναι μια σύμμαχος χώρα, «και το δείχνουν έμπρακτα», που θα βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα σε μια κρίσιμη φάση, θα την καταστήσει πρωταγωνιστή των Βαλκανίων με την Θεσσαλονίκη πρωτεύουσά τους. Θα χρειαστούν βέβαια και κάποιοι συμβιβασμοί και κάποιες θυσίες αλλά έτσι είναι η πολιτική – κατά τον Τσίπρα πάντα – έτσι γράφεται η ιστορία. Το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας, των λιμανιών, η προσφορά των εδαφών της για βάσεις και πολεμικούς εξοπλισμούς μέχρι και πυρηνικά όπλα, θα έχουν σαν αντάλλαγμα μια οικονομία που θα «ανθίσει» με την προσέλευση των αμερικανικών μονοπωλίων. Αυτοί είναι μερικοί μικροί συμβιβασμοί αλλά αμελητέοι – κατά τα Συριζαίϊκα επιτελεία – σε σχέση με τα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από την πολιτική αυτή.

Φυσικά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι υποδομές, ο ορυκτός πλούτος, τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα περνούν στα χέρια των αμερικάνων και των ευρωπαίων συμμάχων τους. Η χώρα μας και ο λαός μας, παρά τις Συριζαίϊκες προπαγανδιστικές καμπάνιες ότι επιτέλους με την πολιτική τους η Ελλάδα κατακτά και πάλι την κυριαρχία της, περιπαίζεται με μια ακόμα ψεύτικη διακήρυξη σαν αυτές που για χρόνια τον βομβαρδίζουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα προπαγανδιστικά του επιτελεία πέρα από τα πολιτικά ψεύδη, την εικονική πραγματικότητα που καθημερινά σερβίρουν στο λαό, θα επιχειρήσουν να αλλάξουν και την ίδια την ιστορία. Πέρα από τις θεωρίες των αναγκαίων συμβιβασμών και του ρεαλισμού μεθοδεύουν αρχικά την αποσιώπηση των εγκλημάτων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και στη συνέχεια θα κρατούν, τάχα, ουδετερότητα σε καυτά ζητήματα επεμβάσεων κλπ. Μέχρι που θα συντάσσονται ανοικτά στο πλευρό των «συμμάχων».

Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι και τα άλλα αστικά κόμματα που εκπροσωπούν την πλουτοκρατική ολιγαρχία στη χώρα μας είναι σύμφωνα με αυτή τη πολιτική, γι’ αυτό δεν έχουν βγάλει ούτε για τα «μάτια του κόσμου» ένα αντιπολιτευτικό κιχ! Και κρατούν σιγή ιχθύος. Εκτιμούν πως ο λαός θα ξεγελαστεί και θα υποταχτεί και δεν θα τολμήσει να αντιδράσει.

Η ιστορία όμως άλλα μας διδάσκει και μας δίνει ασφαλή διδάγματα και για μια ακόμη φορά δεν πρόκειται να διαψευστεί.

Αντώνης Παπαδόπουλος, στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το