Καταγγέλλουμε το εργοδοτικό έγκλημα στις εγκαταστάσεις της COSCO!

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατών! Να ικανοποιηθούν τώρα όλα τα δίκαια αιτήματά τους!

Ακόμη ένα εργοδοτικό έγκλημα έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Cosco, το οποίο προκάλεσε το θάνατο του 45χρονου Δημήτρη Δαγκλή εν ώρα εργασίας στην προβλήτα 2 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, όταν εγκλωβίστηκε στις ράγες που κινούνται οι γερανογέφυρες. Ο τραγικός θάνατος του εργάτη είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, για τις άθλιες συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επικρατούν στις εγκαταστάσεις του κινέζικου πολυεθνικού κολοσσού. Ο απεργιακός αγώνας που συνεχίζουν εδώ και μέρες οι εργαζόμενοι με το σωματείο τους είναι δίκαιος, παρά τις απανωτές αποφάσεις των δικαστηρίων που τις έκριναν παράνομες. Οι εργάτες με την αγωνιστική τους στάσης εκφράζουν την οργή τους για το θάνατο του συναδέλφου τους απαιτούν εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα στους χώρους εργασίας.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε ένα νέο εργάτη, στα κάτεργα της COSCO και την εργοδοτική ασυδοσία που δεν υπολογίζει όπως φαίνεται ούτε την ανθρώπινη ζωή. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η παντελής απουσία στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, οι άθλιες συνθήκες εργασίας και η εντατικοποίηση της δουλειάς στους χώρους εργασίας του κινεζικού πολυεθνικού κολοσσού με τις «ευλογίες» και την ανοχή της κυβέρνησης.

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται, με τραγικό τρόπο, πως οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης και θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα ισοπεδώνονται καθημερινά. Σ’ αυτές τις συνθήκες η εργοδοσία βρίσκει γόνιμο έδαφος για να επιδοθεί σε μια αχαλίνωτη εκμετάλλευση και λεηλασία των εργαζομένων. Στο βωμό του κέρδους, το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, απαιτεί ακόμα και το αίμα των εργατών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έβαλε και αυτή πλάτες στο έγκλημα αυτό. Πρώτα ξεπούλησε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας παραδίδοντάς το στην κινεζική πολυεθνική στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στη συνέχεια υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών, άνοιξε το δρόμο για να ισοπεδωθούν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, που βρίσκονταν ήδη υπό διάλυση, για να εφαρμοστεί στην πράξη το αντιλαϊκό – αντεργατικό έκτρωμα «Χατζηδάκη» που έφερε για τα καλά τον εργασιακό μεσαίωνα στο λιμάνι, διαλύοντας τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, ποινικοποιώντας τους αγώνες και τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Το Μ-Λ ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO και απαιτεί να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα όλα τα δίκαια αιτήματά τους. Καταδικάζουμε την ποινικοποίηση του απεργιακού αγώνα του σωματείου των εργαζομένων στην εταιρία. Η θλίψη και η οργή των συναδέλφων του νεκρού εργάτη να γίνουν λίπασμα για ανυποχώρητο αγώνα μέχρι την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του σωματείου. Καλούμε όλους τους εργαζομένους με τα σωματεία τους να παλέψουμε ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

4 Νοέμβρη 2021

ΚΟ Πειραιά Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το