Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Βραζιλίας ζητά την επιστροφή χιλιάδων Κουβανών γιατρών στη χώρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού. Ο Πρόεδρος της χώρας Ζαίρ Μπολσονάρο, τους είχε χαρακτηρίσει τρομοκράτες και τους είχε απελάσει από τη χώρα, ενώ τώρα που και ο ίδιος έχει νοσήσει από τον ιό, η κυβέρνηση ζητά την επιστροφή τους.

Ο νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας  είχε αντιταχθεί στην παροχή ιατρικής βοήθειας από τη μικρή χώρα της Καραϊβικής, δαιμονοποιώντας το πολιτικό της καθεστώς. Μόλις ανέλαβε την εξουσία σταμάτησε το πρόγραμμα ιατρικής υποστήριξης που είχε ξεκινήσει μετά τη συμφωνία της Αβάνας με την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ για την εργασία 10.000 γιατρών στις πιο απομακρυσμένες και φτωχές περιοχές της χώρας, προκειμένου να υποκαταστήσουν τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το Κουβανικό πρόγραμμα ιατρικής αλληλεγγύης έχει κατασυκοφαντηθεί από τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τον εμπορικό αποκλεισμό της Κούβας, όπως αυτή της Βραζιλίας. Οι Κουβανοί γιατροί, μάλιστα, είχαν γίνει αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας του 2018 με τον Μπολσονάρο να τους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» και να μιλά για «10.000 μεταμφιεσμένους γιατρούς [που ήρθαν] εδώ στη Βραζιλία, σε φτωχές περιοχές, για να δημιουργήσουν εστίες αντάρτικου και να κάνουν πλύση εγκεφάλου στους ανθρώπους». Όταν ανέλαβε την εξουσία τους απέλασε  με το πρόσχημα ότι ήταν ιδεολογικοί καθοδηγητές και όχι γιατροί, που συγκροτούσαν αντάρτικες ομάδες για λογαριασμό του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Ήδη από τον Φεβρουάριο όμως, αντιμέτωπη με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, η κυβέρνηση Μπολσονάρο επέτρεψε στους περίπου 1.800 Κουβανούς γιατρούς που είχαν παραμείνει στη χώρα να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους. 

Τελικά μετά την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη νοτιοαμερικανική χώρα, σε συνέντευξη του Υπουργού Υγείας της χώρας, Ζοάο Γκαμπάρδο, γίνεται έκκληση στην Κούβα να στείλει πίσω τους γιατρούς για να αποφευχθεί η κατάρρευση τους συστήματος υγείας της χώρας, εν μέσω της επιδημίας, ενώ σχεδιάζεται ότι 5.000 από αυτούς θα τοποθετηθούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

(Στη φωτογραφία Κουβανή γιατρός κατά την αποχώρησή της από τη Βραζιλία στις 22 Νοεμβρίου 2018)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το